İsmail Saymaz: AKP'li Fatma Betül Sayan Kaya fon parasını iade etmedi
AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Fatma Betül Sayan Kaya, 2,2 milyar lirayı Hazine’ye iade ettiği iddiası tartışma yarattı. Gazeteci İsmail Saymaz ise Adalet Bakanlığı kaynaklarının paranın ödenmediğini söylediğini aktardı.
Fatma Betül Sayan Kaya
Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın Özata Denizcilik hisselerindeki işlemlerinden elde ettikleri öne sürülen yaklaşık 2,2 milyar lirayı Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktardığı yönünde haberler yayımlandı.
Ekonomim, kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde Kaya çiftinin söz konusu tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bildirdiği banka hesabına aktardığını yazdı. İddia daha sonra farklı haber kuruluşlarında da yer aldı.
Ancak ödemenin yapılıp yapılmadığı konusunda farklı bilgiler gündeme geldi.
Saymaz: Bakanlık kaynakları ‘ödenmedi’ dedi
Gazeteci İsmail Saymaz, Sözcü TV’de İsmail Küçükkaya’nın programında yaptığı açıklamada konuyu Adalet Bakanlığı kaynaklarına sorduğunu belirtti.
Saymaz, Bakanlık kaynaklarının kendisine ödemenin yapılmadığını söylediğini ve Kaya çiftinin mal varlıklarına tedbir konulduğunu aktardı.
Gazeteci Nagehan Alçı da daha önce Kaya’nın söz konusu parayı iade ettiği yönündeki haberlerin kendi kaynakları tarafından doğrulanmadığını belirtmişti.
Savcılık mal varlıklarının dondurulmasını istedi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise 29 Eylül’de Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın tüm mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin ilgili kurumlara yazı gönderildiğini açıkladı. Başsavcılığın açıklamasına göre talep, Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen fon soruşturması kapsamında yapıldı.
Kaya çiftinin Özata Denizcilik hisselerinde yaklaşık 163 milyon liralık yatırım karşılığında 2,2 milyar lira civarında kazanç elde ettiği yönündeki rakamlar ise henüz resmi makamlarca kesinleşmiş işlem dökümü olarak açıklanmış değil.
Kaya çiftinin parayı Hazine’ye aktardığı iddiasının doğrulanması halinde, ödemenin ne zaman yapıldığı da soruşturma açısından önem taşıyor.
DW’nin hukuk uzmanlarına dayandırdığı değerlendirmeye göre, paranın soruşturma başlamadan önce mi yoksa soruşturma sonrasında mı yatırıldığı, ilgili yasal düzenlemeler kapsamında olası hukuki sonuçları etkileyebilecek.
Kaya, hakkındaki iddiaların araştırılabilmesi amacıyla 26 Eylül’de AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etmişti. Soruşturma kapsamında Kaya ve eşinin mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin başvurunun ardından, 2,2 milyar liranın iade edildiği yönündeki iddia ile bunun yalanlandığı yönündeki açıklamalar arasındaki çelişki gündemdeki yerini koruyor.
(Politika Servisi)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et