26 Ağustos 2013 15:49

Esad'dan ABD'ye 'Vietnam' uyarısı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD ve Batı'nın kendilerine karşı savaş açabileceğini fakat bu savaşı kazanamayacağını söyledi.Rus İzvestiya gazetesine mülakat veren Esad, Vietnam hatırlatması yaptı. "Savaş açabileceklerine şüphe yok ama bunun nerelere yayılacağını ya da nasıl sona ereceğini tahmin edemezler. Uydurdukları t

Esad'dan ABD'ye 'Vietnam' uyarısı
Paylaş

Rus İzvestiya gazetesine mülakat veren Esad, Vietnam hatırlatması yaptı. "Savaş açabileceklerine şüphe yok ama bunun nerelere yayılacağını ya da nasıl sona ereceğini tahmin edemezler. Uydurdukları tüm senaryoların kontrollerden çıktığı gerçeğini görüyorlar" dedi.

KİMYASAL SUÇLAMASI BİR OYUN

Esad, kimyasal silah suçlamasının tamamen siyasi olduğunu, Suriye ordusunun "teröristlere" karşı kazandığı başarıları geri çevirmek için ortaya atıldığını söyleyerek ABD yönetiminin önce suçlamayı yaptığını ve sonra delil toplamaya başladığını ifade etti. "Teröristlerin kimyasal silah kullanacağından Batılıların haberdar olduğuna dair şüphelerimiz var." diyen Esad, BM denetçilerinin inceleme sonuçlarının, belli büyük güçlerin çıkarlarına göre yorumlanabileceği endişesini dile getirdi. BM denetçilerini Rusya ile istişarelerden sonra kabul ettiklerini hatırlatan Esad, "Tabii ki sonuçların Amerika ve Batı politikalarına hizmet edecek şekilde yorumlanmasının Rusya tarafından engellenmesini bekliyoruz" dedi.

'VİETNAM'DAN DERS ALMADILAR MI?'

Ülkesinde El Kaide ve bazı kanun kaçaklarına karşı savaştıklarını söyleyen Esad, Batı'nın Vietnam Savaşı'ndan ders alıp almadığını sorguladı. Terörün istenildiği zaman kullanılan bir kart olmadığını ifade eden Esad, "Terör bir akrep gibidir. Beklenmedik bir anda sizi de sokabilir. Suriye'de terörü desteklerken Mali'de onunla mücadele edemezsiniz. Ya da Çeçenistan'da desteklerken, Afganistan'da onunla savaşamazsınız" ifadelerini kullandı.

RUSYA TAVİZ VERECEK OLSA 2 YIL ÖNCE VERİRDİ

Esad, krizde Rusya'nın pozisyonuna da değindi. “Rusya, özellikle Suriye konusunda AB ve ABD politikalarına karşı çıkıyor. Rusya bu konuda anlaşma yoluna giderse ne olur? Böyle bir senaryo mümkün mü?​” şeklindeki soruya cevap veren Suriye lideri, Rusya’nın ileri sürüldüğü gibi anlaşma yoluna gidecek olsa, tablonun bazı Rus yetkililer için bile bulanık olduğu iki yıl önce bunu yapacağını ifade etti. Esad, “Şimdi tablo gayet net. O zaman anlaşma yoluna gitmeyen bir Rusya, şimdi bunu yapacak değildir” dedi. S-300 füzelerinin Suriye’ye teslim edilip edilmediğini sorulması üzerine Esad, bunların çok gizli bilgiler olduğunu söyledi. İmzaladığı tüm anlaşmalara sadık kalan Rusya’yı ABD, Avrupa ya da Körfez ülkelerinin etkileyemediğini söyleyen Esad, “Rusya, kendini ve halkını savunması için Suriye’ye gerekli her şeyi tedarik etmeyi sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN HALİ ACI'

Ülkesinde "terörü doğrudan destekleyen ülkeler" arasında Türkiye'yi de sayan Esad, krizin ilk 2 yılında Katar'ın şimdi de Suudi Arabistan'ın süreci finanse ettiğini ifade etti. Esad,  "Açık konuşmak gerekirse Suudi Arabistan'ın para vermekten başka yapacağı bit şey yok. Sadece parası olanlar bir medeniyet kurup geliştiremezler. Suudi Arabistan, ne kadar paraya hükmettiğine bağlı olarak politikasını uygulamaya koyuyor" dedi. Türkiye gibi stratejik konuma ve liberal topluma sahip olan büyük bir ülkenin, gerici düşünceye sahip Körfez ülkesinden gelen bir avuç paraya ayarlanmasının acı olduğunu söyleyen Esed, bu durumun sorumluluğunun da Türkiye halkına değil başbakana ait olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP rövanştan korkuyor

SONRAKİ HABER

'AKP hükümeti karakol yapıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...