Kartepe’de yapılmak istenen haddehane için bilirkişi keşfi: 'Yaşanmışı bir daha yaşamak zorunda değiliz'
Kocaeli Kartepe Uzunbey’de yapılması planlanan haddehane projesine karşı açılan davalarda bilirkişi heyeti keşif yaptı. Kocaeli Barosu ve Tabip Odası, projenin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olası etkilerine dikkat çekti.
Fotoğraf: Evrensel
İzel Gözde Meydan
[email protected]
Kocaeli — Kartepe Uzunbey’de kurulması planlanan ve daha önce yargıdan dönen Yıldız Demir Çelik’e ait dev haddehane tesisine karşı açılan davalarda, mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti çevresel etkileri yerinde incelemek üzere sahada keşif başlattı.
Yaklaşık 4 yıldır Kocaeli kamuoyunun en önemli çevre ve sanayi tartışmalarından biri olan Kartepe haddehane projesinde kritik eşiğe gelindi. Yıldızlar Yatırım Holding’e bağlı Yıldız Demir Çelik tarafından Kartepe Uzunbey Mahallesi’nde kurulması planlanan devasa çelikhane ve haddehane tesisine karşı açılan davalarda mahkeme heyeti ve bilirkişiler sahaya indi.
Kocaeli Barosu ve TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi tarafından projenin "ÇED Olumlu" kararının iptali istemiyle açılan davalar kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti, bugün saat 10.30 itibarıyla proje alanında yerinde inceleme gerçekleştirildi. İncelemeye Kocaeli Barosu, Akademik Odalar Birliği ve çevre platformun yanı sıra siyasiler de katıldı. İncelemeye Yeni Parti Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, Yeni Kartepe İlçe Başkanı Cihan Çakır, İzmit İlçe Başkanı Merih Kuruçelik, EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz katıldı.
Mahkeme iptal etmiş, bakanlık yeniden onaylamıştı
Yıllık 4 milyon ton sıvı çelik ve 3,5 milyon ton sıcak haddeleme kapasitesine sahip olması planlanan tesis, ilk olarak 2022 yılının yaz aylarında gündeme gelmişti. O dönem gerçekleştirilmek istenen halkın katılımı toplantısında sert tepkilerle karşılaşan proje için Bakanlıkça verilen ilk "ÇED Olumlu" kararı, sivil toplum ve çevre örgütlerinin itirazları sonucunda Kocaeli İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Mahkeme emisyon değerleri, hava kalitesi, akustik rapor yetersizliği ve yerleşim yerlerine olan yakınlığı gerekçe göstererek yatırımı durdurmuştu. Ancak şirketin sunduğu revize dosyanın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projeye yeniden onay verdi ve süreç bir kez daha yargıya taşındı.
Fotoğraf: Evrensel
Uzunbey’deki keşifte çevre, ziraat, kimya, jeoloji mühendisleri ve şehir plancılarından oluşan teknik heyet kapsamlı bir değerlendirme yürütüyor. Bilirkişilerin mercek altına aldığı temel konuların başında bacalardan salınacak ağır metal ve gaz emisyonlarının Kocaeli genelinde ve Sapanca Gölü havzasındaki hava kalitesine olası olumsuz etkileri geliyor. Bunun yanı sıra tesisin yüksek su tüketiminin bölgedeki verimli tarım arazileri ile yer altı su kaynaklarına verebileceği zararlar ve günlük oluşacak yoğun ağır vasıta hareketliliğinin Kartepe ile D-100 kara yolu aksına getireceği lojistik baskı da sahadaki teknik incelemenin odak noktalarını oluşturuyor.
"Bu yaşananlardan ders almak zorundayız"
Kartepe’de yapılması planlanan haddehane projesine ilişkin ÇED raporunun iptali için açılan davalar kapsamında bölgede keşif gerçekleştirildi. Bilirkişilerin incelemelerini tamamlanması sonrası projenin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olası etkileri gündeme gelirken, Kocaeli Baro Başkanı Caner Karakadılar da açıklamalarda bulunarak mücadelenin yalnızca bugünü değil, gelecek nesilleri de ilgilendirdiğini belirtti.
Dilovası’nda yaşanan sağlık sorunlarının göz önünde olduğunu ifade eden Karakadılar, “Aslında bilinmeyen, yaşanmayan bir şeyden de bahsetmiyoruz. Dilovası örneği gözümüzün önünde duruyor, yaşanıyor. Orada gerçekten sağlığa aykırı, sadece kanser de değil. Yani solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları, çocuklarda gelişim gerilikleri, mental ve zihinsel gelişim gerilikleri dahi pek çok sistemi ilgilendiren sağlık sorunları yaşanıyor. Alerjik solunum yolu hastalıkları yaşanıyor” diye konuştu. Yaşanan sorunlardan ders çıkarılması gerektiğini söyleyen Karakadılar, “Yaşanmışı bir daha yaşamak zorunda değiliz. Bu yaşananlardan ders almak zorundayız” ifadelerini kullandı.
