17 Ocak 2014 19:19

Kitap Fuarı\'nda Orhan Kemal konuşuldu

Halil İMREK
Adana

Yedinci Çukurova Kitap Fuarında “Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal” paneli düzenlendi. TÜYAP tarafından gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Senarist-Yönetmen Rıza Kıraç yaptı.  Konuşmacılar ise Senarist, Oyuncu Ercan Kesal ve Oyuncu Caner Cindoruk’tu.

Rıza Kıraç, Orhan Kemal’in romanını okuduğunda “Roman nasıl bu kadar yalın, nasıl bu kadar olması gerektiği gibi kurgulanabilir. Nasıl bu kadar yalın, kahramanlar nasıl bu kadar gerçek olabilir” duygusunun kendisinde uyandığını söyledi. Orhan Kemal’in dünyaya yeterince tanıtılamadığını belirten Kıraç, Orhan Kemal’in sinemayla ilişkisinin de çok önemli olduğunu söyledi.

Kıraç, Orhan Kemal’in Yeşilçam’a çok sayıda senaryo yazdığını ve bunların birçoğunun filme çekildiğini hatırlattı. Sansür sebebiyle Orhan Kemal’in bazı senaryoları takma isimle yazdığını söyleyen Kıraç, hangi filmlerin Orhan Kemal’in senaryosunu yazdığı filmler olduğuna dair bir çalışmanın yapılması gerektiğini ifade etti.

ORHAN KEMAL AİLEMİZDE ÇOK ÖNEMLİ

Daha sonra konuşan Oyuncu Caner Cindoruk, ailece Orhan Kemal ile olan ilişkilerine değindi.

Cindoruk, “Adanalıysanız, edebiyatçı bir babanız varsa, sinemaya ilgi duyuyorsanız bir şekilde Orhan Kemal’e yolunuz çıkıyor. Hanımın Çiftliği dizisinden teklif aldığımda çok duygulandım” dedi. Babasının ilk öykülerini deneme yazılarını Orhan Kemal’den esinlenerek yazdığını söyleyen Cindoruk, Orhan Kemal’in edebiyattaki, Çukurova’daki yerinin çok önemli olduğunu aile olarak da Orhan Kemal’i özel bir yere koyduklarını söyledi. Cindoruk, “Orhan Kemal’i ilk kez ortaokulda babamın verdiği kitaplarla tanıdım. O zaman başlayan bir ilişki halen devam ediyor. Babamın Orhan Kemal ödülü alması ve benim Orhan Kemal’in uyarlama dizisinde oynamam çok önemliydi. Bugün babam onunla ilgili etkinliklere katılıyor, konferanslar veriyor” dedi.

ORHAN KEMAL TOPLUMUN VİCDANI

Sinemaya edebiyatçı kimliği ile senarist olarak girdiğini söyleyen Yazar, Oyuncu Ercan Kesal, Orhan Kemal'e olan ilgisini ve ilişkisini senarist kimliğine bağladı. Orhan Kemal ile meslektaş olduğunu söyleyen Kesal, aslanın yattığı yerden belli olduğunu, Orhan Kemal’in de bir aslan olduğunu ve yatağının Adana olduğunu söyledi. Orhan Kemal’in, toplumun, emekçilerin bir parçası olduğunu ve kendi yaşamının da öyle olduğunun altını çizen Kesal, Orhan Kemal’in hâlâ yazdıklarıyla, sanatıyla, geçmişiyle bir şeyler öğrettiğini söyledi.

Evrensel'i Takip Et