Emekliler Kartal’da kefen fırlattı: 'Fon vurgununun faturasını ödemek istemiyoruz'
Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, 2027 bütçe görüşmeleri öncesinde taleplerini TBMM’ye iletmek üzere Ankara’ya hareket etmeden önce Kartal’da basın açıklaması yaptı.
Fotoğraf: ANKA
2027 yılı bütçe görüşmeleri öncesinde taleplerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) iletmek üzere Ankara’ya hareket etmeye hazırlanan Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, İstanbul’un Kartal ilçesinde basın açıklaması yaptı. “Saraya bol kepçe, emekliye yok bütçe” ve “Ya geçim ya seçim” sloganlarının atıldığı eylemde emekliler, en düşük emekli aylığının asgari ücretin en az yüzde 40 üzerine çıkarılmasını ve aylıkların refah payı gözetilerek artırılmasını istedi. Eylem sırasında bir emekli, üzerindeki kefeni yere fırlatarak emeklilerin geçim koşullarını protesto etti.
Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, yaklaşan 2027 yılı bütçe görüşmeleri öncesinde emeklilerin ekonomik, sosyal ve sağlık alanındaki taleplerini TBMM’ye taşımak amacıyla Ankara’ya hareket etmeden önce Kartal Meydanı’nda bir araya geldi. Basın açıklamasına Yeni Parti, CHP, İYİP ve Saadet Partisi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Eğitim-İş Sendikası temsilcileri de katıldı.
“Saraya bol kepçe, emekliye yok bütçe”
Sendikanın basın açıklamasını Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül ve Genel Sekreter Aysel Lüle okudu. Açıklamada, emekliliğin yoksulluğa mahkûmiyet anlamına gelmediği vurgulanarak emeklilerin sağlık, güvenlik, sosyal yaşam, kültür ve ekonomik refah içinde yaşaması gerektiği belirtildi.
Emeklilerin iktidarın uyguladığı politikaların sonuçlarını ödemek zorunda olmadığını ifade eden sendika temsilcileri, emeklilik hakkının sosyal devlet ilkesinin bir gereği olduğunu kaydetti.
“2027 bütçesi emeklinin yaşam hakkını güvence altına almalı”
Yaklaşan bütçe görüşmelerine dikkat çeken sendika, yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarının yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumunun mali dengeleri üzerinden ele alınamayacağını belirtti. Açıklamada gelir, sağlık, barınma, beslenme, bakım, ulaşım ve toplumsal yaşama katılımın emeklilik politikalarının temel unsurları arasında yer alması gerektiği ifade edildi.
Emeklilerin çalışma yaşamları boyunca ödedikleri primler karşılığında sosyal güvenlik hakkı kazandığına dikkat çekilen açıklamada, insanca yaşam koşullarının bir yardım ya da lütuf değil, sosyal devletin gereği olduğu vurgulandı.
Emeklilerin 2027 bütçesi için talepleri
Birleşik Emekliler Sendikası, 2027 yılı bütçesine ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:
- En düşük emekli aylığının insan onuruna yaraşır yaşam maliyetini karşılayacak seviyeye yükseltilmesi.
- En düşük emekli aylığının asgari ücretin en az yüzde 40 üzerine çıkarılması.
- Aylık artışlarında enflasyon farkının yanı sıra refah payı ve milli gelir artışının da dikkate alınması.
- Aynı prim gününe ve benzer çalışma geçmişine sahip emekliler arasındaki aylık farklarının giderilmesi için intibak düzenlemesi yapılması.
- Ekonomik koşullar gerektirdiğinde emekli aylıklarının ara dönemlerde de güncellenmesini sağlayacak bir mekanizma oluşturulması.
- Emeklilerin gerçek yaşam maliyetlerini yansıtan, bağımsız ve çok göstergeli bir emekli geçim endeksi hazırlanması.
- Emekli bayram ikramiyesinin en az bir aylık asgari ücret düzeyine çıkarılması.
“Vaat değil icraat istiyoruz”
Açıklamada, köprü, otoyol, havaalanı ve şehir hastanelerine yapılan garanti ödemelerinin yanı sıra büyük kamu ihaleleri ve vergi aflarının yükünün emeklilerin üzerine bırakılmasına tepki gösterildi. Kamudaki yolsuzlukların ve fonlarla ilgili usulsüzlük iddialarının faturasını emeklilerin ödemek zorunda olmadığını belirten sendika temsilcileri, ekonomik krizin yükünün emeklilerin yoksullaşmasıyla karşılanmasına karşı çıktı.
Emeklilerin yaşadığı yoksulluğun kader olmadığını savunan sendika, iktidarın politikalarını eleştirerek demokratik yollarla değişim çağrısı yaptı. Açıklamada, “Vaat değil icraat istiyoruz; baskı değil çözüm istiyoruz; müteahhitlere, fonculara değil emekliye insanca yaşam ücreti istiyoruz; sadaka değil yıllarca emeğimizle biriktirdiğimiz hakkımızı istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Emeklilerin geçim sıkıntısına dikkat çekilen açıklama, “Geçinemediğimiz için canımıza kıymak istemiyoruz” sözleriyle sürdü. Sendika, insanca yaşam koşullarının sağlanması talebiyle erken seçim çağrısında bulundu.
Emekli kefen fırlatarak tepki gösterdi
Eyleme kefen giyerek katılan emekli Mürsel Özen, elinde e-Devlet’te yer alan ödeme bilgilerini gösteren bir döviz taşıdı. Sendika Başkanı Mahmut Şengül, dövizdeki bilgilere işaret ederek Özen’in aldığı aylığın 23 bin 552 lira, kök aylığının ise 14 bin 328 lira olduğunu söyledi. Şengül, Hazine desteğinin kaldırılması durumunda emeklinin eline geçen tutarın düşeceğine dikkat çekti.
Şengül, “Bize kefen giydirenlere, bu maaşla geçinin diyenlere, ‘Bu kefeni alın’ diyoruz seçtiklerimize, ülkeyi yönetenlere, ‘Siz giyin’ diyoruz” sözleriyle emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısını protesto etti. Şengül’ün sözlerinin ardından Özen üzerindeki kefeni yere fırlattı.
Basın açıklamasının ardından eyleme katılan parti, dernek ve sendika temsilcileri konuşmalar yaptı. Program, sembolik yürüyüşle sona erdi.
(ANKA)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et