Volkswagen toplu iş sözleşmesini feshetmişti: Sözleşmenin yürürlüğe girmemesi halinde işçiler ocak ayında greve çıkacak
Alman otomotiv tekeli Volkswagen işçileri, tekelin krizle mücadele bahanesiyle feshettiği toplu iş sözleşmelerinin gelecek hafta sonuna kadar yeniden yürürlüğe konulmadığı takdirde ocak ayından itibaren greve gideceklerini duyurdu.
Fotoğraf: Thomas Stephens/Unsplash
Alman otomotiv tekeli Volkswagen (VW) işçileri, feshedilen toplu iş sözleşmelerinin gelecek hafta sonuna kadar yeniden yürürlüğe konulmadığı takdirde ocak ayından itibaren greve gideceklerini duyurdu.
Hannover'de gerçekleştirilen kriz toplantısının ardından açıklamalarda bulunan IG Metall Aşağı Saksonya Bölge Sorumlusu ve Volkswagen Başmüzakerecisi Thorsten Gröger, Volkswagen yönetiminin toplu iş sözleşmelerini tek taraflı feshetme kararını, gelecek haftanın sonuna kadar geri çekmemesi durumunda, şirketin fabrikalarında 1 Ocak 2027 itibarıyla tarihi bir grev dalgası başlatılacağını duyurdu.
Kararlılık mesajı veren Gröger, aksi takdirde Volkswagen'de endüstriyel eylemlerin önünü açacak devasa bir mekanizmanın harekete geçeceğini belirtti.
Gröger, "Her şey, bu şirketin şimdiye kadar yaşadığı her şeyden daha büyük olabilecek bir hesaplaşmaya işaret ediyor. Volkswagen yönetimi, bu tarihi (1 Ocak 2027) ajandalarına net şekilde not etmesi gerekir." dedi.
Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo ise mevcut kemer sıkma planlarını iş gücüne karşı bir "savaş ilanı" olarak nitelendirerek, ülkenin en yüksek maaş alan yönetim kurulundan faturayı çalışanlara kesmek yerine, ortak bir çözüm üretmesini beklediklerini dile getirdi.
Volkswagen krizle mücadele bahanesiyle toplu iş sözleşmelerini feshetmişti
Volkswagen, 30 Eylül’de krizle mücadele bahanesiyle IG Metall sendikası ile imzalanan çok sayıda şirket içi toplu iş sözleşmesini tek taraflı feshedeceğini duyurmuştu.
Şirket, mevcut ekonomik zorluklar gerekçesiyle çeşitli sözleşmelerin 31 Aralık itibarıyla geçerliliğini yitireceğini açıklamıştı.
Fesih kapsamındaki sözleşmeler arasında, Almanya'daki ana fabrikalarda çalışan yaklaşık 100 bin işçiyi ilgilendiren, çalışma saatleri ve tatil ücretleri gibi hakları düzenleyen çatı sözleşmesi de yer alıyor.
Şirket, en son Eylül 2024'te benzer bir iptale gitmiş, o dönem zorunlu işten çıkarma olmaksızın, 35 bin istihdamın azaltılmasını içeren bir uzlaşı sağlanmıştı.
Resmi müzakere takvimi belirlendi
Krizin çözümü için taraflar, iptal edilen sözleşmeler üzerindeki resmi müzakere takvimini de belirledi.
İlk resmi toplantı, geleceği tehlikede olan Emden fabrikasında 24 Kasım'da yapılacak; görüşmelere 15 Aralık'ta Zwickau'da devam edilecek.
(AA)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et