12.10.2026 13:17 / Güncelleme: 20:47

Marmara Üniversitesi’nde 'Terörsüz Türkiye' dersi: İsmi olmayan öğrenci alınmadı

Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen “Terörsüz Türkiye” dersi için önceden belirlenen 40 kişilik katılımcı listesi uygulandı. Listede adı bulunmayan öğrenciler binaya alınmazken, binada dersi olan öğrenciler de dersliklerine giremedi.

Marmara Üniversitesi’nde “Terörsüz Türkiye” dersi: İsmi olmayan öğrenci alınmadı

Fotoğraf: Gökçe Bayrak/Evrensel

Gökçe Bayrak


Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi kampüsünde, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla “Terörsüz Türkiye” başlıklı açılış dersi düzenlendi. Teknoloji Fakültesi T2 binasının konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe katılmak isteyen öğrenciler, isimlerinin davetli listesinde bulunmadığı gerekçesiyle binaya alınmadı. Etkinlik nedeniyle binada dersi bulunan öğrencilerin de girişine izin verilmedi.

Öğrenciler derslerini başka binada işlemek zorunda kaldı

Etkinlik, üniversitenin sosyal medya hesaplarından üç gün önce duyurulmasına rağmen katılım için kayıt yapılması gerektiğine ilişkin herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadı. Edinilen bilgilere göre, etkinliğe katılacak 40 kişilik liste önceden hazırlanırken, listede ismi bulunmayan öğrencilerin binaya girişi engellendi.

Etkinlik öncesinde binada bulunan öğrencilerin de aceleyle dışarı çıkarıldığı belirtildi. T2 binasında dersleri bulunan öğrenciler, derslerini T4 binasında işlemek zorunda kaldı. Konferans salonunun bulunduğu binanın bütün girişlerinde güvenlik görevlileri bulunduruldu.

Öte yandan etkinliğe Marmara Üniversitesinin Beykoz'da bulunan Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin davet edildiği öğrenildi.

Marmara Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Okur'un YÖK Başkanı Erol Özvar'ı makam aracından inerken karşıladığı etkinlik, Marmara Flüt Orkestrasının konseriyle başladı. Açılış konuşmasını Rektör Okur yaparken, program Özvar'ın konuşmasıyla devam etti.

‘Bizim sorunlarımızı konuşmak, çözmek istiyoruz’

Üniversitede yaşadıkları sorunlara ilişkin gazetemize konuşan Marmara Üniversitesi öğrencisi, YÖK Başkanı Özvar'ın kampüse gelmesine tepki gösterdi. Öğrencilerin staj, eğitim ve geçim sorunlarının çözülmediğini belirten öğrenci, şunları söyledi:

“Bizim dertlerimizi dert edinmeyen birinin kampüse gelmesi kabul edilebilir bir şey değil. Öğrenci olarak çok sorun yaşıyoruz. Staj döneminde zorlanıyoruz mesela. Staj bulmak için öğrencilerin kendisinin uğraşması gerekiyor. Ders müfredatları değişmeli. Uygulamalı dersler artırılmalı. Devletin uygulamalı ders yapacak gücü yok mu?”

KYK bursunun ve asgari ücretin geçinmeye yetmediğini belirten öğrenci, kampüsteki beslenme koşullarına da dikkat çekti:

“Asgari ücret de KYK bursu da hiçbir şeye yetmiyor. Yemekhanede zehirlenirim diye yiyemiyorum oradan. Kantine geliyorum, çok pahalı. Bir öğüne 300-400 lira gidiyor. Hadi diyelim yemekhaneye gittim, 60 TL'ye zehirlenme garantili. Bir de ders arasında gitmeye kalksam derse de yetişemem ki. Bizde sorun çok. Ama devlet kendi sorunlarını konuşmaktan sıra bize gelmiyor. Bizim sorunlarımızı konuşmuyorlar, çözmüyorlar. Biz devletin sorunlarını konuşmak istemiyoruz. Bizim sorunlarımızı konuşmak, çözmek istiyoruz.”

