Şubelere gönderilen yazı ortaya çıktı: Türkiye Diyanet Vakfı’ndan 'fon' talimatı
Türkiye Diyanet Vakfı’nın il ve ilçe yönetimlerine gönderdiği “Katılım Esaslı Yatırım Fonları” yazısı açığa çıktı. Fonlara aktarılan toplam para ve elde edilen getiri ise henüz açıklanmadı.
Fotoğraf: Google maps
Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) Nisan 2025’te il ve ilçe yönetimlerine gönderdiği “Katılım Esaslı Yatırım Fonları” başlıklı yazı ortaya çıktı. Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Burhan İşliyen imzasıyla 8 Nisan 2025’te gönderilen yazıda, şubelerde bulunan finans kaynaklarının faizsiz yatırım fonlarına aktarılabileceği ifade edildi.
Yazıda, söz konusu fonların “Rekabetçi getiri sağladığı” belirtilerek kaynakların etkin ve verimli yönetilmesi gerekçesiyle bu yatırım araçlarının kullanılabileceği kaydedildi.
BirGün'ün haberine göre, belgenin gönderildiği dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı görevini Ali Erbaş yürütüyordu. Erbaş’ın görev süresinin dolmasının ardından 18 Eylül 2025’te başkanlığa Safi Arpaguş getirildi. Arpaguş döneminde de vakfın faizsiz yatırım fonlarında para değerlendirmeye devam ettiği öne sürüldü.
Fonlardan çıkış talimatı iddiası
Vakfın yatırım fonlarındaki işlemlerinin kamuoyuna yansımasının ardından Safi Arpaguş’un talimatıyla fonlardan çıkış süreci başlatıldı. Başkanlık kaynaklarının, “Madem bu iş doğruydu, doğru bir işten neden apar topar çıkıldı?” diyerek işlemlere tepki gösterdiği aktarıldı.
Görevden alınan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan’ın da fon işlemlerine ilişkin “Duyulursa kimseye izah edemeyiz” dediği iddia edildi.
Öte yandan, yatırım fonlarına ilişkin yazının gönderildiği tarihte İstanbul Müftüsü ve Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şube Başkanı olan Safi Arpaguş’a da belgenin ulaştığı belirtildi. Arpaguş’un şube başkanlığı döneminde fonlara ne kadar kaynak aktarıldığı ise bilinmiyor.
Fonlardaki para hareketliliği açıklanmadı
Vakfın yatırım fonlarına toplam ne kadar para aktardığı, fonlardan ne kadar çekildiği ve işlemler sonucunda ne kadar getiri elde edildiği henüz netleşmedi. Vakıf yetkililerinin elde edilen kazancın miktarını bilmediklerini belirttiği, buna karşılık işlemlerden zarar edilmediğini savunduğu aktarıldı.
Genel müdür ve iki yardımcısı görevden alındı
Gazze için toplanan bağışların yatırım fonlarında değerlendirildiği iddialarının gündeme gelmesinden iki gün sonra Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ile iki genel müdür yardımcısı görevden alındı.
Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı olan Safi Arpaguş’un aldığı görevden alma kararlarının ardından Arpaguş’un da görevden ayrılabileceği iddiaları gündeme geldi. Türkiye Diyanet Vakfı ise görevden almaların yatırım fonlarına ilişkin tartışmalarla bağlantılı olmadığını savundu.
(birgun.net)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et