Fon krizi öncesinde Özata Denizcilik'te 'sürpriz' istifa: 'Tıpkı Fatma Betül Sayan Kaya gibi'
Yeni Parti Sözcüsü Zeynel Emre’nin Özata Denizcilik hisselerine ilişkin iddialarının ardından, gazeteci Barış Pehlivan şirket yönetiminden İskender Balcı’nın kısa süre önce istifa ettiğini gündeme getirdi.
Fotoğraf: AA
Yeni Parti Sözcüsü Zeynel Emre, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile eşi İlyas Kaya'nın 5 ay içinde borsada yaptıkları hisse işlemlerinden milyarlarca lira kazanç elde ettiğini öne sürdü.
Kaya ve ailesinin 5 ay içinde 2 milyar TL’den fazla kazanç elde ettiği iddia edilmişti. Zeynel Emre, söz konusu işlemlerin Özata Denizcilik hisselerinde gerçekleştiğini belirtirken bir IBAN numarasına da yer vermişti.
Emre, "255 liradan ÖZATA hisseden 250 bin adet satın alıyor. Eylül ayına geldiğinde ise bu hisseleri 4 bin 482 liradan satmış. Ne kadar yatırmış? 63 milyon 359 bin lira yatırmış. 4 ay içinde 1 milyar 344 milyon lira çekmiş" demişti.
Hakkındaki iddiaların ardından Fatma Betül Sayan Kaya dün akşam saatlerinde görevinden affını istemişti.
Özata Denizcilik yönetimindeki istifa gündemde
Gazeteci Barış Pehlivan, fon skandalıyla gündeme gelen Özata Denizcilik’in yönetiminden bir kişinin olay kamuoyunun gündemine gelmeden önce ayrıldığını açıkladı.
Pehlivan, "Özata Denizcilik’in yönetiminde çok kısa süre önce bir değişim yaşandı. Tesadüfe bakın ki, şirketin yönetim kurulu üyesi İskender Balcı birdenbire istifa etti" diyerek bir belge yayınladı.
Barış Pehlivan’ın mesajı şöyle:
"Bir skandalı da ben ifşa edeyim.
AKP kurmayının vurgunla suçlandığı ve patronları tutuklanan Özata Denizcilik’in yönetiminde çok kısa süre önce bir değişim yaşandı. Tesadüfe bakın ki, şirketin yönetim kurulu üyesi İskender Balcı birdenbire istifa etti.
Sanki, filikaya binip gemiyi terk etme gibi… Tıpkı hisselerini satıp milyar kazanan Fatma Betül Sayan Kaya gibi…
Peki, kim bu İskender Balcı? Yazayım: Osman Çelik’in damadı. Osman Çelik mi kim? Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı!
Gördünüz mü?
Memleketin hazinesini emanet ettiğimiz insanların pek "akıllı" damatları nerelerden çıkıyor?
Sahi, Mehmet Şimşek yardımcısına "bu ne iş" diye soracak mı?"
Bir skandalı da ben ifşa edeyim.
— Barış Pehlivan (@barispehlivan) September 27, 2026
AKP kurmayının vurgunla suçlandığı ve patronları tutuklananÖzata Denizcilik’in yönetiminde çok kısa süre önce bir değişim yaşandı. Tesadüfe bakın ki, şirketin yönetim kurulu üyesi İskender Balcı birdenbire istifa etti.
Sanki, filikaya binip… pic.twitter.com/U5JPLOeqzN
Balcı'nın yerine Talat Ulussever getirildi
İktisatçı Yalçın Karatepe ise "Önemli bir haber" diyerek konuya ilişkin bir paylaşım yaptı.
Karatepe, "İstifanın ardından bu pozisyona getirilen kişi kim diye bakınca da ilginç bir özgeçmiş karşımıza çıkıyor" diyerek özgeçmişi şöyle paylaştı:
"2016-2020 yılları arasında Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) Kurul Üyesi ve Başkan Vekili olarak görev yapmıştır. Aynı dönemde Borsa İstanbul A.Ş., Yatırımcı Tazmin Merkezi, Erciyes Holding (Bellona A.Ş.) ve İstanbul Kalkınma Ajansı gibi önemli kurumların yönetim kurullarında yer almıştır. Enerji sektöründe de aktif görev alan Prof. Dr. Talat ULUSSEVER 2015-2017 yılları arasında Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ)’de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapmış, 2020-2024 döneminde ise EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmüştür. Kamu alanındaki tecrübeleri arasında Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nda üst düzey yöneticilik ve Körfez ülkeleri danışmanlığı da bulunmaktadır."
Önemli bir haber.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) September 27, 2026
İstifanın ardından bu pozisyona getirilen kişi kim diye bakınca da ilginç bir özgeçmiş karşımıza çıkıyor:
2016-2020 yılları arasında Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) Kurul Üyesi ve Başkan Vekili olarak görev yapmıştır. Aynı dönemde Borsa İstanbul A.Ş.,… https://t.co/O5ESB0KNJQ
(Politika Servisi)
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et