31 Ocak 2014 06:00

Bakıyorlar ama görmüyorlar

Ağustos ayında Habaş’ta yaşanan iş kazaları ve Engin Solmaz isimli işçinin ölümü üzerine HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in verdiği soru önergesine Çalışma Bakanlığından yanıt geldi. Tüzel, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Fabrikadan ayrılmaması gereken ambulans neden orada değildi?”, “Eksik ve yetersiz ekipmanlarla çalışılmasına, hurdaya çıkacak bir araca hasta nakil aracı vizesi verilmesine kim onay vermiştir, bunda Bakanlığınızın sorumluluğu nedir?” sorularını yöneltmişti.

Bakıyorlar ama görmüyorlar
Paylaş

Turan KARA
İzmir


Ağustos ayında Habaş’ta yaşanan iş kazaları ve Engin Solmaz isimli işçinin ölümü üzerine HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in verdiği soru önergesine Çalışma Bakanlığından yanıt geldi. Tüzel, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Fabrikadan ayrılmaması gereken ambulans neden orada değildi?​”, “Eksik ve yetersiz ekipmanlarla çalışılmasına, hurdaya çıkacak bir araca hasta nakil aracı vizesi verilmesine kim onay vermiştir, bunda Bakanlığınızın sorumluluğu nedir?​” sorularını yöneltmişti.

Cevap yazısında bu sorular tam olarak yanıtlanmazken, fabrikada kuruluşundan bu yana işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlemelerin yapıldığı belirtildi. “İşyerinde 2009 yılından itibaren 1 genel, 1 kontrol ve 4 inceleme teftişi yapılmış ve teftiş sonrası düzenlenen raporlarla, tespit edilen mevzuata aykırılıklar için işverene idari para cezası uygulanması veya noksanlarını gidermesi için süre verilmesi istenmiştir” denildi. 2009 yılından bu yana yaşanan kazalar ve ölen işçiler hakkında ise bir açıklama yok.

Fabrikanın 6331 sayılı iş güvenliği ve iş sağlığı yasasının yürürlüğe girmesiyle en son 2013 mart ayında 15 gün denetlendiğini söyleyen Bakan Çelik, tespit edilen 9 eksik husus giderilinceye kadar teftişin devam ettiğini belirtirken fabrikada hâlâ hurda araç ambulans olarak gösterilmeye ve iş cinayetleri yaşanmaya devam ediyor.

BAKANLIĞIN BİR YAPTIRIMI YOK

Bakanın verdiği bu yanıtın ardından işçilere, “Nasıl oluyor da denetimden 5 ay sonra bu kazalar yaşanıyor?​” sorusunu sorduk. İşçiler yapılan açıklamayı da denetimleri de göstermelik olarak nitelendirdi. Soru önergesinin yararı fabrikanın tekrar denetimden geçirilmesi olmuş.

İşçiler birkaç ay önce tekrar denetlemenin yapıldığını ama bu sefer daha sıkı tutulduğunu belirterek, “Şimdi anlaşılıyor ki milletvekilinin sorusu üzerine bu denetlemeler yapılmış. Sıkıştırmasalar tekrar gelecekleri yokmuş demek ki” diyorlar. Son denetlemenin yaklaşık bir buçuk ay önce yapıldığını belirten işçiler bu süre içerisinde patronun her türlü önlemi alarak fabrikayı temiz tuttuğunu ancak denetlemeden sonra ise her şeyin eskisi gibi olduğunu belirtiyor.

RAY VE KİRİŞ HÂLÂ KIRIK

Fabrikadaki fiziki koşulların yanı sıra, uzun çalışma saatleri ve müdür, amir baskısının işçiler üzerinde gerilim yarattığını belirten işçiler, hurda ambulansın ise hâlâ fabrikada durduğunu söylüyor. “Sıkı bir denetleme olduğunu, müfettişlerin dolaştığını, müdürlerin tedirgin olduğunu görüyoruz ama bunun bile ne kadar boş olduğunu anlatayım. Çalıştığımız vincin yürüme yolundaki ray ve kiriş adeta kırık. Hep yama yaparak düzeltmeye çalışıyorlar. İşçinin canını hiçe sayıyorlar. Burada vinç hopluyor, vinç hoplayınca taşıdığı yük sallanıyor, gerisi Allah kerim işte. Çalışırken bana denk gelmedi ama arkadaşlara denk gelmiş” diyen işçi, teftişe gelenlerin kendilerine nelerin eksik olduğunu sorduklarını belirterek, “Nasıl söyleyelim yanında amir, çavuş tam tekmil. Sen gittikten sonra benim güvencem var mı? Üstelik nitelikli insanlarla gelin bakın zaten çok araştırma yapmanıza da gerek kalmaz” diyor. Sendikacıların da fabrikadaki eksikleri bildiklerini belirterek, “Diyelim patrona müdüre dedin yapmadı ki bize böyle söylüyorlar, yap şikâyetini, müfettişler gelmiş. Ama yapamazlar. Onlar karışmaz bu işe onlar sadece servislere inip binmeyi kontrol edebilirler” diyor.

Fabrikadaki Türk Metal Temsilcisine de ulaşarak, işyerindeki sorunların Mecliste gündeme geldiğini belirtmemize rağmen temsilci konuyla ilgili bize görüş vermedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan Punto’ya ziyaret

SONRAKİ HABER

MMK Metalurji’de 145 işçi işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...