21.10.2026 17:29

Diyarbakır’da mahkeme süreci devam ederken GES projesinde çalışmaların başlamasına protesto

Diyarbakır Sur’da mahkeme süreci devam eden GES projesi için jandarma eşliğinde çalışmaya başlamasına tepki gösteren DEM Parti İl Eş Başkanı Yunus Muratakan, “Güvenlik kuvvetlerinin halk yerine şirketleri korumasını kabul etmiyoruz” dedi.

Diyarbakır’da mahkeme süreci devam ederken GES projesinde çalışmaların başlamasına protesto

Fotoğraf: ANKA

Diyarbakır – Merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Kervanpınar Mahallesi'nde mahkeme süreci devam eden Güneş Enerji Santrali Projesi’nde jandarma ekipleri eşliğinde çalışmalar başlaması, düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. DEM Parti İl Eş Başkanı Yunus Muratakan, “Biz güvenlik kuvvetlerinin bu halkı koruması gereken yerde sermayedarları, kâr hırsıyla toprağımızı, suyumuzu, doğamızı katletmeye, yok etmeye çalışan şirketleri korumasını kabul etmiyoruz” dedi.

Sur ilçesine bağlı kırsal Kervanpınar ve Sati mahallelerinde mera alanına yapılmak istenen Güneş Enerji Projesi'nde (GES), mahkeme süreci devam ederken, sabah saatlerinde bölgeye jandarma eşliğinde getirilen iş makinalarıyla çalışmalar başlatıldı.

Yöre halkı, güvenlik güçleri eşliğinde yürütülen çalışmayı yürüyüşle protesto etti. Eyleme DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanları Yunus Muratakan ve Fatime İzol Levent, DEM Parti Ekoloji Sözcüsü Melis Tantan, Diyarbakır Barosu avukatları, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yöre sakinleri katıldı.

DEM Parti İl Eş Başkanı Muratakan’dan jandarmaya “yüzünü göster” çağrısı

Yürüyüşün sonunda açıklama yapan DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Yunus Muratakan, halkın GES projesine yönelik itirazlarını, protestosunu dinlemek ve onlarla birlikte hareket etmek için geldiklerini belirterek, “Ancak buraya geldiğimizde maalesef ki diyorum yüzleri kapalı güvenlik kuvvetleri bir şirketin kar hırsı uğruna burada on binlerce yıldır altında höyük olduğu söylenilen yeri korumak yerine halkın temel ihtiyaçlarını, protesto hakkını, halkı koruması gereken yerde bir şirketin kâr hırsını koruduğunu görüyoruz. Sizler de çekim yaptınız. Her tarafta ellerinde uzun namlulu silahlarla yüzleri kapalı güvenlik kuvvetleri var” dedi.

“Güvenlik kuvvetlerinin halkı koruması gerekirken sermayeyi korumasın kabul etmiyoruz”

“Biz güvenlik kuvvetlerinin bu halkı koruması gereken yerde sermayedarları kar hırsıyla toprağımızı, suyumuzu, doğamızı katletmeye, yok etmeye çalışan şirketleri korumasını kabul etmiyoruz” diyen Muratakan, şöyle devam etti: “Halkın köylünün görüşü hiç dikkate alınmadan buranın ekonomik ihtiyaçları buranın temel ihtiyaçları gözetilmeden merkezi düzeyde bir planlamayla onlarla görüşüp istişare edilmeden katılımcı demokrasinin yerelden demokrasinin göz ardı edildiği bir süreçle burada bir GES projesi ilan edilmiş. Burada hem Diyarbakır Barosu hem ekoloji örgütlerimiz buranın sit alanı ilan edildiğini buna yönelik bilirkişi kişi raporlarının olduğunu beyan ederekten idare mahkemelerinde bu ÇED raporlarının iptaline yönelik dava açmışlar. Bu ÇED raporlarındaki idare mahkemelerindeki dosyalarda bizim okuyabildiğimiz kadarıyla özellikle bu alanda bu gördüğünüz alanda bu alanın tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin köylüler tarafından yapıldığı buranın ÇED alanının ilan edilmesi, GES projesinin yapılması durumunda tarım ve hayvancılığın yapılmasının önüne engel teşkil edileceği ilgili bu hemen tepenin arkasında bulunan evlerimizle dahil olmak üzere köylülerimizin göçe zorlanacağı ve ayrıca buranın arkeolojik sit alanının içinde olması gerektiği zira burada yapılan keşifte çeşitli tarihi kalıntılara rastlanıldığı belirtilmiştir.”

