09 Ocak 2014 12:41

HES yapılırsa 178 tür tehlikeye girecek

Alakır Vadisi'ne projelendirilen Alakır- 2 HES'ine dair hazırlanan ÇED raporuna göre, proje alanı ve yakın çevresinde yaşayan 178 hayvan türü, Bern Sözleşmesi'ne göre kesin koruma altında yer alıyor. Alakır'da 'canlıların yaşam alanlarının bozulmasına bağlı olarak stokların bir miktar etkilenebileceğinin kaçınılmaz' olduğu ÇED raporunda yer aldı.

HES yapılırsa 178 tür tehlikeye girecek
Paylaş

Antalya'da, Alakır Vadisi'ne projelendirilen Alakır- 2 HES'ine dair hazırlanan ÇED raporuna göre, proje alanı ve yakın çevresinde bulunan sayısız yaban hayvanı içinde 178 tür, Bern Sözleşmesi'ne göre kesin koruma altında yer alıyor.

Türkiye'de HES'lere karşı mücadelenin sembol noktalarından biri olan Alakır Vadisi, 60 kilometre uzunluğunda, 15 kilometre genişliğinde ve yaklaşık 90 bin hektar alana yayılıyor. Bu vadiyi besleyen Alakır Çayı üzerinde şu ana kadar 4 HES faaliyete başladı. Alakır Vadisi'ne bir maden firması tarafından yapılmak istenen iki yeni HES içinse yasal süreç devam ediyor.

Antalya İli Kumluca İlçesi Büyükalan Köyü sınırlarında yapılması planlanan Alakır-1 ve Alakır-2 HES'leriyle ilgili olarak dosya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçen yıl sunuldu. Nadir bulunan bitki türlerinin ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan türlerinin barındığı bölgede planlanan HES'lerle ilgili başvuruyu kabul eden bakanlık, teknik olarak proje çalışmalarını başlattı. İlk aşamadaki Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının protesto gösterileri arasında yapıldı. İkinci aşamada ise ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile oluşturulan komisyonun hazırlayacağı Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlanması gerekiyor.

ÇED ASKIYA ÇIKARILDI

Kumluca İlçesi'nde Büyükalan Köyü sınırları içindeki Alakır Vadisi'ne yapılması planlanan Alakır-2 HES için hazırlanan Çevresel Etkileşim Değerlendirme (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde halkın görüşüne açıldı. ÇED sürecinin ikinci aşaması 10 Ocak'ta sona erecek. Söz konusu tarihe kadar askıda kalacak rapora itirazı olanlar, yazılı olarak il müdürlüğüne iletecek. Bu aşamadan sonra tüm verileri ve raporları toplayacak bakanlık, HES yapımı için kararını verecek.

ÇED raporunda, maliyeti 13 milyon 300 bin TL olarak belirlenen projenin gerçekleşmesinin bölgeye ekonomik açıdan "olumlu" etki yaratacağı belirtildi. Bu etkiler arasında tesisin yapım aşamasında bölge halkına iş imkanı sıralanırken, HES inşaat aşamasında istihdam edilecek personel sayısı 25, işletme döneminde ise 7 kişinin çalışmasının planlandığı kaydedildi.

'KIRMIZI LİSTE'DEKİ HAYVANLARIN NESLİ TEHLİKEYE GİRECEK

Alakır-2 HES'inin bölgedeki yaban hayat faunasına olası etkilerinin değerlendirildiği raporda proje sahası ve yakın noktalarda kirpi, yarasa, yaban tavşanı çakal, tilki, ayı, gelincik, su samuru, karakulak, yaban domuzu gibi 52 memeli türü bulunduğu belirtildi.

Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik tarafından hazırlanan 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'ne göre Alakır'da proje sahasına yakın bölgede hassasiyeti ifade eden 'VU' olarak kodlanmış vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi altında olan uzun ayaklı yarasa, nalburunlu yarasa ve yaban keçisi yaşıyor.

Avrupa'da yabani bitki ve hayvan varlığını ve bunların yaşama ortamlarını muhafaza etmek amacıyla 1982'de yürürlüğe giren Bern Sözleşmesi'ne göre Alakır-2 HES'i ve yakın bölgesinde yaşayan 178 tür kesin koruma altında bulunuyor. Bölgede bulunan küçük akbaba, ulu doğan, büyük orman kartalı, şah kartal, uzun kanatlı yarasa, Antalya'ya özgü Atıf'ın Likya semenderi, tarla sincabı, kara semenderi, su samuru nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvan türleri olarak yer alıyor.

RAPOR, 'HES ZARARSIZ' DİYEMEDİ!

Alakır-2 HES'inin böylesi bir yaban hayat çeşitliliğine sahip Alakır'da "canlıların yaşam alanlarının bozulmasına bağlı olarak stokların bir miktar etkilenebileceğinin kaçınılmaz" olduğu ÇED raporunda yer aldı. Bununla birlikte raporda, Alakır-2'nin suda var olan ekosistemi kabul edilebilir oranda etkileyeceği, türlerin bu alandaki devamlılıklarını tehlikeye düşürmeyeceği kanaat olarak ortaya konurken yaban hayatta yaratacağı etki ise şöyle belirtildi:

"Birçok yaban hayatı, kuş, memeli, balık, sürüngen ve amfibi, türüne ev sahipliği yapan bu alanı çok fazla olumsuz etkilememesi ve yapacak olduğu muhtemel olumsuz etkilerin kabul edilebilir seviyelere indirgenebilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve iyileştirme çalışmalarının yapılması gereklidir."

YAKLAŞIK 30 BİN İMZA BAKANLIKTA

Diğer yandan internet sitesi www.change.org.tr üzerinden Alakır-2 HES projesine karşı başlatılan imza kampanyasına katılan 29 bin 300 kişilik imza listesi Pazartesi günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki Çevresel Etkileşim Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'ne teslim edildi. Bununla birlikte projenin hayata geçirileceği Kumluca'nın Büyükalan Köyü sakinleri Alakır-2 ile ilgili görüşlerini Antalya Valiliği'ne iletti. (DHA)

"30 BİN ALAKIRLI HES'E KARŞI" haberi için tıklayın...

ÖNCEKİ HABER

\'Sağlam irade\' afişlerine makyaj!

SONRAKİ HABER

Erdemli\'de limon ve portakalda 6 milyon liralık don zararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...