09.10.2026 11:41

İktidar medyasından DEM Parti iddiası: 'Demokratik Cumhuriyet Partisi geliyor'

Sabah gazetesi'nden Mahmut Övür, DEM Parti'nin sürece ilişkin yazısında “Demokratik Cumhuriyet Partisi” adını gündeme getirdi. Süreçte yaşanan tıkanmadan DEM Parti'yi sorumlu tutan Övür, Öcalan'ın devreye girmesi gerektiğini savundu.

İktidar medyasından DEM Parti iddiası: 'Demokratik Cumhuriyet Partisi geliyor'

Fotoğraf: DEM Parti

Belediyelere yönelik operasyonlar, kayyım uygulamaları, gazetecilere yönelik gözaltılar ve sosyal medya hesaplarına getirilen erişim engelleri sürerken, gözler TBMM'de iktidar ile DEM Parti arasında yürütülen sürece çevrildi.

PKK'nin fesih kararının ardından hızlanan ve MGK tarafından izleme komisyonu oluşturulmasına DEM Parti'nin öncelikli talepleri arasında olan kayyım uygulamalarına son verilmesi ve tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması yönündeki talepleri henüz karşılanmadı. AKP ise atılacak yeni adımlar için PKK'nin silah bırakmasını şart koşuyor.

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, “Demokratik Cumhuriyet Partisi geliyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Övür, süreçte yaşanan tıkanmadan DEM Parti'yi sorumlu tutarken partinin siyaset anlayışını değiştirmesi gerektiğine işaret etti.

'DEM Parti değişmeli' mesajı

TBMM'de 467 oyla kabul edilen “çerçeve yasa”ya rağmen süreçte belirsizliklerin sürdüğünü belirten Övür, bunun sorumluluğunu DEM Parti ve PKK içindeki bazı kesimlere yükledi. Övür, "Meclis'te de çok tarihi bir adım atıldı. Çerçeve yasa, 467 gibi ezici bir çoğunlukla geçti. Siyaset sahiplendi, toplum da umutlandı. Ama nedense hâlâ ortaya net bir fotoğraf çıkmış değil.

Çünkü hâlâ DEM Parti ve PKK içinde "terörsüz Türkiye" sürecine "pazarlık" gözüyle bakanlar var. Hâlâ, "PKK bir adım atıyorsa devlet de bir adım atsın" sığlığında siyaset yapanlar var. Oysa bu süreç bir büyük bütünleşme ve kucaklaşma sürecidir. Cumhuriyeti demokrasiyle buluşturma, siyaseti de şiddetten arındırma sürecidir” dedi.

DEM Parti'nin mevcut siyaset anlayışını değiştirmesi gerektiğini savunarak, partinin “kent uzlaşısı” gibi ittifak politikalarını hedef alan Övür, “Değişmeyen bir tek parti o kaldı. DEM Parti'nin uyduruk "kent uzlaşısı" gibi küçük ittifak hesaplarına itibar etmeden ve eski alışkanlıklarına teslim olmadan "yeni siyaset" üretip üretmeyeceği merak ediliyor” ifadelerini kullandı.

Övür: Yeni Parti’nin Kürt versiyonu gibi davranıyorlar.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın Demokratik Cumhuriyet Hareketi'ne ilişkin açıklamalarına değinen Övür, yeni oluşumun nasıl bir siyasi çizgi izleyeceğini sorguladı. Bakırhan, daha önce Demokratik Cumhuriyet Hareketi'ni büyütmek için hazırlık yaptıklarını açıklamıştı. Övür, şu yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Terörsüz Türkiye sürecinde dikkatli dil kullansalar da başta Bakırhan olmak üzere parti yönetimi henüz eski siyaset dilinden kurtulmuş değil. Partinin içi daha da karışık. Sol statükoculardan milliyetçi hayalcilere kadar herkes var ve bırakın Türkiye'nin bölgesel rolünü anlamayı, iç siyasette çok tartışılan ‘yolsuzluklar’ ya da ‘temiz eller’ operasyonları konusunda bile sanki Yeni Parti’nin Kürt versiyonu gibi davranıyorlar.”

Öcalan'ın devreye girmesini gerektiğini söyledi

DEM Parti yönetiminin eski siyaset anlayışından uzaklaşamadığını ileri süren Övür, parti içindeki farklı siyasi eğilimleri de eleştirdi.

Övür, yazısının sonunda Demokratik Cumhuriyet Partisi'nin toplumun farklı kesimlerine seslenip seslenemeyeceğini sorgulayarak bu konuda da Abdullah Öcalan'ın devreye girmesi gerekebileceğini savundu.

(Politika Servisi)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
09.10.2026 06:12

Meteoroloji'nin son hava durumu raporu: Batıda güneş, doğuda sağanak yağış bekleniyor

Batıda sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek, doğu kesimlerinde ise sağanak yağış etkili olacak. Marmara ve Ege'de sis ve pus beklenirken, en yüksek sıcaklığın Adana'da 32 derece olması bekleniyor.

Meteoroloji'nin son hava durumu raporu: Batıda güneş, doğuda sağanak yağış bekleniyor

Fotoğraf: Unsplash

09.10.2026 06:46

Manisa'da ahşap ev yangını: Alevleri izlerken fenalaşan ev sahibi hayatını kaybetti

Manisa'nın Kula ilçesinde iki katlı ahşap evinde çıkan yangını izlerken fenalaşan 56 yaşındaki Metin Balcı, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yangın, çevredeki evlere sıçramadan söndürüldü.

Manisa'da ahşap ev yangını: Alevleri izlerken fenalaşan ev sahibi hayatını kaybetti

Fotoğraf: DHA

09.10.2026 09:39

Trump bu kez de 'yapay zeka' diyenleri hedef aldı: 'Düşman' ilan etti

Donald Trump, sosyal medya paylaşımında “yapay zeka” yerine “süper zeka” terimini kullanmayanları “düşman” olarak nitelendirdi. 30 Eylül tarihli başkanlık kararnamesi, federal kurumlarda yeni terimin kullanılmasını öngörüyor.

Trump bu kez de 'yapay zeka' diyenleri hedef aldı: 'Düşman' ilan etti

Fotoğraf: AA

09.10.2026 11:04

Haber-Sen’den 9 Ekim Dünya Posta Günü açıklaması: 'Güvenceli çalışma ve eşit haklar için mücadelemiz sürecek'

Haber-Sen, 9 Ekim Dünya Posta Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında PTT’deki personel eksikliği, ağır iş yükü ve taşeronlaşmaya dikkat çekerek; güvenceli istihdam, eşit işe eşit ücret ve liyakat talebinde bulundu.

Haber-Sen’den 9 Ekim Dünya Posta Günü açıklaması: “Güvenceli çalışma ve eşit haklar için mücadelemiz sürecek”
09.10.2026 11:54 / Güncelleme: 11:59

Vatan Kablo’daki ‘Kod 46’ ile işten çıkarma iddiaları Meclis gündeminde

DEM Partili Konukçu, Tekirdağ Ergene'deki Vatan Kablo fabrikasında bir çalışanın Kod 46 ile işten çıkarılması, mobbing ve ücretlerden usulsüz kesinti yapıldığı iddialarını soru önergesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.

Vatan Kablo’daki ‘Kod 46’ ile işten çıkarma iddiaları Meclis gündeminde

Fotoğraf: DEM Parti

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!