Şırnak Kumçatı’da elektrik kesintisi: Hastalar ve esnaf mağdur
Şırnak’ın Kumçatı beldesinde bir haftadır süren elektrik kesintisi gıdaların bozulmasına, esnafın işlerinin aksamasına ve hastaların sağlık cihazlarını kullanamamasına yol açtı. Yurttaşlar kalıcı çözüm istedi.
Fotoğraf: MA
Şırnak’ın Kumçatı beldesinde bir haftadır elektrikler kesik. Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (DEDAŞ), elektrik sayaçlarının direklerin üzerine çıkarılmasına yurttaşlar tarafından izin verilmediği gerekçesiyle “cezalandırdığı” beldede her geçen gün yaşanan mağduriyetler artıyor.
Mezopotamya ajansının haberine göre, elektrik kesintisi nedeniyle esnafın birçok işi aksarken evlerde buzdolabı ve derin dondurucularda muhafaza edilen birçok gıda bozuldu. Geceleri pilli ışıldaklarla aydınlanmaya çalışan belde sakinlerinin bir kısmı, elektrikle çalışan termosifonlar çalışmadığı için odun ateşinde su ısıtarak sıcak su ihtiyacını gideriyor.
Belde halkı tepki olarak dün çocuklarını okula göndermezken sokakları geceleri aydınlatan lambaların çalışmaması nedeniyle kaza riski arttı. Şırnak ile Cizre arasındaki karayolunun geçtiği beldede geceleri hız yaparak geçen araçlar tehlike saçıyor. Bazı yurttaşlar yakıtla çalışan jeneratörlerle elektrik ihtiyaçlarını kısmen karşılarken bu imkanı olmayanlar, telefonlarını ve şarjlı ışıldaklarını şarj etmek için bu imkana sahip kişilerin iş yerlerine ve evlerine gidiyor.
"Soruna kalıcı bir çözüm bulunmalı"
Çocuklarının yıkanması için evin avlusunda kazanda su kaynatan Ayşe Ayan, “7 gündür elektrik olmadığı için çocuklarımızın başını yıkayamadık. Soğuk suyla yıkamaya korkuyoruz. Bunun için dün çocukları okula göndermedik. Bugün mecbur ateş yaktık, su kaynatmaya başladık. En son uzun yıllar önce, elektriğin olmadığı yıllarda böyle kazanda su kaynatmıştık. Günlerdir karanlıktayız. Buzdolabında olan bütün kış hazırlıklarımız elektrik olmadığı için bozuldu, çöpe attık. Bu büyük bir zulüm. Sayaçlarımızın direklerin tepesine çıkarılmasını istemiyoruz. Sayaçlarımızı dışarı çıkarsınlar, dış kapının üzerine assınlar, bunu kabul ediyoruz ancak direklerin tepesine götürülmesini kabul etmiyoruz. Hem bunu hem zulmü kabul etmiyoruz. Yaz aylarında da 4 gün boyunca elektriklerimizi kestiler. Astım hastası olan 9 yaşında bir oğlum var. Onun cihazını bir haftadır çalıştırmadık ancak ihtiyaç olursa ne yapacağımızı bilmiyoruz. Beldede birçok hasta var ve onlar da cihazlara bağlı. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmalı” diye konuştu.
Elektrik kesintisi hastaları da etkiliyor
Bir yıldır yatağa bağımlı halde yaşayan 70 yaşındaki Abdurrahman Kılıç, 3 defa beyin kanaması geçirdi. Hareketsiz olarak sürekli yatakta kaldığı için vücudunun sürekli aynı noktalarına, özellikle kalça, topuk ve omuz bölgelerine uygulanan baskıyı azaltmak amacıyla havalı yatak kullanan Kılıç, elektrik kesintisi nedeniyle yatağına hava üfleyen cihazı çalıştıramıyor. Bu nedenle kalçasında morluklar oluşan Kılıç’ın kan dolaşımı da her geçen gün azalıyor.
Kılıç’ın eşi Celile Kılıç, “Eşimin birçok yerinde morluklar oluştu. Bundan emeği olanlardan Allah razı olmasın. Bir tane jeneratör aldık ancak o da bozuldu ve günlerdir tamirde. Yatağın içindeki havanın bazen azaltılması bazen de artırılması gerek. Bunu cihaz kendisi yapıyor ancak elektrik yok diye hep aynı yere basınç oluyor. Bir yıldır bu halde, konuşamıyor. Günlerdir bu haldeyiz, kimse bizim ne durumda olduğumuzu sormadı. Eşime bir şey olursa DEDAŞ’a dava açacağız. Bunun sorumlusu onlardır. Sayaçlarımızı direklere çıkararak yüksek faturalarla bizi cezalandıracaklar. Bunu kabul etmediğimiz için 7 gündür bizi cezalandırıyorlar” ifadelerini kullandı.
Jeneratörlü iş yerleri dayanışma noktası oldu
Yakıtla çalışan jeneratörle elektrik ihtiyacını kısmen karşılayan berber Şehmus Hacet’in iş yeri, telefonlarını ve ışıldaklarını şarj etmek isteyenlerin uğrak noktasına dönüştü. 16 yıldır berberlik yapan Hacet, mesleğini sürdürmekte zorlandığını belirterek şunları söyledi:
“Her yurttaş gibi biz de mesleğimizi devam ettirmekte zorluklar yaşıyoruz. Beldede 15 bin insan yaşıyor. Herkes bir şekilde mağdur oluyor. Biz mağduriyeti azaltmak için jeneratör aldık. Bu olmasa benim dükkânın kapısını açmamam gerekecek. Bu hem beni hem de yurttaşları mağdur edecek. Burada jeneratör olduğu için birçok insan gelip telefonlarını ve ışıldaklarını şarj ediyor. Birçok insanın jeneratörü olmadığı için bir haftadır siftah yapmadı. Biz de Edirne ve İstanbul’da yaşayan her yurttaş gibi enerjiden eşit olarak yararlanmak istiyoruz. Hiçbir şeyde eşit olmadığımız gibi enerjide de eşit değiliz. Mademki bu devletin bir vatandaşıyız, buna uygun olarak yaşamak istiyoruz.”
(MA)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et