05.10.2026 11:54

Şırnak Beytüşşebap'ta taşkın ve heyelan riski Meclis gündeminde: 5 aydır kalıcı adım atılmadı

Dem Parti Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Beytüşşebap'taki sel felaketinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen kalıcı önlem alınmadığını belirterek konuyu Meclis'e taşıdı.

Şırnak Beytüşşebap'ta taşkın ve heyelan riski Meclis gündeminde: 5 aydır kalıcı adım atılmadı

Fotoğraf: Nevroz Uysal kişisel arşivi

Elif Ekin Saltık
[email protected]


Dem Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Karşıyaka Mahallesi’nde 12 Mayıs 2026 tarihinde meydana gelen sel felaketinin ardından yaşanan riskleri ve çözümsüzlüğü Meclis gündemine taşıdı. Derenin taşması sonucu iki köprünün yıkıldığını, evlerde çatlaklar oluştuğunu ve 24 hane hakkında boşaltma kararı verildiğini hatırlatan Aslan, aradan geçen yaklaşık beş aya rağmen bölgede kalıcı dere ıslahı çalışmalarının başlatılmadığını belirtti.

Yıkılan köprünün yerine su kanalına yerleştirilen beton bloklarla geçici bir geçiş oluşturulduğunu, yaklaşan yağış mevsimi öncesinde ise kurumlar arası yetki karmaşası yaşandığını ifade eden Aslan, İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergeleri sundu.

Kurumlar arası yetki karmaşası ve heyelan riski

Bölgede kalıcı bir çalışmanın yapılmamasına ilişkin Devlet Su İşleri (DSİ) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde, üst kesimlerde heyelan riski bulunduğu ve bu konunun AFAD’ın görev alanına girdiğinin belirtildiği aktarıldı. Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ise olası acil durumlar için konteyner kent altyapı çalışmalarının sürdüğünü kaydederken, mevcut durumun taşkından kaynaklandığını ve DSİ çalışmalarıyla bağlantılı olduğunu ifade etti. DSİ'nin heyelan riskini AFAD'a, AFAD'ın ise durumu taşkın kaynaklı gerekçesiyle DSİ'ye yöneltmesi yurttaşların can güvenliği açısından belirsizlik yarattı.

Öte yandan, Beytüşşebap Belediyesi tarafından Gelyê Deno mevkiinde yapılan gölet, vadinin önüne örülen duvar ve doğal su yollarına yapılan müdahalelerin taşkın üzerindeki etkisine ilişkin aylar geçmesine rağmen kamuoyuyla herhangi bir teknik rapor paylaşılmadığı vurgulandı.

Bakan Çiftçi'ye soruldu

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'ye yöneltilen sorulardan bazıları şu şekilde:

1. Şırnak AFAD İl Müdürlüğü tarafından Karşıyaka Mahallesi ve üst kesimlerinde 12 Mayıs 2026 tarihinden bugüne kadar heyelan riskinin belirlenmesine yönelik jeolojik, jeoteknik veya benzeri herhangi bir teknik inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu incelemelerin kapsamı ve sonuçları nelerdir?

2. DSİ ile AFAD arasında Karşıyaka Mahallesi’ndeki taşkın ve heyelan risklerinin birlikte değerlendirilmesine yönelik ortak bir teknik çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nelerdir?

3. Evlerini boşaltmaları istenen yurttaşların geçici barınmasının ötesinde güvenli ve kalıcı barınmalarına ilişkin herhangi bir çalışma veya planlama bulunmakta mıdır?

Bakan Kurum'a soruldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a yöneltilen sorulardan bazıları şu şekilde:

1. 12 Mayıs 2026 tarihinde meydana gelen taşkının ardından boşaltma kararı verilen 24 hane ile çatlakların meydana geldiği diğer yapılarda Bakanlığınız veya Şırnak İl Müdürlüğü tarafından hangi hasar ve yapı güvenliği incelemeleri yapılmıştır?

2. Taşkının ardından evlerde meydana gelen çatlakların yalnızca yapı hasarından mı yoksa zemin hareketliliğinden de mi kaynaklandığının belirlenmesine yönelik jeolojik ve jeoteknik inceleme yapılmış mıdır?

