Binlerce Gebzeli rantsal dönüşüme karşı yürüdü
Özgür GÖZ
Tanfer YEŞİLTEPE
Gebze
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yıllardır oturdukları evleri, mahalleleri kentsel dönüşüm tehdidiyle ellerinden alınmak istenen Gebzeliler yerel seçim öncesi meydanlara indi. Adem Yavuz, Cumhuriyet, Hürriyet, İnönü, Mevlana, Ulus ve Yavuz Selim Mahallesi’nde oturanların oluşturduğu Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen binlerce Gebzeli kentsel dönüşüme karşı çıkarak ‘Evime Dokunma’ dedi. Platformun çağrısıyla mahallelerinden çıkıp Akse Sapağı Meydanı’nda toplanan binlerce kişi buradan Gebze Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “İşgalci değiliz hak sahibiyiz”, “Susma haykır barınma haktır” sloganları atıldı. Binlerce kentsel dönüşüm mağdurlarından biri olan HDP’nin Gebze eş başkan adayı Şenay Bütün, “HDP olarak halkla birlikte huzurlu ve sağlıklı mahalleler kurma mücadelesi veriyoruz” dedi.
Miting sırasında gazetemize konuşan Gebzeliler yapılanın rantsal dönüşüm olduğuna dikkat çekerek mahallelerinin zeginlere peşkeş çekilmek istenmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. Mahallelerinden atılmak istendiklerine vurgu yapan Gebzeliler, platform olarak AKP’li Gebze belediye başkanına dava açtıklarını, yerel seçimlerde de oylarının rengini adaylar ve partilerin kentsel dönüşüme dair politikalarının belirleyeceğini söyledi.
AKP’Lİ BELEDİYE ‘İŞGALCİSİNİZ’ DEDİ
Belediye yetkililerinin her şeyi seçimden sonraya ertelemek istendiğini anlatan Hürriyet Mahallesi Dernek Başkanı Yusuf Örnek, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanının kendilerine ‘işgalcisi’ dediğini hatırlattı. “Evlerimizi yıkıp yerlerine yeni binalar yaptıklarında biz bu yeni evlerin hiçbirinin taksitlerini ödeyemeyiz” diyen Örnek, fakir olduğumuzu ve çoğumuzun asgari ücretle çalıştıklarını anlattıkları belediyenin “Siz fakir olsanız 5 katlı binaları dikmezdiniz” karşılığını verdiğini söyledi. Kentsel dönüşüme karşı diğer mahallelerle bir araya geldiklerini anlatan Örnek “Belediyelerin şeffaf olmasını istiyoruz. Yapılan şuurlandırmaya halkı dahil etmelerini istiyoruz.”
HALK YÖNETİME KATILMALI
Seçimler için “Sorunumuzu kim çözerse onunla birlikte oluruz” hatırlatmasını yapan Hürriyet Mahallesi’nden Mehmet Kayalı, siyasi partilerden söz değil resmi belgeli söz istediklerini belirtti. Belediylerin halkla beraber bir yönetim kurmasını isteyen Kayalı “Mahallelerde komisyonlar kurmalı ve halk bu komisyonlar aracılığı ile yönetime dahil olmalı. Böyle olmadığı sürece belediyeciliğin hiçbir anlamı olmaz” dedi.
MAHALLELERDE RANT KOMİSYONLARI KURULUYOR
Emek Mahallesi’nde yaşayan Ziyaettin Ercan, ‘milli görüşçü’ olduğunu belirterek AKP’ye veryansın ediyor. Dernek olarak AKP’li belediye başkanını mahkemeye verdiklerini anlatan Ercan “Bizler yerel yönetimlerde komisyonlardan bahsediyoruz ama bunlar zaten mahallelerde komisyonlarını kurmuşlar yandaşlarına rant sağlıyorlar. Yandaşları daha zengin olsun diye çalışma yürütüyorlar” dedi. Yaşananlarda vatandaşın da suçu olduğunu düşünen Ercan gerekçesini şu ifadelerle anlatıyor: “ O kadar zam yapılıyor sesimizi çıkartmıyoruz, bir kilo makarnaya oyumuzu satıyoruz. On senedir AKP bu Gebze’de, istediklerini zengin yaptılar. Fakir olanlar da zaten battı. Seçimlerde kim bizden yana olursa biz ona oy vereceğiz.”
