16.10.2026 10:56

DEM Parti, 2027 bütçesi için sahaya inecek: 'Bütçenin mantığı yoksulluğu derinleştiriyor'

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı, 28 Ekim'de başlayacak bütçe görüşmeleri kapsamında geniş halk kesimlerinin taleplerini dinlemek için sahaya ineceklerini açıkladı.

DEM Parti, 2027 bütçesi için sahaya inecek: "Bütçenin mantığı yoksulluğu derinleştiriyor”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 2027 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin görüşmeleri kapsamında emekçilerin, çiftçilerin, esnafın ve gençlerin sorunlarını gündeme taşımak için Türkiye genelinde saha çalışmaları yürütecek.

DEM Parti Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı, "Bu mesele sadece Meclis'in meselesi değil, sadece milletvekillerinin meselesi değil, milletin tamamının, bu ülkede yaşayan 82 milyon insanın sorunu. Bütçenin mantığının yoksulluğu derinleştirdiğini düşünüyoruz" dedi.

Bütçenin genel yaklaşımını eleştiren Karahanlı, "Bütçenin bütün mantığının yoksulluğu derinleştirdiğini düşünüyoruz. Milli Eğitim bütçesine baktığımızda personel giderleri dışında kayda değer bir bütçenin gerçekleşmemiş olması, sağlık giderlerinin de bu şekilde görülüyor olması, tarımsal yatırım alanlarına gerçek anlamda bir kaynak ayrılmıyor olması, silahlanma ve savaş sanayine yapılan yatırımın en ön sırada gerçekleşen artışa sahip olması, sermayeye kaynak transferinin her yıl artarak devam ediyor olması, teşviklerin ve indirimlerin devam etmesi, bütçenin bütün mantığının altüst edilmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 

Bütçe görüşmeleri 28 Ekim'de başlıyor

DEM Parti, TBMM'ye bugün sunulması beklenen, 21 Ekim'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunumunu yapacağı 2027 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin 28 Ekim'de başlayacak görüşmeleriyle birlikte, ekonomik krizle ağırlaşan yoksulluğa dikkati çekmek için bütçeyi temel alan kampanya yürütecek.

Bütçenin halkın temel sorunlarından hareketle hazırlanması gerektiğini savunan DEM Parti, bu kapsamda Türkiye genelinde saha çalışmaları yapacak.

DEM Partili Karahalı, kampanyanın hedeflerini, sahada yürütülecek çalışmaları ve partinin bütçeye ilişkin alternatif önerilerini anlattı.

Karahalı, bütçe taslağının ellerine ulaşmasının ardından daha ayrıntılı değerlendirme yapacaklarını belirterek, bütçenin yalnızca Meclis'te milletvekilleri arasında yürütülen bir tartışma olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Bütçe tartışmalarında emeklilerin, emekçilerin, borç batağına sürüklenenlerin, çiftçilerin ve esnafın sorunlarının öne çıkarılması gerektiğini ifade etti. 

"Tüm kesimlerle yan yana geleceğiz" 

Türkiye genelinde saha çalışmaları yürüteceklerini anlatan Karahalı, "Üniversitede gelecek sorunu yaşayan gençlerden tutalım da açlık sınırına mahkum edilen emeklilerle buluşmaya kadar, mazot ve gübre sorunu yaşayan çiftçilerden tutalım, çifte sömürü altında ezilen kadınların sofrada bir taşım yemek kaynatma mücadelesine kadar, çocukların işçileştirilmek zorunda bırakıldığı koşullarda yaşam ve ölüm arasındaki mücadelelere kadar pek çok başlığı sahada onlarla beraber yan yana gelerek gündem yapacağız" diye konuştu.

Bütçeye ilişkin asıl taleplerin halk tarafından dile getirilmesi gerektiğini dile getiren Karahalı, şöyle devam etti:

"Bütün bütçe görüşmeleri boyunca, bulunduğumuz, örgütlü olduğumuz yerlerde, illerde, ilçelerde, köylerde, mahallelerde, evlerde bu bütçe karşısında gerçek talepleri, sorunları açığa çıkarmayı ve bunları bir talep olarak örgütlemeyi, bunları önümüzdeki dönem mücadelesinin temel zeminleri olarak inşa etmeyi öngörüyoruz. Bunu yaparken de sadece DEM Parti olarak değil, toplumsal muhalefetin bütün bileşenleriyle yan yana gelmeye çalışarak bu mücadeleyi, geçim mücadelesini, adalet mücadelesini ve barış mücadelesini birlikte kotarmak gerektiğini düşünen tüm kesimlerle de aynı zamanda yan yana geleceğiz. Bütün toplumsal muhalefet kesimlerine baskının son haddine vardığı, daha yeni ana akım medya kuruluşlarından Halk TV'ye uydurma gerekçelerle kayyum atandığı, tüm gazetecilerin gerçeği açıkladıkları için her gün ceza tehdidiyle karşı karşıya kaldığı koşullarda adaletin, ekmeğin, barışın birbirinden ayrılamaz olduğunu düşünüyoruz."

