Özka Lastik’te TİS ihlal ediliyor
Kocaeli'de Lastik-İş'in örgütlü olduğu Özka Lastik fabrikasında, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ihlal ediliyor. Patron, enflasyon farkının tamamını talep eden işçilere karşı fabrikanın yan bölümü olan "Özka 2"yi kapatmakla tehdit ediyor.
Fotoğraf: Pixabay
Özka Lastik işçisi
Merhaba, Kocaeli Başiskele’deki Özka Lastik fabrikasından yazıyorum. Fabrikamızda Lastik-İş Sendikası örgütlü ve şu an içeride çok ciddi bir Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ihlali ile hak gaspı yaşanıyor.
Patron ile örgütlü olunan Lastik-İş Sendikası arasında 2025 yılının Ocak ayında iki yıllık bir Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme hükümleri 2026 Temmuz ayına kadar normal şekilde uygulandı. TİS maddelerine göre; 2026'nın Temmuz ayında, işçilerin maaşlarına son 6 ayın (Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran) resmi enflasyon farkının tam olarak yansıtılması gerekiyordu.
Şu an Eylül ayının sonundayız, yani sözleşmenin uygulanması gereken tarihin üzerinden neredeyse 3 ay geçti. Ancak Özka Lastik patronu bu enflasyon farkını işçilere ödememekte direniyor. Sözleşmeyle kazanılmış hakkı hiç vermemek veya sadece bir kısmını vermek isteyerek süreci tamamen kilitlemiş durumdalar. Ağır sanayide çalışan işçiler enflasyon karşısında ezilirken yasal hakları çiğneniyor.
İşçiler haklarını talep ettiğinde ise yönetim çok ağır bir baskı ve tehdit mekanizması devreye soktu. Şirket yönetimi, eğer enflasyon farkının tamamında ısrar edilirse, fabrikanın 'Özka 2' olarak bilinen yan bölümünü tamamen kapatacağını ve burada çalışan işçileri işten çıkaracağını söyleyerek çalışanları ekmeğiyle şantaj ediyor.
Bu süreçte sendika yönetiminin takındığı tavır ise tam bir hayal kırıklığı. Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Kurtuluş fabrikaya gelerek 'bundan sonra vardiya girişlerinde toplu şekilde alkışlayarak gireceğiz' diyerek bir eylem planı duyurdu. Ancak işçilerin hakkını aramaya yönelik bu alkışlı protesto eylemi sadece 2-3 gün sürdürüldü ve ardından sendika tarafından aniden bitirildi. Daha da vahimi; alkış eyleminin bitirilmesinin hemen ertesi günü Şube Başkanı Mehmet Kurtuluş tekrar fabrikaya gelerek işçilere toplu bir açıklama yaptı. Kendisine işveren tarafından 'Özka 2'yi kapatırız' dendiğini açıkça işçilere iletti. Yani sendika yönetimi, eylemi apar topar bitirdikten hemen sonra patronun kapatma ve işten çıkarma şantajını resmi bir elden işçilere taşıdı.
Baskı sadece fabrikanın kapatılmasıyla da sınırlı değil. Fabrika yönetiminde yer alan bazı idari yetkililer, işçilere doğrudan gözdağı verdi. Yönetimden bazı kişilerin, o 2-3 gün sürdü dediğim alkışlama eylemi boyunca işçilere açık açık 'Eğer eylemlere katılırsanız bundan sonra turnikelerde kartlarınız basmaz, fabrikaya giremezsiniz' şeklinde yaklaşımları ve tehditleri oldu. İşçiler anayasal haklarını aradıkları takdirde kapı dışarı edilmekle korkutuldu.
Bu konunun Kocaeli işçi sınıfı ve sendikal mücadele açısından son derece sıcak bir gündem olduğunu düşünüyorum. Bu hukuksuzluğu ve baskıyı kamuoyuna duyurarak Özka Lastik işçilerinin sesine ses olmanızı rica ediyorum.
Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et