BİRTEK-SEN Yönetim ve Temsilciler Kurulu: 'İşyerlerinde gelişen güçlü birlikler inşa edilecek’
BİRTEK-SEN Yönetim ve Temsilciler Kurulu, Antep’te gerçekleşen toplantının ardından yayımladığı açıklamada; sömürü düzenine karşı fabrikalarda güçlü birlikler inşa edeceklerini duyurdu.
Birleşik Tekstil İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) yönetim ve temsilciler kurulu, 7 ilden il temsilciliklerinin de katılımıyla Antep’te gerçekleşti. Bir gün süren toplantıda, Türkiye’deki politik gelişmeler, işçi hareketinde durum ve tekstil işçilerinin ağırlaşan çalışma ve yaşam koşulları ele alındı. Toplantıda, tekstil işkolunda yaygın üyelik kampanyası hedefi belirlendi.
“Payımıza düşen sefalet, iş cinayetlerinde ölmek”
Toplantı sonrası sendika tarafından paylaşılan açıklamada, “Açıklanan ekonomik büyüme rakamları ve çizilmek istenen ‘Güçlü Türkiye’ imajına karşın; payımıza düşen daha fazla sömürü, açlık, sefalet; iş cinayetlerinde ölmek oldu. Güncellenen Orta Vadeli Program, işçilerin kanı, canı pahasına, emeğe ve emeğin bütün kazanımlarına saldırının ve sermayeye sınırsız hizmetin pervasız bir şekilde devam edeceğini gösteriyor. Emekçilerin cebinden kesilenlerle oluşan kaynaklar da sermayedarlara aktarılıyor. İşsizlik fonundaki birikim patronların kasasında. Ülke toprakları karış karış yabancı maden şirketlerine satılıyor. Teşvik ve destek yoluyla, patronlara maliyetsiz işletme kurma imkanı devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
Açlık sınırının 38 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 125 bin TL’ye dayandığı hatırlatılan açıklamada, “Bir ailede iki, üç kişi çalışsa bile sefaletin pençesinden kurtulamıyor. Ucuz emek rejiminin önemli dayanaklarından olan MESEM’ler, çocuklarımızın geleceğini, hayatını çalmaya devam ediyor. Eskiden emekçiler için, ‘senelerce verdiği emeğin mükafatı’ ve rahata ermek anlamına gelen emeklilik; artık çalışmadan hayatta kalınamayan, çok daha derin bir sefaletin başlangıcı haline geldi. Her üç emekliden ikisi çalışmak zorunda. ‘Para için değil, onurumuz için’ diyen emekli memur Ali Şekeroğlu’nun Anayasa Mahkemesinin önündeki intiharı, bu düzenin milyonlarca çalışana nasıl bir gelecek vadettiğinin fotoğrafıdır” denildi.
Emekçilere dönük saldırıların kapsamının genişlediği ifade edilen açıklamada, “Düzenin çarklarında aksamaya neden olan herkes hedef halinde. Grev ve eylem yasakları, her işkolundan işçilerin gözünü korkutmak için devreye sokuluyor. Yasaklar eşliğinde kolluk şiddeti, muhalif her sesi bastırmaya yöneldi. Başta muhalif basın olmak üzere sosyal medya hesaplarına bir bir erişim engeli getiriliyor. Muhalif belediyeler şantajla satın alınamazsa; el konuluyor. Muhalif belediye başkanlarına tutuklama furyası sürüyor” denildi.
Tekstil işçilerine dayatılanlar
Tekstil işçilerinin koşullarına vurgu yapılan açıklamada, “Tekstil işçileri yaşamını sürdürmek için ek iş ve sürekli fazla mesai kıskacında. Tekstil patronlarının da konkordato ilan ederek, iflas göstererek işçilerin haklarına çökme girişimleri devam ediyor. Tekstilde daralma ve kriz bahanesiyle işten atmalar yaygınlaşıyor. İşten atma kodları patronlar tarafından silah olarak kullanılırken, tazminat hakkı fiilen ortadan kalkmış durumda. Maaş gecikmesi ise, tekstil işçileri bakımından kronik bir sorun haline geldi. Zam isteyene ‘kapatırım fabrikayı’, baskıya karşı gelene ‘kapı orada’ tehditleri sürüyor. Tekstil patronları üretim maliyetini düşürmek için, bir yandan emeğin ucuz olduğu ülkelere yatırım yaparken; diğer yandan Nepal, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerden getirilen yabancı işçileri fabrika içindeki kamplara hapseden ‘Uluslararası Köle Ticareti’ uygulamasını hızlandırıyor. Tekstil işçilerinin içinde bulunduğu bu ‘cendere’, işbirlikçi sendikal bürokrasinin eliyle perçinleniyor” ifadelerine yer verildi.
“Saldırılara rağmen mücadele sürüyor”
Ağırlaşan çalışma ve yaşam koşullarına karşı, saldırılara rağmen mücadelenin sürdüğü vurgulanan açıklamada, “Ülkenin pek çok yerinde, enerji, tekstil, belediye, metal, maden, her işkolundan işçiler tüm baskılara rağmen kazanımlar elde ederek mücadeleye devam ediyor. Emekliler talepleri için sokağa iniyor. Halk demokratik haklarına sahip çıkmaya devam ediyor. Patronların, sendikal bürokrasinin, devletin kıskaç altına almaya çalıştığı eylemler dayanışmayla sürüyor” denildi.
Önümüzdeki dönem için hedefler
Mücadele edildiğinde kazanımın mümkün olduğunu, BİRTEK-SEN’in deneyimleriyle de görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, sendikanın önümüzdeki dönem için hedeflerine yer verildi:
- “Ahlaksız kodların kaldırılması, patronların işten atma kodlarını işçiler üzerinde silah olarak kullanmasının önüne geçmek için;
- İşsizlik fonunun patronlara yağmalatılmasına son verilmesi ve işsizlerin yararlanması; işten ayrılan veya atılan bütün işçilere istisnasız şekilde işsizlik maaşı bağlanması için;
- Kıdem tazminatının işten atılan tüm işçilere koşulsuz ve eksiksiz ödenmesi için;
- İnsanca yaşayacak, yoksulluk sınırının üzerinde ücretler için;
- Patronların kâr hırsının sebep olduğu iş kazalarının ve iş cinayetlerinin son bulması için;
- İnsanca yaşamımızı sağlayacak emeklilik hakkı için;
- Şehir şehir, mahalle mahalle buluşmalar, toplantılar örgütleyeceğiz. “Sınıf hareketi, sınıf sendikacılığı, tekstil işkolunda işçilerin durumu” başlıklarını birlikte konuşup, mücadeleyi büyüteceğiz.
- Yaklaşan asgari ücret zam döneminde, kaderimizi hükümet ve işbirlikçi sendika ağalarının insafına bırakmamak için; işyerlerinde gelişen güçlü birlikler inşa edeceğiz.
- Tekstil işçilerinin kurduğu ve yönettiği BİRTEK-SEN, tekstil işçileriyle birlikte büyüyor, büyümeye devam edecek. Birliğimizi güçlendirmek için yaygın üyelik kampanyaları örgütleyeceğiz. Ev ev, işyeri işyeri birliğimizi güçlendireceğiz.
- Tekstil işçilerine çağrımız: Bize reva görülen kölelik ve sefalet düzenine karşı, BİRTEK-SEN’de kurduğumuz birliği ve haklarımız için mücadeleyi büyütmek.”
Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et