29 Kasım 2013 19:17

21.yy LGBT bireylerin kazanacağı yüzyıl olacak

"Anayasa'da Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Eşitliği" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Engin Yıldırım "19 ve 20.yy özellikle kadınların ve temel insan haklarının kazandıkları zaman dilimleridir. 21.yy da LGBT bireylerin haklarını kazanacağı yüzyıl olacağına inanıyorum" dedi.

21.yy LGBT bireylerin kazanacağı yüzyıl olacak
Paylaş

Ankara Barosu ve Kaos GL tarafından düzenlenen "Anayasa'da Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Eşitliği" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Engin Yıldırım "Devlet, toplumsal duyarlılık arttıkça hukuk sisteminde bu haklara yabancı kalmıyor. 19 ve 20.yy özellikle kadınların ve temel insan haklarının kazandıkları zaman dilimleridir. 21.yy da LGBT bireylerin haklarını kazanacağı yüzyıl olacağına inanıyorum" dedi.

Ankara Barosu ve Kaos GL, Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde "Anayasa'da Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Eşitliği" konulu panel düzenledi. Panelin ilk oturumu avukat Gökhan Candoğan'ın moderatörlüğünde yapılırken, Prof. Dr. Engin Yıldırım ise "AHİM ve uluslararası yargı kararları çerçevesinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği" konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, LGBT bireylerin dünyada ki genel durumlarını anlatabilmek için sadece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AHİM) alınan kararlar değil, özellikle Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin ve Almanya, Fransa , Güney Afrika ve Meksika gibi ülkelerdeki yargı kararlarına bakmak gerektiğini belirten Yıldırım, "Avrupa Konseyi'nin 2011'de yayınladığı rapor 32 ülkedeki 'cinsel yönelim' ve 'cinsiyet kimliğinden' dolayı oluşan hak ihlallerini ve toplumların eğilimini inceleyen bir araştırması var. Bu araştırmada 47 ülkede sorulan bir soruda 'LGBT bireylerin diledikleri gibi yaşama hakkı var mı?' Katılıyor musunuz, katılmıyor musunuz?' Bu soruya, Kuzey Avrupa ülkelerinde katılmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 10 ama Türkiye Romanya ve Litvanya gibi ülkelerde bu oran yüzde 70 çıkıyor. Bu 2011 de yapılmış bir araştırma. Dolayısıyla Türkiye'de ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu konuda toplumsal farkındalık açısından aşılması gereken bir dizi sorun var" diye konuştu.

'AVRUPA'DA ÖLDÜRÜLEN 52 TRANSIN 32'Sİ TÜRKİYE'DE ÖLDÜRÜLDÜ'

Yıldırım, Güney Afrika, Fiji ve İsviçre'de anayasalarda cinsel yönelimden dolayı ayrımcılığı yasaklayan ifadeler olduğunu söyledi. Yıldırım, insan haklarını gelişimine bakıldığında, ötekileştirilen kimliklerin, toplumsal grupların haklarını belli zaman ve mücadele içinde aldıklarını belirterek, "Devlet, toplumsal duyarlılık arttıkça hukuk sisteminde bu haklara yabancı kalmıyor. 19 ve 20.yy özellikle kadınların ve temel insan haklarının kazandıkları zaman dilimleridir. 21.yy da LGBT bireylerin haklarını kazanacağı yüzyıl olacağına inanıyorum" dedi.

'GEÇEN YIL 12, BU YIL İSE 6 LGBT NEFRET CİNAYETİNE UĞRADI'


Yıldırım ardından ise, avukat Hayriye Kara "Temel haklar yargı önünde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği" başlığı altında sunum yaptı. Kara, sunumunda, yaşam hakkının en temel hak olduğunu ve yaşam hakkına ilişkin olarak Avrupa'da öldürülen trans sayısının 53 olduğunu, bunların 32'sinin ise Türkiye'de öldürüldüğünü belirtti. Kara, "2012 yılında LGBT nefret cinayetlerinin sayısı 12, 2013 yılında ise bu sayı 6'dır. Ve bunlar bizim tespit edebildiğimiz rakamlardır, yani kayıtlara geçmiş rakamlar. Ne yazık ki devletin yaşam hakkını korumaya ilişkin attığı mevcut bir adım bulunmamaktadır. Nefret suçlarına ilişkin bir düzenlemeden bahsediliyor ama bu düzenleme içinde nefret suçlarının Türkiye de en çok mağduru olan LGBT'leri kapsayan bir şekilde düzenlenmesinden de bahsedilmiyor" dedi.

Kara, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde "Balyoz Timi' adı altında bir birim olduğunu ve bu birimin sadece translara yönelik sistematik baskılar için kurulduğunu vurgulayarak, "Nefret suçlarının bu denli artmasından sonra örgütlemeye başlayan ve yasal olarak haklarını arayan trans bireylere artık bu sistematik cezalar yerine 'Kabahatler Kanunu'nun 37. maddesinin içinde 'bir mal veya hizmet satarak halkı rahatsız etme' maddesi üzerinden para cezaları kesilmeye başlandı. Bu para cezalarının kesilmesi yerine, yine trans bireyler sokaklardan toplandı, ekip araçlarında gezdirildi ve karakollarda tutuldu. Bunların hepsi kayıt dışı yapıldı ve 2012 yılında translara yönelik kesilen para cezaları 300 civarıyken, derneklere ulaşan ve itiraz edilen 30 tane para cezası var" ifadelerini kullandı.

Panel yapılan oturumların ardından sona erdi. (Ankara/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık çalışanlarının uyarı eylemi sona erdi

SONRAKİ HABER

Kıbrıs futbolunu birleştirecek anlaşma onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...