22 Şubat 2011 22:30

Çiftçinin tarlasına 2 ekmek parası fiyat biçtiler!

Samsun’un Çarşamba, Terme ve Akçay ilçelerini kapsayan termik santral doğalgaz boru hattı döşeme çalışmaları devam ederken, boruların tarlalarından geçmesine tepki gösteren köylülere yüklenici firmadan ilginç bir teklif geldi. Yüklenici firma köylülere dönüm başı 1.25 TL yani iki ekmek p

Çiftçinin tarlasına 2 ekmek parası fiyat biçtiler!
Paylaş

Samsun’da Çarşamba’dan başlayıp Terme Akçay’a kadar devam eden Termik Santral doğalgaz boru hattı döşeme çalışmaları çiftçilerin tepkisine neden oluyor. Boru hattının tarlalarından geçtiği için burada hiçbir şey yetiştiremeyeceklerini savunan Durusu ve Demirli Köyü sakinleri, Çarşamba 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak BOTAŞ ve özel şirket lehine arazilerine düşük fiyat verildiğini ileri sürdü. Arazilerinin düşük fiyata alınmasıyla mağdur olan köylüler ayrıca yüklenici firma Fernas İnşaat yetkilileri ile Durusu Köyü’nde bir toplantı gerçekleştirdi. Durusu ve Demirli Köyü’ndeki araziler üzerinde başlatılan çalışmalar kapsamında köylülere konu hakkında detaylı bilgi verebilmek için düzenlenen toplantıya Fernas İnşaat Sorumlu Şantiye Şefi Erhan Acar ve köylüler katıldı. Tansiyonun oldukça yüksek olduğu toplantıda köylüler, haklarının gasp edilmeye çalışıldığını belirterek, firma yetkililerine ateş püskürdü.
 

ARAZİLER 1.25 KURUŞA SATILACAK

Toplantıda konuşan Durusu Köyü Muhtarı Ali Turhan, “Bizlerden 1,25 TL’ye arazilerimizi almaya çalışıyorlar. Boru hattının geçeceği arazide hiçbir şey yetişmiyor. Biz bu arazileri kullanamazsak, ailemize ne yedireceğiz? Çocuklarımızı büyütebilmemiz için arazimizi işlememiz gerekiyor. Bu arazilerin bizden 2 ekmek parasına almaya çalışılması kabul edilebilir bir şey değil” dedi. Fernas İnşaat Sorumlusu Acar da, “Bizler buraya çiftçilerimizi bilgilendirmek için geldik. Boru hattı yerin 1,5 metre altından geçecek ve şu an hiçbir tarım aletinin oraya erişmesi mümkün değil. İşlerimizi olabildiğince hızlı bir şekilde bitirip arazileri hak sahiplerine teslim edeceğiz. Bizler arazileri satın almıyoruz sadece boru hattının geçeceği güzergahın döşeme sırasındaki zararlarını karşılıyoruz. Boru hattı döşendikten sonra hak sahipleri arazilerini yeniden kullanabilecekler. Tekrar ürün ekebilecekler, işleyebilecekler yalnız emniyet gereğince boru hattının geçtiği alanın üstüne bina veya ağaç dikemeyecekler” iddiasında bulundu. Acar, “Hak sahiplerinin paraları şu an bankaya yattı fakat bloke olarak gözüküyor. Tapuya gidip imza attıkları zaman paraların blokesi kalkacak ve paralarını bankadan çekebilecekler. Samsun BOTAŞ bürosuna gidip hızlı bir şekilde paralarını almaları için bilgi elde edebilirler” dedi.
 

‘DEVLETİN GÖZÜNDE DEĞERİMİZ BU MU?

Köylüler adına konuşan Kenan Alan ise “BOTAŞ bizim haberimiz olmadan bizim arazilerimize şerh koydu. Bize vereceği paranın iki katını biz onlara verelim arazimizden geçmesinler. BOTAŞ Samsun İl Müdürlüğü’nden aldığım bilgiye göre metrekaresi 1,25 kuruş belgesi var. Yani bizim arazimiz 2 ekmek parasına elimizden alınıyor. Hatta tuvalete bile gittiğin zaman 1,5 lira alıyorlar. Devletin gözünde bizim arazilerimiz bu kadar mı ediyor? BOTAŞ bizim arazilerimizi kamulaştırmış. Yani mahkeme kararı ile arazilerimize el koydu. Oysa aldığım duyumlara göre Terme Akçay’da arazilerin metrekaresini 5.75 TL’den almışlar. Ne yapabiliriz ki devlet el koymuş, özel sektör trilyonlar kazanacak biz ise sefalete mahkum olacağız” diye konuştu. Gergin geçen toplantıda zaman zaman firma yetkilisi ile köylüler arasında sert tartışmalar yaşanırken, köylüler son kararı yargının vereceğini söyleyerek toplantıyı terk etti. (SAMSUN)

ÖNCEKİ HABER

Dörtyol’a ağaç müzesi kuruluyor

SONRAKİ HABER

Hepimiz aynı gemide miyiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...