EKMEĞİMİZDEN AŞIMIZDAN KESEREK EV YAPTIK
İnönü Mahallesi’nde yaşayan 58 yaşındaki Mustafa Şanlılar, yıllarca başını sokacak bir ev için uğraştığını anlatarak “Ekmeğimizden aşımızdan keserek zar zor bir ev yapıp başımızı soktuk. Artık yürüyemez hale geldim. 10 defa belediyeye gitmeme rağmem belediye başkanı beni muhatap almadı. Biz AKP’yi istemiyoruz. AKP bize hizmet etmedi anca kendi keselerini doldurdular. Artık bıktık usandık ilallah ettik. Yeter artık. Artık bunların başımızdan gitmeleri lazım. Yemeden içmeden kesildik, evlerimizin huzurunu bozdu bunlar.”
EVLERİMİZİ YIKANLARA OY YOK
Curbey Fındıklı (İnşaat İşçisi): 30 yıldır oturduğumuz evleri yıkmaya çalışıyorlar. Evlerimizi yıkanlara oy vermeyeceğiz. Şimdi bize tekme vurup yerimizden yurdumuzdan edenlere neden oy verelim ki?
Durmuş Karaova (İnönü Mahallesi Muhtarı): Kentsel dönüşüm değil yerinde dönüşümleri savunuyoruz. Benim mahallemin yüzde yetmişi boş araziden oluşuyor. Boş arazileri de mi kentsel dönüşüm yapacaklar? Kentsel dönüşüm çarpık yapılaşma olan yerlerde olur.
Mustafa Öztürk: Belediye başkanı da dahil olmak üzere tüm zenginlerin gözü oturduğumuz yerlerde. Biz bu seçimlerde sandığa gitmeyeceğiz. Evlerimizi yıkmaya çalışanlara oy vermeyeceğiz.
Bayram Haydaroğlu: İki senedir kentsel dönüşüme karşı mücadele ediyoruz. Bizim yaşadığımız yerleri zenginlere peşkeş çekmeye çalışıyorlar. Elektriğimizi, suyumuzu yolumuzu binbir emekle yaptırdık. Yaşadığımız yerleri savunmaya devam edeceğiz. Rantsal dönüşüme izin vermeyeceğiz. Bizim yanımızda kimler durursa oylarımız onlara.
Arife Şahin : 30 yıldır bizi oyalıyorlar. Bizi bekletmelerinin amacı ne? İşçinin halinden anlamıyorlar. Kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorlar. Artık canımıza tak etti.
Murat Koca (Emek Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı): 2012’den beri belediyeyle görüşmelerimize rağmen bize doğru dürüst bir açıklama yapılmıyor. Biz yedi dernek birleştik ve rantsal dönüşümü durdurmak ve geri çektirmek için. Halkın yanında olacak bir hükümet ve yerel yönetimler istiyoruz.
Elif Erol: Çocuklarımızı patetesle makarnayla büyüttük. Ağzımızda diş kalmadı. 1985 yılından beri bin bir eziyet çektik. Sadece hakkımızı istiyoruz. Bizi düşünmeyenleri biz hiç düşünmeyiz. Haklarımızı vermeyenlere oy vermeyeceğiz.
Hüseyin Çalışkan (İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği Başkanı) : Projeler iyi niyetlerle gerçekleştirilmiyor. Bize sadece söz verilmesini istemiyoruz. Yasalarla haklarımızın güvence altına alınması gerekiyor. Belediyeler halka açık olmalıdır. Bizim seçtiklerimizin bizden gizli kapaklı işler yapmasına karşıyız.
Muharrem Coşkun (Yavuz Selim Mahallesi): AKP Hükümeti’ne ve belediyelerine karşı hakkımızı alana kadar direneceğiz. Mevcut siyasetçilerin birçoğuna güvenmiyoruz. Bizler hak sahibi olacağız diye 2 bin TL topladılar. AKP, halkı koyun gibi sağabileceğine inanıyor ama buna izin vermiyeceğiz.
Hakan Yoğungan (Platform Sekreteri): Saldırılara karşı yedi mahalle birleşerek platformumuzu kurduk. Ben aynı zamanda TMMOB üyesiyim ve sağlılıklı bir çevrede yaşam hakkını savununan halkın yanında yer alıyoruz. Projeler büyükşehir belediyeleri ve çevre bakanlığı ve doğrudan başbakanlığa bağlı. Eğer mücadelemizi büyütemezsek projelerin onaylandığı mahalleler yerel seçimlerin ardından yıkılmaya başlayacak.
TOKİ BURALARI ZENGİNLERE AÇACAK
Avukat Recep Dursun: Gebze’de kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen mahallelerin hiçbiri deprem, sel gibi afet riski olan bölgeler değildir. Mahallelerin çoğunda vatandaşların tapu tahsis belgeleri var. Buna rağmen bu bölgeler bakanlığa devredilerek TOKİ tarafından rant merkezi haline getirilecek.. TOKİ buraları zenginlere açmak, onlara yaşam alanları oluşturmaya başlayacak. Kentsel dönüşüm gerçekleştirildiği taktirde buralarda yaşayan insanların buralarda barınmaları, yaşamlarını sürdürmeleri imkansız hale gelecektir. Umarız Türkiye’deki bütün kentsel dönüşüm mağdurları Gebze halkı gibi bir araya gelerek ortak platformlar kurarlar. Gebze’de yedi mahalle derneğinin bir araya gelerek Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformunu kurmaları önemli bir örnektir. Yerel seçim sürecinde mahallelerde de tartışmalar kentsel dönüşüm üzerinden sürüyor. Ancak halka gelen, halktan oy isteyen siyasetçilerin çoğu sadece mağduriyetlerin giderileceği yönünde söz vermekle yetiniyorlar.
NEFES ALACAĞIMIZ YER KALMADI
Sebahattin Günel (Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu Sözcüsü): Hemen hemen Gebze’nin tüm mahallelerinde kentsel dönüşüm projeleri var. Birkaç mahallede bu proje gerçekleştirilmeye başlandı. Biz bu süreçte müdahale edemezsek mağduriyetimiz artarak devam edecek.Gebze’de birçok mahalle bir araya geldik ve bu projelere karşı birlikteliklerimiz oluştu. Mücadelemiz sadece Gebze için değil tüm Türkiye’deki mücadeleci gruplarla iletişim kuruyoruz ve birlikteliğimizi büyüteceğiz. İnsanların insanca yaşamaya hakları var. Kentlerimiz beton yığını haline getirildi. Nefes alacağımız yerler kalmadı. Yerel belediyeler kentsel dönüşümle bizleri apartman dairelerine hapsetmek ve sosyal ilişkilerimizi yok etmeye çalışıyor. Bunlara karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.
PLATFORMUN TALEPLERİ
Mitingte Rantsal Dönüşüme Karşı Mücadele Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dişimizle, tırnağımızla, alın terimizle kurduğumuz mahallelerimizden sürgün edilmek istemiyoruz. Bu amaçla Gebze’de rantsal dönüşümle mücadele platformunu kurduk. İçinde bizim olmadığımız hiçbir projeyi kabul etmeyeceğiz. 2/B arazileri üzerinde oturan yoksul mahalle halkına söz konusu araziler bedelsiz tapusu ile beraber tahsis edilsin. 6306 sayılı kanun iptal edilerek ülke çapında doğurduğu mağduriyetler giderilsin. Kamuya ait araziler toplum yararına kullanılsın.”
HDP’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURU ADAY
Şenay Bütün (HDP Gebze Belediye Eş Başkan Adayı) : Ben de kentsel dönüşüm mağduruyum. Gebze’de yaşayanların birçoğu zorunlu göçle buraya yerleşen insanlar. Bu rantsal dönüşüme karşı halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Zaten bizim partimizin içerisinde barınma hakkı için mücadele eden platformlar var. Halkımızla birlikte mücadelemizi büyüteceğiz. Ve başta Gebze olmak üzere seçimleri kazandığımız zaman halkımızla birlikte yaşam alanlarımızı sattırmayacağız ve kimseyi mağdur ettirmeyeceğiz. Mahallelerimizi insanların sağlıklı yaşadığı, huzur içinde yaşamlarını sürdürdükleri yerler haline getireceğiz .
Evrensel'i Takip Et