“Burası arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir”

GES’in bulunduğu alanın önemine dikkat çeken Muratakan, şunları söyledi: “Mezopotamya en az 12 bin yıllık tarihi olan bir yerdir. İlk yerleşim yerlerinin olduğu yerdir. Hala Gremirza diye bizim tabir ettiğimiz Göbekli Tepe'deki kalıntılar dünya tarihine, insanlık tarihine yeniden ışık tutuyor. Bu gördüğünüz tepelerin her birinin üzerine bir kazı çakıldığında altında tarih fışkıracaktır. Ancak biz bilirkişi raporunda, arkeoloji bilirkişi raporunda buranın GES alanı olarak kullanılmaması gerektiğine yönelik tespitine rağmen burada büyük ağır iş makineleri getirilerek burada kazı çalışmaları yapılmaktadır. Burası arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Dolayısıyla biz burada hem tarihimize hem toprağımıza hem suyumuza hem halkımıza sahip çıkmak adına bir an önce bu GES projesinin durdurulmasını talep ediyoruz. Kaldı ki kaldı ki arkadaşlarımız iki kilometre ötede bu GES projesinin yapılabileceğini söylemesine rağmen ısrarlı bir biçimde burada yapılmak istenmektedir."

(ANKA)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
21.10.2026 10:03

Rusya: Ukrayna'da lojistik merkezlerini ve enerji altyapısını vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın lojistik merkezleri ve enerji altyapısına insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlendiğini, Odessa'ya askeri yük taşıyan bir geminin vurulduğunu ve yüzlerce İHA'nın imha edildiğini açıkladı.

Rusya: Ukrayna'da lojistik merkezlerini ve enerji altyapısını vurduk

Foto: Kollaj

21.10.2026 11:30 / Güncelleme: 14:52

Üsküdar'ın yeni 'temsilcisi' ilk icraat olarak cemaati ziyaret etti: Kaçak otoparkla 14 yaşındaki Mahmut’un ölümünden sorumluydular

Mahmut’un yaşamını yitirdiği kaçak otopark skandalında ihmaller zinciri ortaya saçılmaya devam ederken; Üsküdar’da tartışmalı seçimle göreve gelen AKP’li yeni başkan vekilinin ilk icraatı, çocuğun ölümünden sorumlu cemaati ziyaret etmek oldu.

Üsküdar'ın yeni 'temsilcisi' ilk icraat olarak cemaati ziyaret etti: Kaçak otoparkla 14 yaşındaki Mahmut’un ölümünden sorumluydular
21.10.2026 12:43 / Güncelleme: 13:02

Osmaniye'de kadın cinayeti: Aliye Aker'i katledip intihar etti

Osmaniye'de Aliye Aker evli olduğu erkek tarafından katledildi. Bu cinayet, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Eylül 2026 verilerindeki tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi.

Osmaniye'de kadın cinayeti: Aliye Aker'i katledip intihar etti

Fotoğraf: MA

21.10.2026 13:19

Likya Yolu'nda kaybolan turist Friederike Elisabeth Newrzella aranıyor

Antalya'da Likya Yolu'nda yürüyüş yaparken kaybolduğu ihbar edilen 33 yaşındaki Friederike Elisabeth Newrzella'yı bulmak için arama kurtarma çalışması başlatıldı.

Likya Yolu'nda kaybolan turist Friederike Elisabeth Newrzella aranıyor

Fotoğraf: Friederike Elisabeth Newrzella'nın kişisel arşivi

21.10.2026 12:25

AYM'de başkanlık seçimi süreci yarın başlıyor

Yeni AYM Başkanı seçim süreci yarın başlıyor. Görev süresi 22 Aralık’ta dolacak olan Başkan Kadir Özkaya, yeniden aday olamayacak. Özkaya, seçimde oy kullanabilecek.

AYM'de başkanlık seçimi süreci yarın başlıyor

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!