26 Şubat 2014 21:27

Sanat bizim lise bizim

Seneye müzik derslerinin sayısı 2 ders azalacak. Bunun yerine fizik, kimya görecekler. Sosyal imkanları kısıtlı. Okulda düzenlenecek aktivitelere 9. sınıfların katılması yasak. Okulda sanatsal faaliyet adına çalışma yürütülmüyor. Sanat yapmak istiyoruz diye haykırıyorlar

Sanat bizim lise bizim
Paylaş

Berfin ADICAN
Manisa


Hükümetin toplumu muhafazakarlaştırma projesi altında ezilen yine gençler oluyor. Eğitim veya sanat çalışmalarını özgürce yürütemeyen gençlerin öfkesi her gün kat be kat artıyor. Bu baskıyı en çok hissedenlerden biri de güzel sanatlar lisesi öğrencileri. Biz de Manisa Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü 1. sınıf öğrencileri olan Yasemin Perkmen ve Afranur Özaslan ile Türkiye’de sanatı ve eğitim sürecinde yaşadıklarını konuştuk.

Güzel  Sanatlar Lisesi Manisa için önemli bir lise. Fakat öğrencileri çalışma odaları konusunda sorunlar yaşıyor. Hepsinin kendisine ait enstrümanı var ama bunları çalabilecekleri yeterince odaları yok. Bu da derslerde zorlanmalarına sebep oluyor. Afranur okulun yurdunda kalıyor. Yurdun içinde de çalışma odası yok. Kaldıkları odalarda enstrümanlarını çalmaya çalışıyorlar ama yer uygun olmuyor.

MÜZİK DERSLERİNİN SAYISI AZALTILIYOR

Bireysel dersler herkesin ortak sıkıntısı. Seneye müzik derslerinin sayısı 2 ders azalacak. Bunun yerine fizik, kimya görecekler. Sosyal imkanları kısıtlı. Okulda düzenlenecek aktivitelere 9. sınıfların katılması yasak. Okulda sanatsal faaliyet adına çalışma yürütülmüyor. Sanat yapmak istiyoruz diye haykırıyorlar.

Türkiye’de muhafazakarlaştırma projesi adı altında birçok güzel sanatlar lisesi ve konservatuarın kapatılması onları etki-lemiş. Müzik dersleri ye-rine fizik, kimya derslerini görüyorlar. Müzik derslerinin sayısının arttırıl-masını istiyorlar. ‘Sanat özgür bırakılmalı’ diyorlar. Güzel sanatlar liselerinin kaldırılmasını önlemek için başlattıkları mücadelenin hükümete geri adım attıracağını düşünüyor Afranur.

SANAT ÖZGÜR OLMALI

Okullarında oluşturulmuş bir müzik grubu yok. Okulda böyle bir çalışma yapılmıyor, bazı arkadaşlarının kendi kurduğu gruplar var ama okul içinde bu yapılmıyor. Bazı orkestraları var ancak 9. sınıf oldukları için bunlara katılamıyorlar.

Ülkede sanatçıların gözaltına alınması veya hapisle tehdit edilmesini de konuşuyoruz. Sanatçıların bu tür baskılara maruz kalmaması gerektiğini, sanatın ve sanaçının özgür olması gerektiğini belirtiyorlar. Çok yanlış olaylara şahit oluyoruz. Hiçbir sanatçıya bu tür baskıların yapılmaması gerekiyor.

Türkiye’de sanatın ilerleyebilmesi için sanatsal aktivitelere yönelmemiz ve çevremizi yöneltmemiz gerektiğini düşünüyorlar. Sanat yapmak için koşulların iyileştirilmesi ve sanatçıların özgür bırakılması gerektiğini de vurgulayarak...


 EK DERSLER...

KENDİNİZİ 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz diye soruyoruz. Konservatuar okumak istiyor ikisi de. Afranur, çalışırsa okuyabileceğini ama çalıştığı halde okuyamayacak birçok arkadaşı olduğunu belirtiyor. Birçok okul yeteneğe bakmadan sınav puanlarıyla yerleştirme yapıyor. Konservatuara girmek için okuldaki dersler yetmiyor, ek ders almak gerekiyor. Fakat ek dersler çok pahalıya mal oluyor. Hakkımız, emeğimiz yeniyor diyerek sitem ediyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Çehov’dan Tanpınar’a bir gezinti

SONRAKİ HABER

Bir demokrasi oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...