26 Şubat 2014 21:31

Bir demokrasi oyunu

Okulun ilk gününden başlayarak ve öğrencilerin en temel sorunları etrafında sürdürülecek olan bir çalışma, öğrencilerin hemen hepsinin görüşlerinin bu süreçte ifade edilmesiyle ÖTK’nın önemi öğrenciler tarafından kavranmış olacaktır

Bir demokrasi oyunu
Paylaş

Şeyma TİRYAKİ
Kartal ÖTK Başkanı


Demokratik ÖTK’lar adı altında  okullarımızda yine bir demokrasi oyunu oynanıyor. Öğrenciler (sözde) kendilerini temsil edecek arkadaşlarını seçiyor, sorunlar ve sorunların çözümleri etrafında tartışmalar yürütüp kararlar alıyor. Aslında sıkıntı tamamen seçim sistemi ve ÖTK’nın işlevinden kaynaklanıyor. Zira ülkemizde birçok okulda ÖTK seçimleri dahi yapılmıyor. Yapılan okulların birçoğunda ise yandaş yetkililer, yandaş ÖTK’lar yaratıyor. Hal böyle olunca yapılan bunca şey de bir demokrasi oyunundan öteye gidemiyor!

ÖTK SADECE TOPLANTI YAPMAZ

ÖTK işlevleri açısından bakıldığında; öğrencilerin demokrasi kültürünü be-nimsemelerini, öğrencilerin okul yönetimine öneri ve düşüncelerini iletmesini, okulun yanlış uygulamalarına (aidat paraları, öğrenci belgelerinin paralı olması vb.) karşı mücadeleyi ve en önemlisi de öğrencilerin temsilcileri aracılığıyla okul yönetimine katılmasını amaçlar. Ama malesef bizdeki durum bunun tam tersi. Okul yönetiminde hiçbir sözü, işlevi yoktur ÖTK’nın. Kazanımlar için mücadele etmez. Sadece toplantı yapar, dert dinler ÖTK. Demokrasi meselesi ise sadece duyanların oynayabildiği bir oyundur. Hal boyle olunca buna bir dur deyip bu demokrasi oyununu yıkmak ve demokratik ÖTK’lar yaratmak bizlere düşüyor!

Gençlere her şeyden önce ÖTK’yı anlatmamız gerekiyor. Bilmeliler ki okulunda bir onların taleplerini dinlemek zorunda olan bir ÖTK başkanı var. Dinleyip istekler doğrultusunda adım atmak zorunda. Bu nedenle okulun açıldığı ilk günden itibaren  öğrencilerin hepsinin ÖTK seçimlerinden haberdar olması gerekiyor. Ancak okulun ilk gününden başlayarak ve öğrencilerin en temel sorunları etrafında sürdürülecek olan bir çalışma, öğrencilerin hemen hepsinin görüşlerinin bu süreçte ifade edilmesiyle ÖTK’nın önemi öğrenciler tarafından kavranmış olacaktır. Okul yöneticilerinin işlevsizleştirdiği ÖTK’lar yerini demokratik ÖTK’lara bırakabilir.

Gerçek öğrenci temsili ancak öğrencilerin aktif olarak katılma imkanı buldukları kurumlarla sağlanabilir. Kendi öz örgütlerimiz öğrenci mücadelesi içinde kurulacaktır ve kurulmalıdır.


MÜCADELE ARACI OLARAK ÖTK

ÖZELLİKLE lise gençliği, başta (durmadan değişse de öğrencilerin hayatında bıraktığı izler hiç değişmeyecek olan) YGS-LYS  olmak üzere, birçok sorunla karşı karşıya. Hemen her lisede, bütün öğrencilerin gündeminde olan binlerce sorun sıralanabilir. Lise kayıtları için istenen paralar, öğrencilerden her dönem alınan katkı payları, idarenin öğrenciler üzerindeki anti-demokratik keyfi uygulamaları hemen her öğrencinin çözülmesini istediği sorunların başında yer alıyor. Bu uygulamaların değişmesini istiyor musunuz diye sorulduğunda ‘evet’ diyen tüm öğrencilerle birlikte öğrencilerin kendi sorunlarını çözebilmesi için birlikte mücadele edebileceği alanlar oluşturmak gerekmektedir. Bu bağlamda ÖTK’lar bizler çok büyük bir fırsat sunmaktadır.

ÖNCEKİ HABER

Sanat bizim lise bizim

SONRAKİ HABER

Bir TÜÖBİK masalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...