26 Şubat 2014 20:58

Uzaktan sahne

Tiyatro sahnelerinin kapanmak veya yıkılmak istenmesi artık şaşırtmıyor bizi. Tarihi ve simgesel tiyatro salonlarının ardından şimdi de üniversitelerdeki tiyatro sahneleri aynı durumla karşı karşıya. İstanbul Üniversitesi’ndeki tiyatro toplulukları ve kulüpleri de karşılaştıkları durumu ve buna karşı neler yapacaklarını dergimize anlattı.

Uzaktan sahne
Paylaş

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi
Tiyatro Kulübü

Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) yıllarca öğrencilerin kültür-sanat alanında faaliyetlerini sürdürmek için mekan olarak kullanılan bir binaydı. Ta ki 2010 yılında İÜ Rektörlüğü’nün öğrencilerin bir aradalığından ve üretimlerinden çekindiği için Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ni bilinçli olarak ÖKM binasına yerleştirmesine kadar. Bu hamlesiyle rektörlük, öğrenci kulüplerini dağıtarak kulüplerin etkinliklerini azaltmayı ve bir aradalığın getirdiği eylemsellik potansiyelini bitirmeyi planlıyordu. Çünkü kulüp üretimlerinin hem piyasada bir değeri yoktu hem de kulüpler okulun anti demokratik uygulamalarına karşı güçlü ve çok sesli bir muhalefet oluşturuyordu. Planlarının son aşaması olan tiyatro kulüplerinin faaliyetlerinin bitirilmesi de şu sıralar hayata geçirilmeye çalışılıyor. Eski ÖKM binasında öğrencilerin kullanabildiği son alan olan tiyatro salonu da kulüplerden koparılmak istenmektedir. Biz sermaye karşısında direneceğimizi ve sahnemizi yönetimlere bırakmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.


ÖKM Sahnesi

Öğrenci Kültür Merkezi Tiyatro Kulübü 1990 yılında kurulduğundan bu yana sistemin dayatmaya çalıştığı öğretilere karşı bir duruş benimsemesi ve üniversite bünyesine maddi bir getirisinin olmaması sebebiyle sık sık kapatılma tehlikesiyle karşılaşmıştır. Tıpkı şu sıralar olduğu gibi. Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde bulunan tiyatro salonumuzun söz konusu fakültenin altyapı ihtiyaçlarını karşılamak bahanesiyle yıkılıp büroya çevrilmesi istenmektedir. Bürokratik yollardan okul yönetimini zorlamamıza rağmen okulun tavrının çözüm üretmekten çok oyalamaya dönük olduğunu gördük. Daha fazla kar elde etmek için sahnemizi fütursuzca elimizden alıp büro yapabileceklerini düşünenlere karşı mücadelemizde sizlerin de desteğini almak bize güç katacaktır.


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tiyatro Topluluğu

1981 yılından beri İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde sanatsal faaliyette bulunan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tiyatro Topluluğu; baskıcı, gerici, tek tüketimlik sanatsal anlayışa karşı faaliyetini sürdürmektedir. Topluluğumuzda hiçbir şekilde hiyerarşi bulunmayıp kararlar oy birliği sistemine göre alınır. Ortaya çıkan ürün, topluluktaki herkesin ürünü olmuş olur. İşleyiş biçimi kabaca böyle özetlenebilir. 2010 yılında ÖKM’nin anlamsız bir şekilde kapatılması aynı kampüste bulunmasak da bizi de etkilemiştir. Kulüplerin kurulması ve faaliyetlerine devam ettirilmesi zorlaştırılmıştır. Bu sadece işin bürokratik tarafı; sosyal olarak bakarsak öğrencilerin toplanıp üretim yapabileceği alanlar yok edilmiş, öğrenciler sadece tüketmeye sevk edilmişlerdir. Bu kapatılma olayına karşı direnen ve aynı zamanda bizim de organizatörlerinden biri olduğumuz İÜ Tiyatro Şenliği’nin organizatörü olan ÖKM Sahnesi, sahnesini kapatılmaktan koruyabilmiştir. Fakat 2014’te ÖKM Sahnesi’nin bulunduğu Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi altyapı problemlerini öne sürerek sahnenin yıkılıp büro yapılmasını talep ettiğinden ÖKM Sahnesi sahnesiz bırakılmaya zorlanmaktadır. İdari yetkililerden ise hiçbir yapıcı çözüm önerisi gelmemektedir.

Bu gibi sahne yıkımları bizim de yabancı olduğumuz bir konu değildir. Bilindiği üzere ‘Yeni Çapa-Cerrahpaşa Projesi’ adı altında Çapa ve Cerrahpaşa kampüslerinde kapsamlı bir yıkım gerçekleştirilecek. Fakat hiçbir yetkili bu konu hakkında hiçbir şey bilmemekte. Öğrenciye bu kadar yabancı bir okul hepimizi kaygılandırmaktadır. Umarız yakın zamanda üniversitenin asıl sahibinin kar değil de öğrenci olduğunun farkına varılır.

ÖNCEKİ HABER

Amatör ruhlu genç sanatçılar

SONRAKİ HABER

\'Yolsuzluk varsa vergi haftası kutlanmaz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...