YÖK üniversitelerden ilk derslerde ‘Terörsüz Türkiye’ konusunu işlemelerini istemişti

YÖK Başkanı Erol Özvar imzasıyla 18 Eylül 2026'da üniversitelere gönderilen “Üniversitelerde ilk ders: Terörsüz Türkiye” başlıklı yazıda, 2026-2027 eğitim öğretim yılı açılış törenleri ve ilk derslerinde “Terörsüz Türkiye” hedefinin işlenmesi istendi. Yazıda üniversitelerin akademik çalışmalar, paneller, konferanslar ve çalıştaylarla sürece katkı sunmaları gerektiği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB) 2026-2027 eğitim öğretim yılına ilişkin 81 ile gönderdiği genelgede, “milli birlik ve beraberlik”, “anayasal vatandaşlık” ve “kardeşlik hukuku” başlıklarında yıl boyunca etkinlikler düzenlenmesini istedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan genelgede, öğrencilerin “milli birlik ve beraberliğe, vatana ve kardeşlik hukukuna sahip çıkacak şuurda” yetiştirilmeleri gerektiği belirtilerek, eğitim öğretim yılının ilk haftasından itibaren Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzlar doğrultusunda etkinlikler yapılması talimatı verildi.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
12.10.2026 14:30

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 'adil yargılama' çağrısı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ekim ayı olağan toplantısında, Vahap Seçer ile bazı ilçe belediye başkanları hakkında yürütülen adli süreçler gündeme geldi. Meclis üyeleri adil yargılama çağrısı yaptı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde "adil yargılama" çağrısı

Fotoğraf: ANKA

12.10.2026 14:59

İsrail'de muhalif lider Yair Golan: Netanyahu'yu seçimleri sabote etmeye çalışabilir; sonuçları tanımayı reddedebilir

İsrail'de Demokratlar Partisi lideri Yair Golan, Netanyahu ile koalisyonu reddederek, Netanyahu'nun yaklaşan seçim sürecini sabote etmeye çalışabileceği ve sandıktan çıkacak sonuçları tanımayı reddedebileceği konusunda uyarıda bulundu.

İsrail'de muhalif lider Yair Golan: Netanyahu'yu seçimleri sabote etmeye çalışabilir; sonuçları tanımayı reddedebilir

Fotoğraf: Oren Rozen/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

12.10.2026 14:16 / Güncelleme: 17:09

Manisa'da 11 kişinin hayatını kaybettiği kaza: Gözaltına alınan 3 şoförden 2'si tutuklandı

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 11 kişinin hayatını kaybettiği, 27 kişinin yaralandığı trafik kazasına ilişkin gözaltına alınan tur otobüsü ve çekicinin şoförleri tutuklandı; otobüsün sahibi ve yedek sürücüsü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Manisa'da 11 kişinin hayatını kaybettiği kaza: Gözaltına alınan 3 şoförden 2'si tutuklandı

Fotoğraf: AA

12.10.2026 14:34

İBB Şehir Tiyatroları, 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' oyunuyla Maltepe’de

İBB Şehir Tiyatroları, Haldun Taner’in Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyununu 8. Maltepe Tiyatro Festivali kapsamında sahneledi. Yelda Baskın’ın yönettiği oyun, Türkiye’nin yakın tarihini iki zıt karakter üzerinden ele alıyor.

İBB Şehir Tiyatroları, “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunuyla Maltepe’de

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı oyundan bir sahne.

12.10.2026 14:34

AKP'li Miroğlu'ndan fon vurgunu tepkisi: Büyük bir soygun var

AKP'li Orhan Miroğlu, fon vurgunu üzerinden partisindeki liyakatsizlik ve kadrolaşmayı hedef aldı. "Büyük bir soygun var" diyen Miroğlu, talan devam ettikçe 'sürece' ve yeni anayasaya kimsenin inanmayacağını söyledi.

AKP'li Miroğlu'ndan fon vurgunu tepkisi: Büyük bir soygun var

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!