21 Temmuz 2013 16:06

Çeko mu, o da ne ?

-Ne okuyorsun?--Çeko.-Çevre ekonomisi mi?--Hayır, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri.-Eee, mezun olunca ne oluyorsun?--Astronot.Derdimi 4 yıldır kimseyeanlatamadım. Benim derdim, okuduğum bölümümdü. Akrabalara, eşe dosta, hatta üniversitemize yeni gelen Çeko'culara bile bu bölümün n

Çeko mu, o da ne ?
Paylaş
Özgecan Bektaş

-Ne okuyorsun?
--Çeko.
-Çevre ekonomisi mi?
--Hayır, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri.
-Eee, mezun olunca ne oluyorsun?
--Astronot.

Derdimi 4 yıldır kimseyeanlatamadım. Benim derdim, okuduğum bölümümdü. Akrabalara, eşe dosta, hatta üniversitemize yeni gelen Çeko'culara bile bu bölümün ne işe yaradığını anlatmaktı benim derdim. Ne kazandım peki? Öncelikli olarak akrabaları astronot olmayacağıma inandırdım. Sonrasında yeni gelen arkadaşlarımıza, bu bölümü daha bilinçli okumaları açısından, elimden gelen yardımı yaptım.
''Peki, biz mezun olunca ne oluyoruz?'' Daha üniversite tercih döneminde sordum bu soruyu kendime; araştırdım, hangi dersleri göreceğimize şöyle bir baktım: Bireysel İş Hukuku, Toplu İş hukuku, Sendikacılık, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çalışma Ekonomisi, İnsan Kaynakları, Endüstri İlişkileri…
Biz mezun olunca; insan kaynakları departmanında çalışabiliyoruz, biz mezun olunca sendikalarda toplu sözleşme ile ilgili konularda çalışabiliyoruz, biz mezun olunca İş ve Meslek Danışmanı olabiliyoruz, biz mezun olunca İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olabiliyoruz.
VE biz MEZUN OLDUK.
İş sağlığı ve güvenliği dersi 4 yıllık fakültelerde eğitim veren bölümlerin yalnızca Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde okutulan bir ders. Sadece bu dersle de olay bitmiyor tabi. Mevzuatı bilmek gerek; yani iş hukuku derslerini almış olmamız da buradaki püf noktalardan birisi.
Mühendisler, fizik ve kimya bölümü mezunları; hatta bugün çıkan bir habere göre biyoloji mezunları da iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilirken biz Çeko'cular maalesef, hakkımız olduğu halde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olamıyoruz. Sosyal medyada sesimizi duyurmaya çalışsak da; hatta ve hatta bakanlığa mail atsak da sesimizi duyuramadığımızı hissediyorum. Özellikle Fen Fakültelerinden alım yapılması bana şunu çağrıştırıyor: ''Fen fakülteleri işsiz, onlara istihdam yaratmalıyız''. Peki, bir bölüme istihdam yaratırken, başka bir bölümün istihdam olanağını yok etmek sizce köklü bir çözüm mü? ASLA.
İşkur, iş ve meslek danışmanlığı belgesi alındığı taktirde, bazı sınav evrelerinden geçerek işkur'da iş ve meslek danışmanlığı istihdamı yaratmaktadır. Peki kimler iş ve meslek danışmanı olabiliyor? Tüm LİSANS mezunları.
Yine başa dönüyor ve soruyorum: Bu alan kimin alanı? Elbette ki biz Çekocu'ların alanı. Şimdi sizi, yalnızca 3 dakika mantıklı düşünmeye davet ediyorum. Bir fizik mezununu sırf bazı sınavlardan geçti diye iş ve meslek danışmanı yapabiliyorlar. Peki, iş hukuku gördü mü, insan kaynakları gördü mü, endüstri ilişkileri gördü mü? Peki biz 4 sene boyunca o amfilerde ne işe yaradık?
Hep şöyle denir: Üniversitede teori, iş hayatında o teorinin uygulamaya geçirilmesi. Bizim alanlar ya tamamen kapalı, ya da  yarı açık vaziyette. Bu durum beni yine şu şekilde düşünmeye itiyor: Fen Fakülteleri işsiz, istihdam yaratılıyor, ama yine en köksüzünden!
Durum böyle olunca; istihdam olanakları kapanınca, kaba tabirle ''ne iş olursa yaparız abi'' pozisyonunda kendimizi tam ortada buluveriyoruz. Neyse, tüm astronotlara sevgiler, saygılar.

*Anadolu Üniversitesi’nden yeni mezun bir Çeko’cu

ÖNCEKİ HABER

Yüksel Akkaya'yı anarken

SONRAKİ HABER

TÜPRAŞ’taki sızıntıya inceleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...