13 Aralık 2013 14:27

HDP: Çıplak arama yasadan çıkarılsın

HDP, 'çıplak arama' uygulamasının kaldırılması için 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'unda değişiklik içeren kanun teklifi verdi.

HDP: Çıplak arama yasadan çıkarılsın
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, cezaevlerinde yapılan "çıplak arama" uygulamasına karşı 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'unda değişiklik içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Kanun teklifinin gerekçesinde, "çıplak arama" yönteminin sistematik bir biçimde insan onurunu zedelemeye devam ettiği belirtilerek, "Neredeyse her gün cezaevlerinden insan hakları ihlallerine yönelik haberlerin geldiği, bu ihlallerin siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından raporlandığı günümüzde, uygulamanın tüm alıkoyma merkezlerinde devam ettiği bilinen bir gerçektir. Türkiye'nin en büyük insan hakları problemlerinden biri olan cezasızlık, cezaevinde bu ihlalleri gerçekleştiren kişiler için de uygulanmaktadır. Oysa AİHM, taraf devletlere, kötü muamele iddialarına karşı etkin soruşturma yürütme, sorumluları tespit etme ve cezalandırma yükümlülüğü yüklemektedir. Kamu makamları tarafından derhal soruşturma açılması, bu soruşturmanın bağımsız, hızlı, şüpheye yer bırakmayacak ve etkili bir şekilde yürütülmesi ve kendisi hakkında soruşturma başlatılan görevlinin, hukuka aykırı bu eylemlerinin hoş görülmesinin önüne geçmek için, görevinden uzaklaştırılması gerekmektedir. Buna rağmen, Türkiye'de çıplak arama iddiaları ya dikkate alınmamakta ya da yürütülen soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verilmektedir" denildi.

'BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİ'

Gerekçede, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "çıplak aramaya" ilişkin verdiği, "utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde çıplak arama yapıyoruz" yanıtının uygulamanın onur kırıcı olduğunun kabulü niteliğinde olduğu vurgulanarak, "çıplak aramanın" da işkence, tecrit, sürgün ve disiplin cezası gibi tutsakların üzerinde uygulanan baskı ve sindirme politikalarının bir aracı olduğu kaydedildi. Gerekçede, "çıplak arama" uygulamasının biran önce tüm kanun, tüzük ve yönetmeliklerden kaldırılması, "alıkoyma merkezlerinden" gelen şikayetlerin doğrudan suç duyurusu olarak kabul edilmesi, uygulamanın önüne geçmek için denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi talep edildi.

Kanun teklifinde ise, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklikler yapılması istenerek, birinci maddeye "Hiçbir hal ve koşulda çıplak arama yapılmaz" maddesinin eklenmesi istendi.

ADALET BAKANI, 'UTANDIRMADAN SOYUYORUZ' DEMİŞTİ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün cezaevlerindeki çıplak aramalara ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, “Hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin bulunması ve kurum müdürünün uygun görmesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde yapıldığı anlaşılmıştır” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘İşkence yapmayalı yıllar oldu, Taylan bey!’

SONRAKİ HABER

Sağlık örgütlerinden KESK\'in 19 Aralık grevine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...