11 Ocak 2014 07:53

Çocuklara ötanazi hakkı verildi

Dünya ötanazinin tercih edilip edilmemesini konuşurken 2002 yılında yetişkinler için ötanaziyi yasalaştıran Belçika’da şimdi bu yasanın ölümcül bir hastalığa yakalanan ve dayanılmaz fiziksel acılar çeken çocukları da kapsaması yolunda bir öneri Senatoda onaylandı.

Çocuklara ötanazi hakkı verildi
Paylaş

Ötanazi... Sevimsiz bir çaresizlik... Tedavisi olmayan ölümcül hastalıkla mücadele etmek yetmezmiş gibi bir de dayanılmaz ağrılarla başa çıkmak... Daha doğrusu başa çıkamamak... Ve bir tercihte bulunmak... Ya bu dayanılmaz ağrılara katlanmak ya da acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç alarak veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak, ölmek...
Dünya bu ölümün tercih edilip edilmemesi konusunda henüz hemfikir değil. Dolayısıyla bir çok ülkede ötanazi yapmak yasal değilken bazı ülkelerde de yasal... Dünya ötanazinin tercih edilip edilmemesini konuşurken 2002 yılında yetişkinler için ötanaziyi yasalaştıran Belçika’da şimdi bu yasanın ölümcül bir hastalığa yakalanan ve dayanılmaz fiziksel acılar çeken çocukları da kapsaması yolunda bir öneri Senatoda onaylandı. Kimileri bunu “mantıklı bir adım”, kimileri ise “delilik” diye niteliyor.
Tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmış bir çocuk düşünün. Ve zehirli bir iğne ile öldürülmeyi talep edişini. Birçok insan için bu, hayal bile edilemeyecek bir kabus senaryosu.
Çoğumuz bir çocuğun ölümcül bir hastalığa yakalanıp yavaş yavaş eridiği acımasız gerçeklikle yüzyüze gelmeyeceğiz muhtemelen. Fakat bazı Belçikalı çocuk doktorları, bu durumdaki çocukların acıları giderilemiyorsa, ölmeyi talep etme hakkına sahip olması gerektiğini savunuyor.
BBC’den Linda Pressly’in haberine göre, geçen ay Belçika Senatosundan 17’ye karşı 50 kabul oyu ile geçen yasa tasarısına göre, bu hakkın kullanılabilmesi için öncelikle çocukların ötanazinin ne olduğunu anlamaları, sonra anne-babaları ve doktorlarının da bu talebe onay vermeleri koşulları konuluyor.
Belçika’nın kuzey komşusu Hollanda’da ötanazi 12 yaşın üzerindeki çocuklar için, anne ve babalarının da rızası olmak koşuluyla yasal bir hak sayılıyor. Fakat Belçika’daki tasarı Meclisin diğer kanadınca da onaylanırsa, dünyada ilk kez bir ülkede çocuklar için ötanazi, hiç bir yaş sınırı olmaksızın kabul edilmiş olacak.
Tasarı yasalaşırsa kaç çocuğun ötanazi isteyeceğini bilmek mümkün değil. Yetişkinler açısından bu sayı 2002’den bu yana her yıl arttı. Kanser hastalarının yüzde 80’i ötanazi istiyor.

EN BÜYÜK İNSANLIK JESTİ!
Senatodaki sosyalist grubun lideri ve tasarının destekçilerinden Philippe Mahoux, düzenlemeyi “En büyük insanlık jesti” diye tanımladı. Mahoux, asıl skandalın, ölümcül hasta çocukların acı çekmesine dur dememek olduğunu söylüyor.’

NEREYE KADAR?
Tasarıya karşı oy kullananlardan Hristiyan Demokrat Senatör Els van Hoof ise “Tasarıyı önce akıl sağlığı sorunları olan çocukları da içerecek şekilde sunmuşlardı” diyor ve, “Tartışma sırasında ötanaziyi savunanlar anoreksik çocuklar, hayattan yorulan çocuklar gibi kategorileri de gündeme getirdiler. Nereye kadar gidecek?​” diye soruyor.

‘KENDİMİZİ TANRI YERİNE KOYMUYORUZ’
ZIEKENHUIS Üniversitesinden Doktor Gerlant van Berlaer ve 16 diğer çocuk doktoru, Belçikalı senatörlerin çocuklar için ötanazi yasasını kabul etmeleri talebiyle kasım ayında bir açık mektup yayımladı.
Doktor van Berlaer “Hayır, kendimizi Tanrı yerine koymuyoruz, zaten sona erecek hayatlardan söz ediyoruz.” diyor:
“Doğal haline bırakıldığında sefil, acı içinde ve korkunç bir şekilde son bulabilecek hayatlar bunlar. Hastanelerde bir çok arkadaşlarının aynı hastalıktan nasıl öldüğünü görmüş olabilirler. Ve bu durumda ‘Böyle ölmek istemiyorum. Kendi istediğim gibi ölmek istiyorum’ derler ise, doktorları olarak elimizden gelecek tek şey bu arzularını yerine getirmek olabilir. Ben bunu yapabilmemiz gerektiğine inanıyorum.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

En çok fotoğraflanan yerlerin haritası çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Baraj inşaatı çöktü: 2 işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...