Haaretz: Netanyahu Yemen'de Ensarullah'a karşı savaşa katılmak istiyor
İsrail'de Netanyahu'ya muhalif haber gazetesi Haaretz’in haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yemen’de Husilere karşı yürütülen askeri operasyonlara katılmak için Suudi Arabistan’ın onayını almaya çalışıyor.
Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Yemen’nin büyük bölümünü yöneten Husilere karşı yürütülen askeri operasyonlara İsrail’in de katılması için Suudi Arabistan’ı ikna etmeye çalıştığı bildirildi.
Haaretz'e göre, adı açıklanmayan diplomatik bir kaynağa dayandırılan haberde, Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman’ın İsrail’in askeri desteğine sıcak bakmadığı belirtildi. Bin Selman’ın, İsrail’le kurulacak açık bir askeri işbirliğinin Suudi Arabistan kamuoyunda tepkiye yol açmasından çekindiği ileri sürüldü.
Haberde, Netanyahu’nun girişiminin yalnızca Yemen’deki saldırılarla sınırlı olmadığına da dikkat çekildi. Süreç hakkında iddia edilen bilgi sahibi başka bir kaynağa göre İsrail yönetimi, Suudi Arabistan’la askeri işbirliği üzerinden ilişkileri geliştirmeyi ve gelecekte iki ülke arasında bir normalleşme anlaşmasının önünü açmayı hedefliyor.
Suudi Arabistan ile İsrail arasında diplomatik ilişki bulunmuyor. Riyad yönetimi, İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Filistin meselesinde ilerleme sağlanmasını ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını temel koşullar arasında gösteriyor.
Suudi Arabistan’ın Yemen müdahalesi sürüyor
Yemen’deki Husi yönetimi, eylül 2014’te başkent Sana dahil birçok vilayeti kontrol altına almış, dış müdahaleyle ülkede iç savaş çıkarılmıştı. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, mart 2015’te 'Başkanlık Konseyi' güçlerine destek vererek savaşa doğrudan müdahil olmuştu.
Yıllardır dış güçlerin desteğiyle sürdürülen çatışmalar Yemen’de ağır bir insani krize yol açarken, Suudi Arabistan’ın askeri müdahalesi de savaşı şiddetli boyutlara taşıdı.
Husi yönetimi, kendilerine yönelik saldırılara misilleme olarak Suudi Arabistan’daki koalisyon hedeflerine balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenliyor.
Mekke Anlaşması'yla Türkiye savaşa sürükleniyor
Suudi Arabistan, Pakistan ve Türkiye arasında, 7 Ağustos 2026 'Mekke Ortak Savunma Anlaşması' imzalanmıştı.
Türkiye'yi Yemen savaşına sürükleyen anlaşma kapsamında taraf devletler, birine yönelik herhangi bir saldırıyı, anlaşma taraflarının her birine yönelik bir eylem olarak değerlendirmeyi taahhüt ediyor.
Husi yönetimine karşı geniş çaplı askeri operasyonun başlatıldığı 5 Ekim günü de Riyad'da olağanüstü şekilde toplanan Mekke İttifakı komitesi, "Suudi Arabistan'a üzerinde uzlaşılan askeri kuvvet ve kabiliyetlerin sağlanması ve hızla konuşlandırılması" kararı almıştı.
(Dış Haberler)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et