17 Mayıs 2014 10:10

Resmi açıklama: Soma'da 301 madenci hayatını kaybetti

Soma'da facianın meydana geldiği madende son 2 işçinin de cenazesi çıkarıldı. Ambulansa konulan işçilerin cenazesi DNA testi ve otopsi için Akhisar Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Böylece, resmi açıklamalara göre, kömür ocağındaki faciada yaşamını yitiren 301 madencinin cenazeleri çıkarılmış oldu.

Resmi açıklama: Soma\'da 301 madenci hayatını kaybetti
Paylaş

Soma'da salı gününden bu yana devam eden arama kurtarma çalışmalarında bugün saat 15.10 itibarıyla içerideki son 2 işçinin de cenazesi çıkarıldı. Ambulansa konulan işçilerin cenazesi DNA testi ve otopsi için Akhisar Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Böylece, resmi açıklamalara göre, kömür ocağındaki faciada yaşamını yitiren 301 madencinin cenazeleri çıkarılmış oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabah yaptığı açıklamada madende 2 veya 3 kişinin daha olabileceğini yeni yangın başladığını söyleyen Bakan Yıldız saat 13.00'deki basın açıklamasında yangının kontrol altına alındığını, içeride iki işçinin olduğunun kesinleştiğini açıkladı. Bakan Yıldız, "Şu ana kadar 485 işçimiz kurtarıldı, 301 işçimiz de hayatını kaybetmiş oldu. Bugün gece çıkartılan 10 işçimizi de ailelerine teslim etmeyi planlıyoruz. Otopsi ve DNA işlemleri sonuçlanacak. Şu anda içeride olan 2 işçimizi de çıkarıp teslim etmeyi planlıyoruz" demişti. İlk günden buyana konuya ikidarıyla, muhalefetiyle siyaset üstü yaklaşıldığını buna teşekkür ettiklerini belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar sakinliğimizi, sükünetimizi koruduk. Bütün eleştirileri sinemize çektik. İçimizdeki fırtınaya dayanayamaycağım arkadaşlar. Bir adam kalkıyor bunlar müstehaktı diyor. Buna tahammül etmemiz sözkonusu olmaz. 77 millonun yaralı olduğunu söymiştim. Ondan bir kişiyi çıkarın. Demek ki bu adam yaralı değilmiş. Şahsımızla ilgili tek söze yanıt vermedik. Müstehaktır demek böyle bir ölümü makul hale getirmektir. Bu kadar da haksızlık olmaz. Böyle bir insafsızlığa tahammül edemeyiz. Müstehaktır kelimesinin bedeli ödenmek durumundadır. Bunu işçiler adına söylüyorum."

'BİZİM İÇİN ACI BİR TECRÜBE OLDU'

Yıldız, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada ise şöyle konuştu:

"Kurtarma faaliyetimiz bittikten sonra buradan çekip gitmeyeceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanığımız buradaki kardeşlerimizin vatandaşlarımızın yanında olacağız.

Bizim için acı bir tecrübe oldu. Soruşturmalar, teknik idari ve hukuki açıdan yapılacaktır

Şu ana kadar arama ve kurtarma çalışmalarına yoğunlaşmıştık. Bundan sonra soruşturmalar üretimin nasıl yapılacağı maden ocağının ne tarzda bulunacağıyla ilgili çalışmalara yoğunlaşacağız."

'İÇERİDE KURTARILMAYI BEKLEYEN İŞÇİ YOK'

Yıldız, Maden ocağında Suriyeli çocukların çalıştırıldığı iddialarıyla ilgili; “Bu insanlık dışı bir hadisedir “ Yıldız, "içeride kurtarılmayı bekleyen herhangi bir işçimiz yoktur" iddiasında bulunurken  maden ocağındaki yaşanan olay aydınlanıncaya kadar üretim duracağını söyledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Aydın\'da üniversite öğrencileri nöbette

SONRAKİ HABER

Hastanede çıkan yangında bir hasta öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...