29.09.2026 13:00

Fransa’da RN lideri Jordan Bardella’nın antisemit yazıları ifşa edildi

Fransa’da yükselişte olan neofaşist parti Ulusal Birlik’in (RN) Başkanı Jordan Bardella’nın gençlik yıllarına ait olduğu iddia edilen antisemit yazışmalar yayımlandı. Parti bir süredir Yahudi düşmanı geçmişini temizlemeye çalışıyordu.

Fransa’da RN lideri Jordan Bardella’nın antisemit yazıları ifşa edildi

Fotoğraf: European Parliament from EU/Wikimedia Commons CC BY 4.0

Ali Rıza Yıldırım


Strasbourg - Fransa’da çevrimiçi araştırmacı gazetecilik yapan Mediapart, neofaşist Ulusal Birlik’in (RN) Başkanı Jordan Bardella’nın 2013-2015 yıllarında gerçekleştirdiği özel yazışmaları yayımladı.

Mediapart’a göre, Bardella’ya ait olduğu iddia edilen mesajlarda “Bütün bankalar Yahudilerin elinde” ve “Yahudi, diğer halkları egemenliği altına almak, onları ezmek ve soymak zorundadır; bir Siyonist, kaçınılmaz olarak ve temelde bir Yahudidir” ifadeleri yer alıyor. Haberde yazışmanın, bugün 31 yaşında olan Bardella’nın Ulusal Cephe’nin (FN) gençlik kollarında militan olduğu döneme ait olduğu belirtildi.

Haber Fransa’da tartışma yaratırken Bardella iddiaları reddetti. Yayımlanan belgeleri “kaba sahtecilikler” olarak nitelendirdi ve Mediapart’a karşı iftira davası açtığını duyurdu. RN’nin Cumhurbaşkanı Adayı Marine Le Pen de Bardella’yı savunarak iddiaların “çılgınca” olduğunu ve “sahtecilik” olabileceğini söyledi.

Mediapart’ın yayınından önce Bardella, 26-27 Mart 2025’te İsrail’e giderek “Antisemitizmle mücadele” konulu bir konferansa katılmış ve Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşmüştü. Bu ziyaret, RN’nin geçmişte antisemitizmle anılan mirasından uzaklaşma ve siyasi olarak normalleşme çabasının bir parçası olarak değerlendirilmişti.

RN Lideri Jordan Bardella’nın, Gazze’deki soykırıma karşı mücadele eden Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ve destekçilerine yönelik antisemitizm suçlama kampanyasına aktif biçimde katıldığı da biliniyor. Fakat hakkında iddialar, Ulusal Birlik’in (RN) Yahudi düşmanı Pétainist geçmişinden kopmadığını savunan kesimler açısından yeni bir kanıt olarak değerlendiriliyor.

Bugünkü tartışma, Marine Le Pen’in 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde RN’nin iktidara gelmesi halinde Bardella’yı başbakan olarak düşündüğünü açıkladığı bir dönemde yaşanıyor.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
29.09.2026 06:54 / Güncelleme: 07:24

Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor: Meteoroloji'den 4 il için çok kuvvetli yağış uyarısı

Yurt genelinde sıcaklıklar düşerken Marmara, Batı Karadeniz ve Ege için hem kuvvetli yağış hem de saatte 70 km'ye varan fırtına uyarısı yapıldı. Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Zonguldak'ta yağışların yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.

Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor: Meteoroloji'den 4 il için çok kuvvetli yağış uyarısı

Fotoğraf: Emrah Nas/Pexels

29.09.2026 09:49

Kulis: Fatma Betül Sayan’ın 'Haberim yoktu' savunması AKP'yi ikna etmedi

Milyarlık fon vurgununun ardından genel başkan yardımcılığından istifa eden Fatma Betül Sayan Kaya'nın, "Eşim benden habersiz yaptı" savunmasının AKP içinde ikna edici bulunmadığı ve huzursuzluğun sürdüğü belirtiliyor.

Kulis: Fatma Betül Sayan’ın "Haberim yoktu" savunması AKP'yi ikna etmedi

Fotoğraf: AA

29.09.2026 05:51 / Güncelleme: 06:10

Yahşihan Belediyesi soruşturmasında karar: Eski başkanlar dahil 15 kişi tutuklandı

Kırıkkale merkezli 4 ilde Yahşihan Belediyesine yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 35 kişiden 15'i tutuklandı. Tutuklananlar arasında eski belediye başkanları Ahmet Sungur ve Osman Türkyılmaz da yer alıyor.

Yahşihan Belediyesi soruşturmasında karar: Eski başkanlar dahil 15 kişi tutuklandı

Fotoğraf: Burak Can/AA

29.09.2026 10:32

İstanbul'da barajların doluluk oranı açıklandı

İSKİ, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranlarını açıkladı. Dün yüzde 36.82 olarak ölçülen ortalama doluluk oranını İSKİ bugün yüzde 37.77 olduğunu kaydetti.

İstanbul'da barajların doluluk oranı açıklandı

Fotoğraf: Nusret Durur/DHA

29.09.2026 09:23

Sermaye piyasası soruşturması: Adliyeye sevk edilen 12 şüpheliden 5’i tutuklandı

Sermaye piyasası işlemlerine ilişkin soruşturmada adliyeye sevk edilen 12 şüpheliden 5’i tutuklandı, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İki kişinin daha bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Sermaye piyasası soruşturması: Adliyeye sevk edilen 12 şüpheliden 5’i tutuklandı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!