Denizli'de emekliler Şekeroğlu için meydandaydı: Bu siyasi bir cinayettir!
Denizli’de Emekli Sendikaları Platformu, emekli eyleminde yaşamına son veren Ali Şekeroğlu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Emeklinin ‘Geçinemiyoruz’ feryadını duymayan siyasi iktidar bu sorumluluktan kaçamaz.” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Denizli – Emekli polis memuru Ali Şekeroğlu'nun intiharı sonrası emekliler alanlara çıkarak "Para için değil onurumuz için. Bu bir intihar değil siyasi bir cinayettir" dedi. Denizli'de de DEV Emekli Sen, Emekli Meclisleri Sendikası ve Tüm Emeklilerin Sendikası'nın oluşturduğu Emekli Sendikaları Platformu Çınar meydanında ortak basın açıklaması yaptı. KESK, TMMOB ve siyasi partilerin destek verdiği açıklamayı Suna Yüksel okudu. Açıklama Şekeroğlu anısına saygı duruşu ile başladı.
“Bu yalnızca bir intihar değil, siyasi bir cinayettir”
Emeklilerin içine sürüklendiği ekonomik çıkmazın sonuçlarının artık yalnızca mutfakta, pazarda, kirada ve faturalarda görülmediğini dile getiren Yüksel "Yoksulluğun psikolojik ve toplumsal sonuçları da giderek ağırlaşıyor.
Bu tablo kendiliğinden ortaya çıkmadı.
Emekli aylıklarını emekliler belirlemedi.
5510 sayılı yasayı emekliler çıkarmadı.
Seyyanen artışın çalışan kamu görevlilerine verilip emeklilere yansıtılmamasına emekliler karar vermedi. Bütçeyi, vergi politikasını, sosyal güvenlik sistemini ve kamu kaynaklarının nereye aktarılacağını emekliler belirlemedi. Bunları siyasi iktidar belirledi" ifadelerini kullandı.
"Milyonlarca emeklinin içine sürüklendiği yoksulluğun siyasi sorumlusu, yıllardır bu politikaları uygulayan AKP iktidarıdır" diyen Yüksel şöyle devam etti; "5510 sayılı yasayla emekli aylıklarını aşağı çeken sistemi kuran, emeklilerin milli gelirden aldığı payın gerilemesine yol açan politikaları sürdüren, seyyanen artışı emeklilere vermeyen ve milyonlarca emeklinin “Geçinemiyoruz” feryadını duymayan siyasi iktidar bu sorumluluktan kaçamaz. Ali Şekeroğlu’nun ölümünün bütün nedenlerini bilemeyiz ve tek bir nedene indirgeyemeyiz. Ancak bir emekli “İnsan gibi yaşamak istiyorum”, “Açlıkla cezalandırmayın”, “Yönetenler sesimizi duysun” dedikten sonra Anayasa Mahkemesi önünde yaşamına son veriyorsa, siyasi iktidar ortaya çıkan bu ağır tablonun sorumluluğunu görmezden gelemez!"
“Bütçe siyasi bir tercih"
Bir tarafta emekliye “Kaynak yok” denildiği diğer tarafta milyarlarca liralık fon ve borsa vurgunu yaşandığını aktaran Yüksel "Faize trilyonlarca lira ayrılıyor. Kamu kaynaklarının kimlere ve hangi önceliklerle aktarıldığı tartışılıyor. O halde soruyoruz:
Kaynak kime var, emekliye neden yok? Bir ömür çalışan, vergisini veren, primini ödeyen milyonlarca emekliye insanca yaşayabileceği bir aylık sağlamak neden “yük” olarak görülüyor? Bütçe yalnızca rakamlardan ibaret değildir. Bütçe siyasi tercihtir" dedi.
(Evrensel)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et