Mehmet Şimşek bütçe görüşmelerinde istifa çağrısıyla karşılandı
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığının 2027 bütçe görüşmleri fon vurgunu tartışmalarıyla gergin başladı. Bakan Şimşek'e yönelik istifa çağrıları ve BDDK Başkanı Kavcıoğlu'nun katılımına tepkiler görüşmelere yansıdı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kurumların 2027 yılı bütçesini görüşmek üzere toplandı. Komisyon toplantısının başlangıcında, fon vurgunu soruşturmasına ilişkin tartışmalar gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumu öncesinde muhalefet milletvekilleri, soruşturma kapsamında Bakanlığın sorumluluğuna ilişkin eleştirilerde bulunarak Şimşek'i istifaya çağırdı.
Yeni Parti ve CHP milletvekilleri, Şimşek'e "Burada bulunmamanız gerekirdi" sözleriyle tepki gösterdi. Muhalefet milletvekilleri, fon mağdurlarının dile getirdiği iddialara işaret ederek Bakanlığın süreçten haberdar olup olmadığı ve neden önlem alınmadığı konusunda açıklama yapılmasını istedi.
AKP'li Savcı Sayan'ın gündeme getirdiği iddiaları daha önce kamuoyuna yaptığı açıklamayla reddeden BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu da komisyon toplantısına katıldı.
'Vatandaşlarımız dolandırılmış vaziyette'
Yeni Partili Özgür Karabat, “Adalet Bakanı’nın açıkladığı şekliyle, devletin en üst finansman denetim mekanizmasının içine sızmış bir yapıdan bahsediyoruz. Bu yapının en üstünde herkesi atayan Sayın Cumhurbaşkanı var” şeklinde tepki gösterdi. Soruşturma kapsamında bazı kurum yöneticilerinin değiştirildiğini hatırlatarak Şimşek'in sorumluluğuna işaret etti. Karabat, "Bir yıl önce 'Biliyoruz' demiştir. Neyi biliyor ve neyi, neden açıklamıyor?" diye sordu. Karabat, “Kendi içlerinde bile itiraf ettikleri bir suç yapılanması var. Bu suç yapısının sorumlusu buraya geliyor. Ne yaşanmışsa onun gördüğü şekilde olmuştur. Bir yıl önce ‘Biliyoruz’ demiştir. Neyi biliyor ve neyi, neden açıklamıyor? Bu bir yılda tüyü bitmemiş yetimin tasarrufu hiç edildi. Millet soyuldu, bu bakan seyretti" şeklinde tepki gösterdi.
Yeni Partili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise Şimşek'in geçen yıl piyasalardaki manipülasyona ilişkin uyarıda bulunduğu kongrenin sponsorunun, soruşturmanın odağındaki Tera Yatırım olduğunu belirterek "Bakanın suçu en hafifiyle görevi ihmaldir" dedi.
Yeni Partili Cavit Arı da fon vurgunundan 450 bin yatırımcının yanı sıra borsada zarar gören milyonlarca yurttaşın etkilendiğini belirterek, “Küçük birikimlerini devlete güvenerek, ‘Biz gerekli müdahaleyi yapıyoruz’ diyenlere inanarak fonlara yatıran orta gelirli vatandaşlarımız bugün dolandırılmış vaziyette” dedi. Şimşek’in geçen yıl yaptığı açıklamaları hatırlatan Arı, “Bunu biliyordunuz da neden önlem almadınız? Vurguna neden göz yumdunuz?” diye sordu.
İYİP'li Erhan Usta, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan'ın da komisyona katılması gerektiğini savundu. Usta, ekonomi yönetiminde ikili bir yapı bulunduğunu ileri sürdü.
Görüşmeler sırasında AKP'li Süleyman Şahan ile Yeni Partili Ümit Özlale arasında yaşanan tartışmanın ardından Komisyon Başkanı Mehmet Muş toplantıya beş dakika ara verdi.
Şimşek: 130,2 milyar TL ödeme yapıldı
Aranın ardından bütçe sunumunu gerçekleştiren Şimşek, fon vurgununun etkilerine ilişkin Merkez Bankası verilerini paylaştı. Şimşek, tasfiye kapsamındaki fonlarda yaklaşık 3 bin reel sektör firmasının toplam 116 milyar TL yatırımı bulunduğunu, bu firmaların toplam istihdamdaki payının yüzde 0,6 olduğunu belirtti.
Fonların tasfiye sürecine ilişkin bilgi veren Şimşek, 4 Kasım itibarıyla 108 fonda 614 bin 874 hesaba, toplam 420 bin 31 kişiye 130,2 milyar TL ödeme yapıldığını açıkladı. Şimşek, 179 bin 449 kişinin net yatırım tutarının tamamını geri aldığını söyledi.
Ödemelerde kamu bütçesinden kaynak kullanılmayacağını belirten Şimşek, MASAK tarafından yaklaşık 3,8 milyar TL tutarındaki 100 işlemin ertelendiğini, 36 ülkeyle yürütülen iş birliği sonucunda yaklaşık 9 milyar TL'lik mal varlığının tespit edilerek adli makamlara bildirildiğini kaydetti.
Ayrıntılar geliyor...
(Politika Servisi)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et