18 Haziran 2014 15:18

Taşerona karşı 100 bin imza Meclis'te

Birçok ilden gelen Ankara'ya gelen işçiler, topladıkları 100 bi imzayı Meclis’e götürmeden önce EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve HDP Milletvekili Levent Tüzel'le beraber Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Gündemdeki torba yasaya tepki gösteren işçiler, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüşerek taleplerini ilettiler.

Taşerona karşı 100 bin imza Meclis\'te
Paylaş

İşçiler, Türkiye'nin 30 ilinde taşeronlaştırma ve iş cinayetlerine karşı topladıkları 100 bin imzayı Meclis’e teslim etti. Meclis komisyonlarında görüşülen torba yasaya tepki gösteren işçiler, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüşerek taleplerini iletti.
Birçok ilden gelen işçiler, topladıkları imzaları Meclis’e götürmeden önce Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve HDP Milletvekili Levent Tüzel'le beraber Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda işyerinden işçi temsilcileri ve sendikacaların katıldığı açıklamada işçiler “Taşeron ölümdür durdurulsun”, “İşçiler ölmesin, patronlar büyümesin” sloganlarını attı.

TAŞERONLAŞTIRMA TORBASI
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de torba yasayla AKP'nin işçi katliamlarını yasal hale getirmeye çalıştığını ve kamuoyunu bu torba yasa hakkında yanıltmaya çalıştığını söyledi. Kendisinin ve partisinin taşeronlaşmaya karşı birçok teklif verdiğini ancak AKP'nin komisyonlarda bunları geçiştirdiğini vurgulayan Tüzel, "AKP sermaye sınıfının istediği taşeronlaştırmayı, Meclis'ten torba yasa olarak çıkaracak" dedi.

30 İLDEN İMZA TAŞERONA KARŞI YAĞDI!
Basın açıklamasının ardından işçiler ve Tüzel toplanan 100 bin imzayı Meclis'e götürdü. İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Aydın,Amasya, Adıyaman, Antep, Bursa, Bolu, Balıkesir, Dersim, Diyarbakır, Çanakkale, Çorum, Eskişehir, Elazığ, Kocaeli, Gebze, Mersin, Malatya, Maraş, Kayseri, Ordu, Van, Soma, Zonguldak ve diğer illerden toplanan imzalar, Tüzel ve beraberindeki işçi heyeti tarafından Meclis Başkanı Cemil Çicek'e verildi.

TORBA YASADA HİÇBİR TALEBİMİZ YOK
SOMA'daki madenci katliamının yaşandığı işyerinde çalışan Sami Yavuz, kendilerine bazı sözler verilmesine rağmen bunların torba yasada yer almadığını ifade etti.
Topladıkları imzalarla Meclis'te görüşülen torba yasada hiçbir taleplerinin yer almadığını göstereceklerini söyleyen OSTİM İşçi Komitesi'nden Ferhat Şahin de "AKP Hükumetinin Türkiye'yi taşeron cennetine çevirmeye çalıştığı yasa değişikliği sorunları çözmek yerine iş cinayetlerine ve katliamlarına kapı aralayacaktır” dedi.

ÖNCE TAKDİR, SONRA ÇIKIŞ
Alanya Devlet Hastanesi'nde taşeron işçi olarak çalışırken örgütlendikleri için işten atılan Cihan Saraç ise "Hastane bizi taşeron olduğumuz için istediği işte kullanıyordu. Röntgen çekimi, hastane inşaatı ve garsonluk bile yaptık. Günde 16 saat çalıştırılıyorduk. Hastane yönetimi bana 'iyi çalışıyorsun' diyerek takdir belgesi bile vermişti. Ancak örgütlenip artık bu çalışma koşullarını istemediğimizi dile getirince, takdir belgesi veren hastane yönetimi beni işten attı" diye konuştu.

DENETİM YOK!
İstanbul'da tekstil işçiliği yapan Veysi Ekici 12 saat çalışmalarına rağmen asgari ücret aldıklarını ve sigortalarının da yatırılmadığını söyledi. "10 yıldır çalışıyorum. 1 yıllık sigortam yok " diyen Ekici, işçiler ücret artışı ve sigorta istediğinde, işverenlerin kendilerini Suriye'den gelen göçmenlerle tehdit ettiğini kaydetti. İşverenlerin Suriyelileri tekstilde asgari ücretin altında kaçak çalıştırdığını ifade eden Ekici, "SGK'dan gelen denetçiler patronların odasına geçip rüşvetini alıyor, çayını içiyor. Kaçak çalışma var mı, yok mu bakmadan gidiyor" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa\'ya gidecek son takım da belli oldu

SONRAKİ HABER

Zabıtadan kaçarken metrobüs çarpan su satıcısı öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...