05.10.2026 13:30

Türkiye ve Güney Koreli sanatçıların 'Orkide' sergisi Beyoğlu’nda

Türkiye ve Güney Kore’den bilimsel bitki ressamlarını bir araya getiren “Orkide: Sınırlar Arasında Sessiz Bir Diyalog” sergisi, Beyoğlu Belediyesi 6. Daire Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, 15 Ekim’e kadar görülebilecek.

Türkiye ve Güney Koreli sanatçıların “Orkide” sergisi Beyoğlu’nda

Fotoğraf: Beyoğlu Belediyesi

Sıla Altun
[email protected]


Türkiye ve Güney Kore’den bilimsel bitki ressamlarının çalışmalarını bir araya getiren “Orkide: Sınırlar Arasında Sessiz Bir Diyalog” sergisi, Beyoğlu Belediyesi 6. Daire Sanat Galerisi’nde açıldı. Nadir ve endemik orkide türlerine odaklanan sergi, 15 Ekim 2026 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen sergide, iki ülkeden sanatçıların orkide türlerini bilimsel ayrıntıları gözeterek resmettiği çalışmalar yer alıyor. Sergide botanik illüstrasyon, bitki türlerinin görsel olarak belgelenmesinin yanı sıra iki farklı coğrafyanın doğal ve kültürel özelliklerini bir araya getiren bir anlatım aracı olarak ele alınıyor.

Bilimsel doğruluk ve sanatsal anlatım

Serginin öne çıkan başlıklarından biri, botanik illüstrasyonda bilimsel doğruluk ile estetik yaklaşımın bir arada kullanılması. Türlerin teşhisinde önem taşıyan anatomik ayrıntılar; kompozisyon, ışık ve boşluk kullanımıyla birlikte ele alınıyor.

Türkiye ve Güney Kore’nin farklı iklim ve coğrafyalara sahip olmasına karşın zengin orkide florasına sahip olması da serginin temel çıkış noktalarından birini oluşturuyor. İki ülkeden orkide türlerinin aynı sergide bir araya getirilmesiyle bitkilerin bilimsel ve görsel hafızasına ilişkin ortaklıklar ve farklılıklar görünür kılınıyor.

Orkideler görsel arşiv olarak kayıt altına alınıyor

Sergide ayrıca orkidelerin korunmasına ilişkin farkındalık da öne çıkıyor. Dünya genelinde yaklaşık 25 bin orkide türü bulunurken, bazı türler çeşitli tehditlerle karşı karşıya. Sergide yer alan ayrıntılı botanik çizimler, bu türlerin belgelenmesine ve görsel bir arşiv oluşturulmasına katkı sunuyor.

“Orkide: Sınırlar Arasında Sessiz Bir Diyalog”, 15 Ekim 2026 tarihine kadar Beyoğlu Belediyesi 6. Daire Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
05.10.2026 12:08

İtalya-Türkiye maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Türkiye A Milli Futbol Takımı, İtalya ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Türkiye, UEFA Uluslar Ligi'nde yoluna devam edebilmek için İtalya karşısında galibiyet arayacak. Karşılaşma bu akşam saat 21.45'te başlayacak.

İtalya-Türkiye maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

05.10.2026 08:47

Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı: Becirovic ve Cvijanovic yeniden seçildi, Hırvat üyelik el değiştirdi

Bosna Hersek'te seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliğine Denis Becirovic, Hırvat üyeliğine Darijana Filipovic, Sırp üyeliğine Zeljka Cvijanovic seçildi. Becirovic ve Cvijanovic ikinci kez görev yapacak.

Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı: Becirovic ve Cvijanovic yeniden seçildi, Hırvat üyelik el değiştirdi

Fotoğraf: Samır Jordamovıc/AA

05.10.2026 12:27

Yaşlıların yapay zeka kullanımı üç katına çıktı

Türkiye'de yapay zeka kullanım oranı bu yıl yüzde 37,6'ya yükselirken, özellikle 65-74 yaş grubundaki yaşlı nüfusta kullanımın 3 katına çıktığı görüldü.

Yaşlıların yapay zeka kullanımı üç katına çıktı

Fotoğraf: Tara Winstead/Pexels

05.10.2026 12:23

Sanayi yükünün çevre ve halk sağlığına etkileri tartışıldı: 'Aliağa gözden çıkarılmış ıskarta alanlar içinde'

Aliağa’da düzenlenen panelde, Aliağa’daki çevre kirliliği masaya yatırıldı. Yapılan sunumlarda, Bakırçay ve Gediz havzalarının kirliliğe teslim edildiği vurgusu öne çıktı.

Sanayi yükünün çevre ve halk sağlığına etkileri tartışıldı: 'Aliağa gözden çıkarılmış ıskarta alanlar içinde'

Fotoğraf: Evrensel

 

05.10.2026 09:33

ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2,46 milyar avroluk sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında hibrit hava savunma sistemlerinin tedarikine yönelik toplam 2 milyar 460 milyon avro tutarında sözleşmeler imzalandı.

ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2,46 milyar avroluk sözleşme

Fotoğraf: ANKA

05.10.2026 12:08

5 işçinin öldüğü Soma'daki maden göçüğüne ilişkin gözaltına alınan kişiler adliyede

Manisa Soma’da 5 madencinin hayatını kaybettiği göçüğe ilişkin yürütülen soruşturmada, aralarında işletmenin genel müdürü ve birim müdürlerinin de bulunduğu 9 kişi adliyeye sevk edildi.

5 işçinin öldüğü Soma'daki maden göçüğüne ilişkin gözaltına alınan kişiler adliyede

Fotoğraf: ANKA

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!