01.11.2026 23:31

Axios: Netanyahu, Trump'a İran'a saldırı için baskı yaptı

Axios'un ABD'li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'tan 3 Kasım'daki ara seçimlerin ardından İran'a yönelik yeni bir saldırı düzenlemesini istedi.

Axios: Netanyahu, Trump'a İran'a saldırı için baskı yaptı

Fotoğraf: Beyaz Saray

ABD merkezli haber platformu Axios'un ABD'li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'a 3 Kasım'daki ara seçimlerin hemen ardından İran'a yönelik yeni bir saldırı düzenlemesi için baskı yaptı. İki liderin telefon görüşmesinde ABD ile İran arasındaki müzakereler ve yeniden çatışma ihtimali ele alındı.

Axios'un haberine göre Trump ile Netanyahu dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ABD'nin İran'la yürüttüğü müzakerelerin seyri ve taraflar arasında çatışmaların yeniden başlaması olasılığı değerlendirildi.

Haberde görüşmeye ilişkin bilgi veren kaynaklar, Netanyahu'nun Trump'a ABD'deki 3 Kasım ara seçimlerinin hemen ardından İran'a yeni bir saldırı düzenlemesi yönünde baskı yaptığını öne sürdü.

İsrailli bir kaynak görüşmeyi “zorlu”, ABD'li bir kaynak ise “doğrudan” olarak nitelendirdi. Beyaz Saray ve İsrail Başbakanlık Ofisi ise haberin yayımlandığı sırada görüşmeye ilişkin açıklama yapmadı.

Trump: “Böyle bir planımız var”

ABD Başkanı Trump, Florida'nın Palm Beach bölgesindeki Mar-a-Lago malikanesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken İran'a yönelik yeni askeri operasyon ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

ABD'nin önceki askeri operasyonlarının İran'ın silahlı kuvvetlerini ve nükleer altyapısını ciddi biçimde zayıflattığını savunan Trump, "hâlâ müdahale edilmesi gerektiğini düşündüğü bir ya da iki tesis bulunduğunu" söylemişti.

Trump, “Hâlâ ilgilenmemiz gereken, bir ya da iki tesis diyebilirim. Ancak bunu 10 dakika içinde yapabiliriz. Yani elimizde böyle bir plan var” ifadelerini kullanmıştı.

Washington ile Tahran arasında Katar'ın arabuluculuğunda yürütülebilecek olası müzakerelere ilişkin soruyu da yanıtlayan Trump, yeni askeri eylemlere yönelik hazırlıkların bulunabileceğini belirtmişti.

ABD'nin İran'a yönelik operasyonlara gelecek hafta yeniden başlayıp başlamayacağı sorusuna ise yanıt vermekten kaçınmıştı.

Müzakerelerin gidişatını “iyi” olarak nitelendiren Trump, İran'a güvenmediğini belirterek, “Bir anlaşma yapıyorlar, sonra vazgeçiyorlar” demişti.

(AA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
01.11.2026 20:22

Meteoroloji il il açıkladı: Yeni haftada hangi illerde yağış bekleniyor?

Meteoroloji, yeni haftada İstanbul dahil birçok kentte sağanak yağış beklendiğini duyurdu. İstanbul'da yağışların üç gün sürmesi, perşembe gününden itibaren ise batı bölgelerinden başlayarak sıcaklıkların düşmesi bekleniyor.

Meteoroloji il il açıkladı: Yeni haftada hangi illerde yağış bekleniyor?

Fotoğraf: Jon Tyson/Unsplash

01.11.2026 21:23 / Güncelleme: 21:27

ABD'de Cadılar Bayramı kutlamalarında silahlı saldırılar: En az 6 kişi hayatını kaybetti

ABD'de Cadılar Bayramı kutlamalarının yapıldığı hafta sonunda farklı eyaletlerde silahlı saldırılar yaşandı. Texas'ın Dallas kentindeki üç ayrı saldırıda 4 kişi öldü, Illinois'deki saldırıda ise 1 kişi hayatını kaybetti.

ABD'de Cadılar Bayramı kutlamalarında silahlı saldırılar: En az 6 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: Daniel/Unsplash

01.11.2026 17:09

Erdoğan, Ehmedê Xanî’nin ödülünü Avesta’nın sahibi Abdullah Keskin’e verecek

2026 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında Ehmedê Xanî’ye verilen Vefa Ödülü’nü, Avesta Yayınları’nın sahibi Abdullah Keskin’in alacağı açıklandı.

Erdoğan, Ehmedê Xanî’nin ödülünü Avesta’nın sahibi Abdullah Keskin’e verecek

Fotoğraf: Zheen Archive Center (seeːGLAM Project̠)/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

01.11.2026 14:15 / Güncelleme: 14:22

Türkiye vatandaşları bugünden itibaren Karadağ'a vizesiz girmeyecek

Karadağ, Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında Türk vatandaşlarına yönelik vizesiz seyahat uygulamasını 1 Kasım itibarıyla sona erdirdi. Yeni düzenleme Rusya ve Belarus vatandaşlarını da kapsıyor.

Türkiye vatandaşları bugünden itibaren Karadağ'a vizesiz girmeyecek

Fotoğraf: Karadağ 

01.11.2026 19:03

Metin Öztürk'ün ardından... Galatasaray’da yönetim krizi devam ediyor

Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Abdullah Kavukcu, Metin Öztürk ile 27 Ekim’de yaşanan tartışmanın ardından yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Metin Öztürk'ün ardından... Galatasaray’da yönetim krizi devam ediyor

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!