3. Yapılacak teknik incelemeler sonucunda mevcut konutlarında ikamet etmesinin güvenli olmadığı tespit edilen yurttaşların kalıcı iskânına ilişkin Bakanlığınızın bir planlaması bulunmakta mıdır?

Bakan Yumaklı'ya soruldu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yöneltilen sorulardan bazıları şu şekilde:

1. DSİ Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından Karşıyaka Mahallesi’nde kış mevsiminin atlatılması amacıyla iş makineleriyle yapılacağı belirtilen geçici çalışmalar hangi tarihte başlayacaktır?

2. Karşıyaka Mahallesi’ndeki kalıcı dere ıslahı ve taşkın önleme projesi hangi aşamadadır? Projenin kapsamı nedir?

3. Beytüşşebap Belediyesi tarafından yapılan duvar ve göletin meydana gelen taşkına etkisi araştırılmış mıdır? Söz konusu duvar ve gölete ilişkin inceleme ve tespitler, ilgili kurumlarca hazırlanan raporlara yansıtılmış mıdır?

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
05.10.2026 06:16

Meteoroloji uyardı: 3 ilde kuvvetli yağış bekleniyor

Yurdun birçok bölgesinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji, Malatya, Elâzığ ve Adıyaman'da sel, su baskını ve yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Meteoroloji uyardı: 3 ilde kuvvetli yağış bekleniyor

Fotoğraf: Esra Bilgin/AA

05.10.2026 08:47

Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı: Becirovic ve Cvijanovic yeniden seçildi, Hırvat üyelik el değiştirdi

Bosna Hersek'te seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliğine Denis Becirovic, Hırvat üyeliğine Darijana Filipovic, Sırp üyeliğine Zeljka Cvijanovic seçildi. Becirovic ve Cvijanovic ikinci kez görev yapacak.

Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı: Becirovic ve Cvijanovic yeniden seçildi, Hırvat üyelik el değiştirdi

Fotoğraf: Samır Jordamovıc/AA

05.10.2026 10:09

Cemil Tugay'dan 'AK Gençlik Kolları Başkanı mı oldunuz?' sorusuna yanıt

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, AKP'ye geçeceği iddialarını ve ADD üyeliğinden ayrılmasını eleştirenlere karşılık açıklama yaptı.

Cemil Tugay'dan "AK Gençlik Kolları Başkanı mı oldunuz?" sorusuna yanıt
05.10.2026 07:29

ABD'de kayıp tıbbi nakil uçağının enkazı bulundu: 6 kişi aranıyor

ABD'de Nantucket açıklarında kaybolan ve 6 kişiyi taşıyan tıbbi nakil uçağına ait enkazı bulundu. Yaklaşık 53,5 saat süren arama çalışmalarında 7 bin 355 kilometrekarelik alan taranırken, uçaktakilere henüz ulaşılamadı.

ABD'de kayıp tıbbi nakil uçağının enkazı bulundu: 6 kişi aranıyor

Temsili görsel | Fotoğraf: Guohua Song/Pexels

05.10.2026 10:07

İddia: AKP'li eski bürokrat fon vurgunundan 20 milyar TL çekip kaçtı

Fatma Betül Sayan Kaya’nın ardından AKP'li eski bürokrat Osman Arıkan Nacar’ın fondan 20 milyar lira kazandığı öne sürüldü. Soruşturmaya dahil edilen E-Data Teknoloji’nin ortağı Ali Göl tutuklanırken, Nacar’ın iktidarla yakın ilişkileri dikkat çekti.

İddia: AKP'li eski bürokrat fon vurgunundan 20 milyar TL çekip kaçtı
05.10.2026 09:04

Rusya'da veba araştırma laboratuvarında şüpheli ölüm

Sibirya'daki veba araştırma enstitüsünde çalışan 28 yaşındaki laboratuvar görevlisi, ağır zatürre belirtileriyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Rus makamları ölüm nedeninin veba olduğunu doğrulamadı.

Rusya'da veba araştırma laboratuvarında şüpheli ölüm

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!