İHD’den hasta mahpus Celal Yıldırım için tahliye çağrısı: 'Yaşam hakkı ihlaline yol açabilir'
İHD Adana Şubesi, cezaevinde kalp krizi geçiren ve 2 Ekim'den bu yana hastanede tedavi gören 55 yaşındaki Celal Yıldırım'ın yaşam hakkının korunması için tahliye edilmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan Pekal
[email protected]
Adana - İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Urfa 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan hasta mahpus Celal Yıldırım’ın serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı. İHD Adana Şube Başkanı Yasemin Dora Şeker, Yıldırım’ın sağlık durumunun ciddiyetine dikkat çekerek yetkililere acil müdahale çağrısında bulundu.
55 yaşındaki Yıldırım’ın 2 Ekim’de kalp krizi geçirdiğini, anjiyo ile iki kalp damarının açıldığını ve o tarihten bu yana hastanede tedavi gördüğünü belirten Şeker, kalp rahatsızlığının yanı sıra şeker, tansiyon ve fıtık hastalıklarının da bulunduğunu söyledi. Enfeksiyon riski nedeniyle cezaevine dönmesinin sağlığını tehdit edeceğini ifade eden Şeker, Yıldırım’ın Nisan 2026’da “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle denetimli serbestlikten yararlandırılmadığını belirtti.
‘Yaşam hakkı ihlaline yol açabilir’
Hasta mahpusların sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması ve yaşam haklarının korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Şeker, Yıldırım’ın cezaevinde tutulmaya devam edilmesinin yaşam hakkı başta olmak üzere birçok hakkın ihlaline yol açabileceğini söyledi. Şeker, Yıldırım’ın tedavisinin kesintisiz sürdürülmesi, ardından infazının ertelenerek tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 16. maddesi kapsamında ağır hastalık durumunda ceza infazının ertelenmesinin mümkün olduğunu hatırlatan Şeker, Anayasa’nın 17. maddesiyle güvence altına alınan yaşam hakkına da dikkat çekerek devletin gözetimi altındaki mahpusların yaşamını ve sağlığını korumakla yükümlü olduğunun altını çizdi.
Şeker, süreci yakından takip ettiklerini ve gerekli girişimlerde bulunduklarını belirterek başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumları Celal Yıldırım ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması için sorumluluk almaya çağırdı. (Evrensel)
Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et