DEM Parti'nin bütçeye ilişkin önerileri

İktidarın bütçe politikalarına karşı DEM Parti kendi önerilerini vurgulayan Karahalı, çiftçilerin kredi ve borçlarının silinerek desteklenmesini, işsizliği ortadan kaldırmaya yönelik istihdam politikalarının uygulanmasını, istihdam edilemeyen 18 yaş üstü bireylere temel gelir aktarılmasını, kadınların sosyal güvenlik ve emeklilik haklarının devlet desteğiyle güvence altına alınmasını, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki hanelere fatura ve temel gider desteği verilmesini istediklerini bildirdi.

Vergide adalet vurgusu

Bu önerilerin hayata geçirilmesi için adil bir vergi sistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Karahalı, "Çünkü bütçede belirlenen gelir vergisi ve dolaylı vergilerin kimlerden nasıl alınacağı meselesiyle bu kaynakların nasıl dönüştürüleceği meselesi eş zamanlı olarak görüşülüyor. Biz hem gelir üretimi sürecinde özellikle servetten ve büyük rant gelirlerinden vergi alınmasını ve bunların çalışanlara, düşük ücretli kesimlere aktarılmasını, yoksul sofralarındaki temel giderlerden alınan dolaylı vergi miktarlarının düşürülmesini sağlayan bir bütçe kompozisyonuna sahibiz" dedi.

Karahalı, çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz ve hijyenik yemek verilmesini, eğitim hayatları boyunca ulaşım, barınma ve okul giderlerinin ücretsiz karşılanmasını hedeflediklerini de söyledi.

"Bütçenin mantığının yoksulluğu derinleştirdiğini düşünüyoruz"

Karahalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bütçe döneminden sonra bu süreç aynı zamanda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücreti belirleyeceği ve tüm Türkiye'de genel ücret skalasının aşağı yukarı belirleneceği bir zaman dilimine de denk geliyor. Bunun hemen arkasından kamu emekçilerinin maaşlarının zamlarının belirleneceği dönem olacak. Bütün bunlarla bağlantılı olarak toplu iş sözleşmesi yapılan yerlerde asgari ücret üzerindeki artışları da gören bir yerden TİS görüşmeleri gerçekleşecek. Dolayısıyla bu birbirine eklemlenen bir hat olarak devam edeceğinden biz de bütün bunların karşısında birbirinin üzerine eklemlenen ve devam eden bir mücadele hattını devam ettireceğiz."

Bütçe döneminde gelir ve gider kalemlerinin nasıl belirlendiği ve harcandığı konusunda halkın söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan Karahalı, emekçilerin ücretleri, çocuk işçiliği ve iş güvenliği konularındaki mücadelelerinin de bu yaklaşımın parçası olduğunu söyledi.

(ANKA)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.10.2026 09:54

ATM QR kodla para yatırma limitleri 2026: Hangi banka kaç TL yatırmaya izin veriyor?

ATM’lerde QR kodla para yatırma limitleri bankalara göre değişiyor. Derlenen bilgilere göre bazı bankalarda günlük para yatırma limiti 185 bin TL’ye kadar çıkarken, bazı bankalarda sınır 20 bin TL’de kalıyor.

ATM QR kodla para yatırma limitleri 2026: Hangi banka kaç TL yatırmaya izin veriyor?

Fotoğraf: Peggy_Marco/Pixabay

16.10.2026 10:52

Sakarya'da sağanak etkisini sürdürüyor: Toprak kayması nedeniyle iki mahalleye giriş yolu kapandı

Sakarya'da önceki gün akşam saatlerinde başlayan sağanak etkisini sürdürürken, Geyve ilçesinde toprak kayması sonucu iki mahalleye giriş yolu kapandı; tarım arazileri su altında kaldı.

Sakarya'da sağanak etkisini sürdürüyor: Toprak kayması nedeniyle iki mahalleye giriş yolu kapandı

Fotoğraf: AA

16.10.2026 09:33 / Güncelleme: 09:44

Selin vurduğu Ayazağa'da temizlik çalışmaları başladı

İstanbul'da şiddetli yağışların sele yol açtığı Sarıyer Ayazağa Mahallesi'nde enkaz kaldırma, temizlik ve hasar tespit çalışmaları devam ederken toplu ulaşım seferleri yeniden başladı.

Selin vurduğu Ayazağa'da temizlik çalışmaları başladı

Fotoğraf: DHA

15.10.2026 23:50

Özgür Özel, İmamoğlu hakkında açılan yeni soruşturmaya tepki gösterdi: 'Acziyetle yeni saldırılar yapıyorlar'

Özgür Özel, İmamoğlu hakkında açılan yeni soruşturmaya tepki gösterdi. Özel, “Bu iddianameyi yazanlara hak ettiklerinin onda birini bile söylemedi. Bunun üzerine yeni soruşturma başlatanlar kendi kusurlarını örtmeye çalışıyorlar” dedi.

Özgür Özel, İmamoğlu hakkında açılan yeni soruşturmaya tepki gösterdi: “Acziyetle yeni saldırılar yapıyorlar"

Fotoğraf: Yeni Parti

15.10.2026 23:28

Aydın’dan Halk TV’ye kayyım atanmasına tepki: Özgür basının ve tüm basın emekçilerinin yanındayız

Aydın’da bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, Halk TV’ye atanan kayyıma tepki göstererek, “özgür basının ve tüm basın emekçilerinin yanındayız” dedi.

Aydın’dan Halk TV’ye kayyım atanmasına tepki: Özgür basının ve tüm basın emekçilerinin yanındayız

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!