05 Eylül 2013 14:03

Kırıklar'daki Gezi tutsakları açlık grevinde

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi tarafından Kırıklar 2 No'lu F Tipi Cezaevi idaresi tarafından tutsaklara karşı işkence ve kötü muamele uygulama iddialarına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenlendi. ÇHD avukatlarının katıldığı açıklamada konuşan ÇHD İzmir Şube Sekreteri Dinçer

Kırıklar'daki Gezi tutsakları açlık grevinde
Paylaş

Adalet Bakanlığı'nın 45/1 nolu genelgesine göre; tutuklu ve hükümlülerin disiplin cezalarına bakılmaksızın haftada 10 saat 10 kişi ile biraraya getirilebileceklerini hatırlatan Çalım, şunları dile getirdi: "Tutuklular yasal hakları olan sohbet hakkı ve birbirine yakın hücrelere getirilme taleplerini idareye defalarca kez iletmişlerdir. 8 ay boyunca bu taleplerin kabul edilmemesi üzerine ağustos ayının başında bu durumu protesto etmek için günde birkaç kez olmak üzere ve saat başlarında 2-3 dakika kadar kapı dövmeye başlamışlardır. Taleplerinin kabul edilmemesi durumunda her saat başı kapı dövme eylemi yapacaklarını idareye bildirmişlerdir. İdarenin bu protestolara ilk cevabı Mert Toka ve Ahmet Alpözel isimli iki tutukluyu işkence ederek, bir başka hapishaneye sürmek olmuştur. Eylemlerine devam eden tutuklular bu kez hücrelerinde saldırıya uğramışlardır."

TALEPLER KABUL EDİLENE KADAR AÇLIK GREVİNİ SÜRDÜRECEKLER

Gezi Parkı protestolarında tutuklanan tutsakların darp edildiğini ve özel muameleye maruz kaldığını dile getiren Çalım, "27 Ağustos günü gezi tutsağı Hicri Selviler, Faruk Erdoğan ve Orhan Öztürker hücredeyken saldırıya uğramıştır. Hicri Selviler'i kollarından ikişer kişi tutarak yerde sürükleyerek, sırtına vurarak tek kişilik başka bir hücreye götürerek burada bırakmışlardır. Hücredeki diğer iki Gezi eylemcisine de benzer şekilde saldırı olmuştur. Hicri'de üç saat sonra hücresine geri getirilmiştir" diye konuştu. Gezi tutsağı Öztürker, Erdoğan ve Selviler'in tek kişilik hücreye atılmaları ve işkence görmeleri nedeniyle bu durumu protesto etmek 29 Ağustos tarihinden bu yana açlık grevine başladığına dikkat çeken Çalım, tutsakların talepleri kabul edilene kadar açlık grevine devam edeceklerini açıkladıklarını aktırdı.

Kırıklar 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde yaşanan birçok hak ihlaline karşı tutsakların protestolarına, idarenin bunların önüne geçmek için daha baskıcı bir tutum aldığı söyleyen Çalım, "Öyle ki; mahpuslara işkence etmekten dahi geri durmamaktadırlar. Açlık grevinde olan mahpusların seslerini duyurmaması için ne gerekiyorsa yapmayı, çok basit olan taleplerini kabul etmeye yeğ tutmaktadırlar" dedi. Kapalı kapılar ardında yaşanan bu vahim tabloya sessiz kalmayacaklarına dikkat çeken Çalım, "Kendilerine tanınan yetkileri mahpusların fiziksel bütünlükleri ve can güvenlikleri aleyhine bir silah olarak kullanan tüm sorumluların cezalandırılması için sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Kentleri halkla yönetmeyi esas alıyoruz'

SONRAKİ HABER

Polis resmen Dursun'un canına kastetmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa