15.10.2026 15:56

Son 84 yılın en yüksek seviyesi: İstanbul'a aylık toplam yağışın 4 katı bir günde düştü

İstanbul, son 84 yılın en yoğun ve en şiddetli yağış rekorlarından biriyle karşı karşıya kaldı. Kentte kısa sürede kaydedilen yağış miktarı, ekim ayı uzun yıllar ortalama yağış toplamının 4 katına ulaştı.

Son 84 yılın en yüksek seviyesi: İstanbul'a aylık toplam yağışın 4 katı bir günde düştü

Fotoğraf: AA

İstanbul, son 84 yılın en yoğun ve en şiddetli yağış rekorlarından biriyle karşı karşıya kaldı. Kent genelinde etkili olan kuvvetli sağanakta Beykoz’da metrekareye 277,1 kg yağış düştü. Bu değer, 1942'ten bu yana istasyonlarca kaydedilen en yüksek yağış miktarı olarak kayıtlara geçti. Bu sistemle birlikte kentte kısa sürede kaydedilen yağış miktarı, ekim ayı uzun yıllar ortalama yağış toplamının 4 katına ulaştı.

“Ekim ayı normallerinin 4 katı: Son 84 yılın en yüksek değeri”

Konuya ilişkin İBB'den yapılan bilgilendirmeye göre, İstanbul’un ekim ayı uzun yıllar ortalama yağış toplamı 66,3 mm. Bu son sistemle birlikte tek bir periyotta düşen yağış miktarı, aylık normallerin kat kat üzerine çıktı. Özellikle Beykoz’da ölçülen 277,1 kg’lık rekor değer, Ekim ayı ortalamasının 4,1 katına denk geldi. Gece boyunca Anadolu Yakası’nda Boğaz çevresinde 5 ile 45 kg arasında değişen hafif sağanaklar görüldü.

“İlçelere düşen yağış miktarları”

AKOM Meteoroloji verilerine göre Boğaz çevresi ile Avrupa Yakası’nın kuzey ve orta kesimlerindeki ilçelerde metrekareye toplam 130 ila 277 kg yağış kaydedildi.

Diğer ilçelerde bu miktar 35 ila 120 kg arasında değişti. İstasyon bazında en yüksek yağış sırasıyla 277,1 kg ile Beykoz’da, 211,8 kg ile Sarıyer’de ve 203,9 kg ile Eyüpsultan’da ölçüldü. Bu istasyonları 191,8 kg ile Sarıyer İTÜ Maslak Yerleşkesi, 166,5 kg ile Beykoz Anadolu Feneri, 158,3 kg ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 146,1 kg ile Arnavutköy, 147,4 kg ile Şişli, 142,0 kg ile Olimpiyat (Başakşehir) ve 137,1 kg ile Büyükçekmece izledi. Bölgedeki diğer istasyonlar da yüksek yağış aldı: AKOM (Kâğıthane) 135,5 kg, Şile Darlık Köyü 135,4 kg, Çekmeköy Ömerli 131,2 kg, Kartal Aydos Dağı 119,8 kg, Sancaktepe 115,5 kg ve Üsküdar 113,2 kg.

(ANKA)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.10.2026 09:43

Schengen vizesinde bekleme listesi dönemi: Kimler hangi listede olacak?

Fransa vizesi başvurularında yeni dönem başladı. Başvuru sahipleri, önceki Schengen vizesi geçmişlerine göre iki ayrı bekleme listesine ayrılacak; randevu tahsis edilenlerin üç gün içinde hizmet bedelini ödemesi gerekecek.

Schengen vizesinde bekleme listesi dönemi: Kimler hangi listede olacak?

Fotoğraf: Pixabay

15.10.2026 06:00

Bursa-İstanbul deniz ulaşımına hava engeli: BUDO'nun 12 seferi iptal edildi

BUDO'nun Bursa (Mudanya), İstanbul (Kabataş) ve Armutlu (İhlas) hatlarında bugün yapılması planlanan 12 seferi, bugünkü hava koşulları gerekçesiyle iptal edildi.

Bursa-İstanbul deniz ulaşımına hava engeli: BUDO'nun 12 seferi iptal edildi

Fotoğraf: DHA

15.10.2026 14:14

Bilirkişi Raporu: Çeşme Castello Fontana Projesi’nde kamu yararı yok

Bilirkişi Raporunu gazetemize değerlendiren ÇEŞÇEP Başkanı Ahmet Güler, Çeşme’deki sözkonusu alanda rezidansa değil tarımsal üretime ve termal turizme öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Bilirkişi Raporu: Çeşme Castello Fontana Projesi’nde kamu yararı yok

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

15.10.2026 06:12 / Güncelleme: 06:32

İstanbul'da sel gecesi: İş yerinde mahsur kalanlar iş makineleriyle kurtarıldı

İstanbul'da sağanak yağışın etkisiyle gece boyunca su baskınları ve taşkınlar yaşandı. Sarıyer ve Arnavutköy'de mahsur kalan yurttaşlar, iş makineleri ve botlarla tahliye edilirken sel sularına kapılan araçlar sürüklendi.

İstanbul'da sel gecesi: İş yerinde mahsur kalanlar iş makineleriyle kurtarıldı

Fotoğraf: Murat Şengül/AA

15.10.2026 07:13 / Güncelleme: 12:58

Kocaeli'de sağanak nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı: Sele kapılan bir kişi kayboldu

Kocaeli'de etkili olan sağanak nedeniyle bazı dereler taştı, ev ve iş yerlerini su bastı; ulaşımda aksamalar yaşandı. Kocaeli'nin Başiskele ilçesine bağlı Kullar mevkisinde sel sularına kapılan Mustafa Gedikli kayboldu

Kocaeli'de sağanak nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı: Sele kapılan bir kişi kayboldu

Footğraf: AA

15.10.2026 12:24

İstanbul'da sel nedeniyle mahsur kalan 759 kişi kurtarıldı

İstanbul'un Eyüpsultan ve Sarıyer ilçelerinde sel nedeniyle mahsur kalan 759 kişi, ekiplerince kurtarıldı. Bölgede kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

İstanbul'da sel nedeniyle mahsur kalan 759 kişi kurtarıldı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!