26.10.2026 22:34 / Güncelleme: 27.10.2026 00:06

İstanbul Barosu Başkan Adayı Osman Korkut Kanadoğlu'na soruşturma

Avukat Hakları Grubu'nun İstanbul Barosu Başkan Adayı olan Av. Prof. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu hakkında baro seçiminde yaptığı konuşmadan dolayı soruşturma açıldı.

İstanbul Barosu Başkan Adayı Osman Korkut Kanadoğlu'na soruşturma

Fotoğraf: ANKA

İstanbul Barosu’nun 24-25 Ekim 2026 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 128. Olağan Genel Kurulu'nda Avukat Hakları Grubu’nun İstanbul Barosu Başkan Adayı olan Av. Prof. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu'na soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın, Kanadoğlu'nun baro seçiminde yaptığı konuşmadan dolayı olduğu belirtildi.

"Yaptığım hatırlatmalardan ibarettir"

Cumhuriyet’e açıklama yapan Kanadoğlu hakkında başlatılan soruşturmayı sosyal medyadan öğrendiğini söyleyen belirterek; “Henüz bana ulaşan bir bilgi yok. Ancak İstanbul Barosu Genel Kurulunda yapmış olduğum açıklamaların herhangi bir yerinde bir suç unsuru bulunmuyor. Bunlar, Türkiye’de yargı organlarının Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamaları nedeniyle yaşanan duruma dikkat çekmek için yaptığım hatırlatmalardan ibarettir” dedi.

"Suçtan söz edilemez"

Bir hukukçu ve akademisyen sorumluluğuyla konuştuğunu vurgulayan Kanadoğlu, “Yaptığım bu konuşma tamamen ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu nedenle ortada herhangi bir suçtan söz edilemeyeceği açıktır” ifadelerini kullandı.

Kanadoğlu ne demişti?

İstanbul Barosu’nda Avukat Hakları Grubu adına başkanlık için yarışan Prof. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu, konuşmasında şunları söylemişti:

“Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan yargıçlar, keyfî tutuklama kararı veren sulh ceza hakimleri, sizleri tek tek not ediyoruz. Sizin her kararınızı izliyoruz. Bu kararlarınızı raporluyoruz.

Bu yargıçlar ve savcılar, ‘Ben yasaya uymayacağım, ben avukata ve yurttaşa eziyet çektireceğim ve bundan da hiçbir sorumluluk taşımayacağım’ diye düşünüyorlarsa, bilsinler ki iki elimiz yakalarında olacak."

Kanadoğlu söz konusu ifadelerinden dolayı, iktidar medyası tarafından hedef alınmıştı.

Laiklik Meclisi: Üyemiz Av. Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu’nun yanındayız

Laiklik Meclisi Prof. Dr. O. Korkut Kanadoğlu hakkında açılan soruşturmaya tepki gösterdi.

Açıklamada; "Laiklik Meclisi üyemiz Av. Prof. Dr. O. Korkut Kanadoğlu hakkında, İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek soruşturma başlatılmasını kabul etmiyoruz.

Anayasa Mahkemesi kararlarına ve Anayasa’ya uyulması çağrısı suç değildir! Hukukun üstünlüğünü, anayasal düzeni ve temel hak ve özgürlükleri savunmak suçlama konusu yapılamaz.

Laikliği, hukukun üstünlüğünü ve demokratik hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz.

Korkut Kanadoğlu’nun yanındayız" denildi.

Kocasakal ve Kaboğlu'ndan tepki

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, soruşturmanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, "Bu soruşturma, İstanbul Barosu Genel Kurulu'na ve ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale, savunmaya ve barolara karşı da bir gözdağı niteliğindedir" dedi.

Eski İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, ise soruşturmanın hukuk devleti ve ifade özgürlüğü açısından ciddi bir sorun oluşturduğunu belirterek, "Baro kürsüleri avukatlarındır. Savunma susturulamaz" dedi.

(Haber Merkezi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
26.10.2026 14:20

TOKİ 'gayrimenkul şirketine' dönüştü: Kamu arazileri satılıyor, barınma ihtiyacı karşılanmıyor

TOKİ, aralarında İzmir'den 6 arsanın da bulunduğu 725 taşınmazı satışa çıkarıyor. Satışlardan 29 milyar lira gelir beklenirken meslek örgütleri, TOKİ'nin dar gelirliye konut üretmek yerine kamu arazilerini elden çıkarmasına tepki gösteriyor.

TOKİ "gayrimenkul şirketine" dönüştü: Kamu arazileri satılıyor, barınma ihtiyacı karşılanmıyor

Fotoğraf: Evrensel 

27.10.2026 00:05

İliç faciasında oğlunu yitiren Ali Ekber Yıldız ifadeye çağrıldı: Korkmuyoruz, adalet aramaya devam edeceğiz

Erzincan İliç’teki maden katliamında oğlu Uğur Yıldız’ı kaybeden Ali Ekber Yıldız, eski Başbakan Binali Yıldırım’a yönelik açıklamaları nedeniyle ifadeye çağrıldı. Tepki gösteren aile, “Katiller serbestken biz ifadeye çağrılıyoruz; korkmuyoruz” dedi.

İliç faciasında oğlunu yitiren Ali Ekber Yıldız ifadeye çağrıldı: Korkmuyoruz, adalet aramaya devam edeceğiz

Fotorğaf: Evrensel 

26.10.2026 18:03

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: 'İslam ülkelerinin birliğini sağlayacak her mutabakatı destekliyoruz'

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Mekke Anlaşması üyesi Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmede, “İslam ülkelerinin birliğini sağlayacak her mutabakatı destekliyoruz.” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: “İslam ülkelerinin birliğini sağlayacak her mutabakatı destekliyoruz”

Fotoğraf: ANKA

26.10.2026 18:51 / Güncelleme: 18:53

2027 FIVB Kadınlar Voleybol Dünya Kupası: A Milli Kadın Voleybol Takımının rakipleri belli oldu

A Milli Kadın Voleybol Takımının 2027 FIVB Kadınlar Voleybol Dünya Kupası grup aşamasındaki rakipleri C Grubu'nda Dominik Cumhuriyeti, Fransa ve Mısır oldu.

2027 FIVB Kadınlar Voleybol Dünya Kupası: A Milli Kadın Voleybol Takımının rakipleri belli oldu

Fotoğraf: DHA

26.10.2026 14:35

Fon soruşturmasında Nusret Altınbaş dahil 13 kişi adliyeye sevk edildi

Fon soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Altınbaş Holding’in sahibi Nusret Altınbaş, polise teslim olmasının ardından 12 kişiyle birlikte adliyeye sevk edildi.

Fon soruşturmasında Nusret Altınbaş dahil 13 kişi adliyeye sevk edildi

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!