İsmail Arı'nın tutuklanmasına tepki yağdı: 'Susmayacağız, geri adım atmayacağız!'
BirGün muhabiri İsmail Arı'nın eski RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in şikayeti üzerine yeniden tutuklanması, gazetecilerden siyasetçilere, basın meslek örgütlerinden milletvekillerine kadar çok sayıda isim tarafından protesto edildi.
BirGün muhabiri İsmail Arı’nın eski Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in şikayeti üzerine tutuklanması, basın ve siyaset çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Arı, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” suçlamalarıyla gözaltına alınmasının ardından tutuklandı. Bu yıl ikinci kez cezaevine gönderilen Arı için çok sayıda isim serbest bırakılma çağrısı yaptı.
Basın meslek örgütlerinden tepki
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS): Gazetecilik suç değildir. Meslektaşımız İsmail Arı derhal serbest bırakılmalıdır. Eylül ayından bu yana en az 10 gazeteci hakkında tutuklama kararı verildi. Soruşturma süreçlerinin mesleki faaliyetimizi kriminalize etmenin, meslektaşlarımızı peşinen cezalandırmanın aracı olarak kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Yargı mekanizmalarının baskı aracına dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. Basın ve ifade özgürlüğü gazetecilerin mesleki güvencesidir. Gazetecinin mesleki güvencesi yoksa halkın haber alma hakkı da yok sayılır. 24 Ekim’de hep birlikte sansüre ve baskıya dur demek, gazetecilere özgürlük istemek için buluşuyoruz.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi: Bürokratlar şikayet edecek, yargı tutuklayacak, gazeteciler de susacak sanıyorsanız yanılıyorsunuz. BirGün muhabiri İsmail Arı’nın tutuklanması, bu keyfi ve hukuksuz düzenin kime hizmet ettiğinin açık belgesidir. Gazetecilik biat etmez, emrinize girmez! İsmail Arı derhal serbest bırakılmalıdır. #GazetecilikSuçDeğildir
DİSK Basın-İş: Gazeteci İsmail Arı dün gözaltına alındı, bugün tutuklandı. Bu artık yalnızca bir gazetecinin özgürlüğüne yönelik saldırı değildir. Bu, halkın haber alma hakkına, basın özgürlüğüne ve gerçeği söyleyen herkese yönelik açık bir gözdağıdır. Gazeteciler haberleri nedeniyle gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, susturulmaya çalışılıyor. İktidar, gazetecilere “Susun” diyor. Biz ise buradan bir kez daha söylüyoruz: Susmayacağız! Geri adım atmayacağız! Gazeteciliği suç sayan, haber yapanları cezaevine gönderen bu düzene karşı 24 Ekim Cumartesi günü sesimizi yükselteceğiz. İsmail Arı serbest bırakılsın! Gazetecilik suç değildir!
Milletvekillerinden sansür yasası eleştirisi
Yeni Parti Ankara Milletvekili Murat Emir: Aylarca Sincan Cezaevi’nde 75 gün tutsak edip ilk duruşmada tahliye etmek zorunda kaldıkları gazeteci İsmail Arı’yı, bugün bir kez daha tutukladılar! Bu kez talimat, RTÜK’teki kadrolaşması deşifre olan eski Başkan Ebubekir Şahin’in şikâyetiyle geldi. Meclis kürsüsünden “Gazetecilere uygulanmayacak” diye savundukları sansür yasasını, bugün arpalık düzeni bozulan her bürokratın intikam sopasına çevirdiler. İsmail Arı’yı susturamazsınız, yazdığı gerçekleri silemezsiniz!
Yeni Parti Ankara Milletvekili Gamze Şengel Taşcıer: İsmail Arı'yı daha önce 75 gün cezaevinde tuttunuz, ilk duruşmada mahkeme serbest bıraktı. Şimdi bir kez daha tutukladınız. Bu nasıl bir hukuk anlayışıdır? Bu nasıl bir yargı düzenidir? Siz istiyorsunuz ki, gazeteci gerçeği araştırmasın hele ucu iktidarınıza dokunuyorsa kör, sağır, dilsiz olsun! Bir gazeteci kamu gücünü kullananları sorgulayamayacaksa, yolsuzluk iddialarının peşine düşemeyecekse, iktidar sahiplerinden hesap soramayacaksa ne yapacak? Hukuk, iktidarın itibarını koruma kurumu değildir! Yargı da siyasi iktidarı eleştiriden muaf tutmanın aracı olamaz! Gazetecileri tutuklayarak susturmayı alışkanlık haline getirenlerden ve onlara destek olan bu hukuk anlayışından kurtulacağız! İsmail Arı gazetecidir. Eninde sonunda yine çıkacak. Yine araştıracak. Yine doğruları yazacak. Yine sizi ifşalayacak. Kaçışınız yok.
