Ayşe Hafsa Sultan Çocuk Evleri Sitesi’nde çocuklara taciz soruşturması: Yaklaşık bir yıldır iddianame hazırlanmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı çocuk evlerinde üç çocuğa yönelik cinsel taciz iddiasıyla başlatılan soruşturmada yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen iddianame hazırlanmadı. Din görevlisi H.K’nin ifadesi hala alınmadığı belirtildi.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Ayşe Hafsa Sultan Çocuk Evleri Sitesi’nde kalan çocuklara yönelik cinsel taciz iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmada henüz iddianame aşamasına geçilmedi. Din görevlisi H.K. hakkında 10 Kasım 2025’te başlatılan soruşturma kapsamında üç çocuğun ifadesi alınırken, şüpheli H.K’nin ifadesine ise henüz başvurulmadığı öğrenildi.
İddiaların ardından Diyarbakır Valiliği, H.K’nin 2 Nisan’da görevinden uzaklaştırıldığını açıklamıştı. Bakanlık tarafından görevlendirilen müfettişlerin de H.K’nin memuriyetten çıkarılması yönünde görüş bildirdiği, ancak bu konuda henüz bir karar alınıp alınmadığının bilinmediği belirtildi.
'Soruşturmanın uzaması yeni mağduriyetlere yol açabilir'
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi avukat Berivan Zerin, soruşturmanın uzamasının çocuklar açısından yeni mağduriyetler yaratabileceğine dikkat çekti. Yargı sürecinin ilerlememesinin çocukların adalete duyduğu güveni zedelediğini belirten Zerin, bu durumun yaşanan istismar vakalarının gizlenmesine ya da bildirilmemesine de yol açabileceğini ifade etti. Benzer olayların önlenebilmesi için soruşturmaların gecikmeden yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Zerin, zamanında müdahale edilmemesinin başka çocukların da zarar görmesi riskini artırdığını söyledi.
'Yeniden göreve dönmesi kaygı yaratıyor'
H.K. hakkında verilen görevden uzaklaştırma kararının kalıcı bir yaptırım anlamına gelmediğini hatırlatan Zerin, şüphelinin memuriyetten çıkarılıp çıkarılmadığına ilişkin belirsizliğin sürdüğünü belirtti. H.K’nin yeniden çocuklarla çalışabileceği bir göreve dönme ihtimalinin ciddi kaygı yarattığını ifade eden Zerin, çocukların korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Baro olarak soruşturmayı takip ettiklerini belirten Zerin, dosyanın bir an önce iddianame aşamasına taşınmasını ve yargılamanın başlamasını talep ettiklerini söyledi. Savcılık ve mağdur çocuklarla görüşmelerini sürdürdüklerini aktaran Zerin, şüphelinin yeniden çocuklarla temas edebileceği bir kurumda görevlendirilmemesi için girişimlerde bulunduklarını kaydetti.
Zerin, “Biz bu dosyada öncelikle iddianame aşamasının artık tamamlanmasını, yargılamaya geçilmesini ve failin yargılanarak, ceza almasını istiyoruz. Bununla ilgili girişimlerde bulunuyoruz. Savcılarla ve dosyanın mağdurlarıyla görüşüyoruz. Kişinin kesinlikle tekrar çocuklarla bir kurumda olmasını istemiyoruz. Bu noktada elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
(MA)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et