“Çevresel etkilerin gözetilmesi gerekir"
Kartepe’de alınacak kararların yalnızca bölgeyi değil, çevresel etki alanı nedeniyle daha geniş bir bölgeyi de etkileyebileceğini belirten Karakadılar, mevcut kirliliğin üzerine yeni etkilerin eklenmesi halinde sonuçların ağırlaşabileceğini söyledi. Karakadılar, “Mevcut olan bir kirlilik var. Onun üzerine eklendiğinde etkileri daha da ağırlaşacak. Etkilerini belki bugünden yarına hissetmeyebiliriz. Çünkü kanser uzun sürede gelişen bir hastalık” dedi.
Yatırıma karşı olmadıklarını belirten Karakadılar, tesislerin doğru yerde yapılması ve insan sağlığının gözetilmesi gerektiğini söyledi. Karakadılar, “Kimse yatırıma karşı değildir elbette. Ama bunu doğru yerde yapılması gerekir. İnsan sağlığının gözetilmesi gerekir. Çevresel etkilerin gözetilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
"Her yoldan sağlığımız olumsuz etkilenecek"
Kocaeli Tabip Odası Başkanı Çiğdem Çağlayan, Kartepe’de yapılması planlanan haddehanenin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olası etkilerine dikkat çekerek, yatırımın doğru yerde yapılması ve sağlık etkilerinin mutlaka gözetilmesi gerektiğini söyledi
Kartepe’de yapılması planlanan haddehane projesine ilişkin ÇED raporunun iptali için açılan davalar kapsamında gerçekleştirilen keşfin ardından, projenin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olası etkileri gündeme geldi. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Çiğdem Çağlayan yaptığı açıklamada, çevresel etkilerin sağlık açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
“Doğal varlıklarımızı kaybediyoruz”
Çevre sorunlarının insan sağlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Kocaeli Tabip Odası Başkanı, “Günümüz aslında gerçekten toprağımıza, suyumuza, doğamıza sahip çıkma günü. Çünkü giderek elimizdeki doğal varlıkları da kaybediyoruz. En temel varlığımız sağlığı da kaybedeceğiz” dedi. Projenin yalnızca Kartepe’yi değil, çevresel etki alanı nedeniyle daha geniş bir bölgeyi etkileyebileceğini ifade eden Başkan, mevcut kirliliğin üzerine yeni etkilerin eklenmesi halinde sonuçların ağırlaşabileceğini söyledi.
“Dilovası’ndaki örnekten ders almalıyız”
Dilovası’ndaki sağlık sorunlarına dikkat çeken Kocaeli Tabip Odası Başkanı, “Aslında bilinmeyen, yaşanmayan bir şeyden de bahsetmiyoruz. Dilovası örneği gözümüzün önünde duruyor, yaşanıyor” ifadelerini kullandı. Bölgede çeşitli sağlık sorunlarının yaşandığını belirten Başkan, “Sadece kanser de değil. Solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları, çocuklarda gelişim gerilikleri, mental ve zihinsel gelişim gerilikleri dahi pek çok sistemi ilgilendiren sağlık sorunları yaşanıyor. Alerjik solunum yolu hastalıkları yaşanıyor” dedi. “Yaşanmışı bir daha yaşamak zorunda değiliz. Bu yaşananlardan ders almak zorundayız” diyen Çağlayan, çevresel etkilerin uzun vadede ortaya çıkabileceğini ifade etti.
“İnsan sağlığının gözetilmesi gerekir”
Yatırımlara karşı olmadıklarını belirten Çağlayan, tesislerin yer seçiminin ve çevresel etkilerinin sağlık açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan, “Kimse yatırıma karşı değildir elbette. Ama bunu doğru yerde yapılması gerekir. İnsan sağlığının gözetilmesi gerekir. Çevresel etkilerin gözetilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. Çevre kirliliğinin yalnızca hava yoluyla oluşmadığını belirten. Çağlayan, “Bugün sadece havadan değil, mesela gıda zincirine de toprak kirliliği, su kirliliği yoluyla da insan sağlığı etkileniyor. Mevcut raporlar tüm bu doğal varlıkların kirleneceği yönünde görüş bildirmiş durumda. Dolayısıyla her yoldan sağlığımız olumsuz etkilenecektir” dedi.
Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et