Yeni Parti Milletvekili Özgür Karabat: İFADE VERMEYE GİTTİ, CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ! BirGün muhabiri İsmail Arı, kendi iradesiyle ifade vermeye gittiği emniyette gözaltına alınıp tutuklandı! Gazetecileri bir bir cezaevine göndererek yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin üzerini örtemezsiniz! Baskılarınızla ne gazetecileri susturabilirsiniz ne de gerçekleri karartabilirsiniz! İsmail Arı’yı derhal serbest bırakın!
Yeni Parti Milletvekili Kayıhan Pala: Gözaltına alınmasını bile gerektirmeyecek bir suçlama nedeniyle tutuklama kararı verilmesi, ikili hukuk diye bilinen yargılama sürecinin adaletten ne kadar uzak olduğunu -bir kez daha- göstermiş oldu. İsmail Arı gazetecidir. Yanındayız.
Yeni Parti Ordu Milletvekili Seyit Torun: Dünya Gazeteciler Günü’nde gazeteci İsmail Arı tutuklandı. Yazıklar olsun!
TMMOB: BirGün Gazetesi muhabiri İsmail Arı'nın, ifade vermek için gittiği Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alınması ve yeniden tutuklanması, ülkemizde basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına yönelik baskıların ulaştığı boyutu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Açıktır ki meşruiyetini yitiren siyasal iktidar, baskıyı ve hukuksuzluğu bir yönetim biçimi haline getirerek varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Yargının siyasal iktidarın sopası haline geldiği bu düzende seçilmiş belediye başkanlarından siyasetçilere, gazetecilerden akademisyenlere, öğrencilerden demokratik haklarını kullanan yurttaşlara kadar toplumun her kesimi hedef alınmaktadır.
Ancak ne yaparlarsa yapsınlar halkın gerçekleri öğrenme hakkı engellenemez, demokratik hak ve özgürlükler baskıyla ortadan kaldırılamaz. Hukuksuzluğu ve baskıyı iktidarlarının güvencesi olarak görenler bilmelidir ki halktan büyük bir güç yoktur. TMMOB olarak bir kez daha vurguluyoruz: İsmail Arı derhal serbest bırakılmalıdır. Gazetecilere yönelik baskılara, gözaltılara ve tutuklamalara son verilmeli; hukuksuz biçimde tutuklanan tüm gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. Gazetecilik suç değildir. Demokrasi, hukuk ve özgürlükler için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."
Gazeteciler: Tutuklamalar gerçeği susturamaz
Bülent Mumay: Gazetecilerin tutuklanarak eksileceğini, susacağını sanıyorlar. İsmail Arı yalnız, #GazetecilikSuçDeğildir
Can Uğur: Arkadaşlarımız dostlarımız bu rejime biat etmeyip gerçekleri yazdıkları için tutuklanıyor. Teslim olmayacağız, İsmail Arı yalnız değildir.
Hakkı Özdal: İsmail Arı vazgeçmeyecek, BirGün vazgeçmeyecek, biz de vazgeçmeyeceğiz.
Timur Soykan: İsmail Arı’yı tutukladılar. Memleket için mücadele eden gazetecileri yutan devasa bir karanlığın içindeyiz. Ülkeyi gömdükleri adaletsizlikte gazetecileri susturmak için anayasayı, yasaları çiğniyorlar.
Fatih Polat: Ebubekir Şahin rahat uyuyabilir. Şikayeti karşılığını buldu. Ama iktidar cenahının parmakla gösterdiği her gazetecinin tutuklandığı bu zulüm düzeni de mutlaka geçecek. Gazeteciler hep yazacak ve canınızı sıkmaya devam edecek. Bunu da unutmayın.
İsmail Arı daha önce 75 gün cezaevinde kalmıştı
BirGün’ün haberine göre İsmail Arı, 21 Mart 2026’da Tokat’ta gözaltına alınmış, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla Sincan Cezaevi’nde 75 gün tutulmuştu. Arı, 5 Haziran’da Ankara 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, savcının tutukluluğun devamı talebine rağmen adli kontrol uygulanmadan tahliye edilmişti.
(Medya Servisi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et