21.10.2026 14:55 / Güncelleme: 15:28

İddia: Fon krizi Tera Grubu’nda fiziksel kavgaya neden oldu

Türkiye sermaye piyasalarını sarsan Tera Grubu merkezli fon krizinin arka planını araştıran Bloomberg, şirket içindeki yönetim kavgalarını, yapılan uyarıları ve sürecin gelişimini aktardı.

İddia: Fon krizi Tera Grubu’nda fiziksel kavgaya neden oldu

Türkiye sermaye piyasalarını sarsan Tera Grubu merkezli fon krizinin arkasındaki olayları ve çok sayıda uyarıya rağmen sürecin neden zamanında önlenemediğini gözler önüne serdi. Yatırımcılar, kamu görevlileri ve şirket çalışanlarıyla yapılan görüşmelere dayandırılan haberde, şirket içindeki yönetim kavgalarından düzenleyici kurumların tutumuna kadar kritik iddialara yer verildi.

Bloomberg’in aktardığına göre, Tera’nın hızla büyümesi ve kurucusu Tezmen’in şirketi Türkiye’nin Goldman Sachs’ı olarak tanımlaması, bazı üst düzey yöneticileri rahatsız etmeye başladı. Şirketin yüksek getirilerini koruyabilmek için giderek daha fazla borçlanmaya yöneldiği, işlemlerin ölçeğinin ise düzenleyici kurumların dikkatini çekecek düzeye ulaştığı belirtildi.

Tera Grubu'nda yönetim krizi ve fiziksel kavga iddiaları

Şubat ayında Tezmen’in en yakın çalışma arkadaşlarından Emir Munir Sarpyener ile diğer üst düzey yöneticiler arasında sert bir tartışma yaşandığı ve bu durumun fiziksel kavgaya dönüştüğü öne sürüldü. Bazı yöneticilerin karşı çıktıkları işlemlere onay vermemek amacıyla görevlerinden ayrıldığı da aktarıldı.

Araştırmada, Tera’nın amiral gemisi niteliğindeki TLY fonunun kriz öncesindeki yükselişte merkezi rol oynadığı ifade edildi. Halka arz edilecek şirketlerin piyasaya sınırlı hisse sunmasıyla başlayan süreçte, Tera’ya bağlı fonların borçlanmayla desteklenen alımlarla fiyatları yukarı taşıdığı öne sürüldü. Benzer yöntemlerin Pusula Portföy gibi diğer fonlara da yayıldığı, fonların birbirlerinin paylarını satın alarak kapalı bir döngü oluşturduğu iddia edildi. Londra merkezli North of South Capital ortağı Kamil Dimmich bu yapıyı "manipüle edilmiş bir balon" olarak nitelendirdi.

Uyarılar yapıldı ancak müdahale gecikti

Borsa İstanbul denetçilerinin şüpheli hareketleri üstlerine defalarca bildirdiği, eski mali suçlarla mücadele yetkilisi Ramazan Başak gibi isimlerin de yıllardır eleştirilerini dile getirdiği aktarıldı. Sektördeki bazı isimlerin tehdit edildiği ve endişelerin yazılı kayda geçirilmekten kaçınıldığı ifade edildi. SPK ise kuralların uygulanmasındaki gecikmenin, sektörün diğer bölümlerine zarar vermeden değişiklik yapmanın zorluğundan kaynaklandığını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kasım 2025'teki manipülasyon uyarılarına rağmen işlemlerin sürdüğü belirtilirken, MSCI haziran ayında koordineli işlemler konusunda endişe bildirmiş, 16 Ekim'de ise Türkiye endekslerindeki bazı değişiklikleri dondurduğunu açıklamıştı.

300 milyar liralık talep ve siyasi yansımalar

Temmuz ayından itibaren Tera hisselerinin hızla gerilemesiyle yatırımcıların çıkış talepleri arttı. Pusula Portföy'deki kayıplarla derinleşen krizde, iki gruba bağlı fonlar ödeme yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldi. Tera, karşılayamadığı fon geri alım taleplerinin 300 milyar lirayı (yaklaşık 6 milyar dolar) aştığını duyurdu.

Krizin siyasi bir boyut kazandığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylül ayında ekonomi yönetimiyle acil toplantı yaparak bakanlara tepki gösterdiği ve piyasaları temizleme sözü verdiği aktarıldı. Erdoğan, süreçlerin ardından ekim ayında sermaye piyasası düzenleyici kurumunun başkanını görevden aldı.

Suçlamalar reddedildi

Dolandırıcılık ve suç örgütü kurma suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Emre Tezmen, şirketin organize bir spekülatif saldırının hedefi olduğunu savunarak iddiaları reddetti ve çöküşü düzenleyici değişikliklerin yarattığı paniğe bağladı. Yurt dışına kaçtığı iddia edilen Pusula Portföy başkanı Muhammed Yarız ise savcılığa kendi isteğiyle gittiğini açıkladı.

(Ekonomi Servisi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
21.10.2026 15:01

ETHA muhabiri Ahmet Polad için çağrı: Derhal tedavi altına alınmalı, özgülüğüne kavuşmalı

Tutuklu ETHA muhabiri Ahmet Polad'ın sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, gazetecinin tam teşekküllü bir hastanede tedavi altına alınması ve serbest bırakılması istendi.

ETHA muhabiri Ahmet Polad için çağrı: Derhal tedavi altına alınmalı, özgülüğüne kavuşmalı

Fotoğraf: ETHA

21.10.2026 08:55

İçişleri Bakanı Çiftçi'den süreç açıklaması: 'Son şansımız demeyelim ama boşa harcayacak zamanımız yok'

Sürece ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Son şansımız demeyelim ama boşa harcayacak zamanımız yok, enerjimiz yok. Bu sürecin de mutlak surette başarıya ulaşması lazım" dedi.

İçişleri Bakanı Çiftçi'den süreç açıklaması: “Son şansımız demeyelim ama boşa harcayacak zamanımız yok”

Fotoğraf: AA

21.10.2026 08:22 / Güncelleme: 08:41

Arnavutköy'de servis minibüsü hafriyat kamyonuna çarptı: 9 işçi yaralandı

Arnavutköy'de işçileri taşıyan servis minibüsünün park halindeki hafriyat kamyonuna arkadan çarpması sonucu 9 işçi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Arnavutköy'de servis minibüsü hafriyat kamyonuna çarptı: 9 işçi yaralandı

Fotoğraf: DHA

21.10.2026 10:05 / Güncelleme: 10:19

37. Ankara Film Festivali'nin SİYAD ve FİLM-YÖN jürileri açıklandı

12-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 37. Ankara Film Festivali'nin Ulusal Uzun Film Yarışması'nda görev alacak SİYAD ve FİLM-YÖN jürileri belli oldu. Yarışmada 10 film ödüller için değerlendirilecek.

37. Ankara Film Festivali'nin SİYAD ve FİLM-YÖN jürileri açıklandı
21.10.2026 12:50

TOKİ kiralık konut kura sonuçları ne zaman açıklanacak? 1.071 konutta son durum

İstanbul’da ilk etapta kiraya verilecek 1.071 konut için başvurular 14-25 Eylül’de alındı. TOKİ’nin resmî sayfasında kura çekimi için Ekim 2026 tarihi belirtilirken kesin gün henüz açıklanmadı.

TOKİ kiralık konut kura sonuçları ne zaman açıklanacak? 1.071 konutta son durum

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!