Gediz Nehri Menemen Ayvacık'ta toplu balık ölümü
Gediz Nehri'ndeki kirlilik toplu balık ölümlerine neden olmaya başladı. Toplu balık ölümleriyle karşılaşan köylüler, Gediz Nehri'nde yaşanan kirliliğin insan sağlığı ve tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis Sağlam
[email protected]
İzmir – Gediz Nehri'ndeki kirlilik toplu balık ölümlerine yol açtı. Endüstriyel ve evsel atıkların arıtılmadan suya deşarj edilmesi, tarımsal gübre ve ilaç kalıntıları ile kuraklık/debi düşüklüğüne bağlı oksijen tükenmesi gibi etmenler Gediz'de çok yönlü çevre kirliliği yaratmaya devam ediyor.
Demirci Barajı’ndan takviye edilen temiz sulama suyunun Gediz Nehrine gönderilmesiyle birçok tatlı balık türünün yolculuğunun başladığını söyleyen köylüler yaşanan kirlenmeye tepki gösterdi.
Toplu balık ölümleri ve bölgedeki kirliliği Ayvacık Mahalle Muhtarı Fatih Altay, bölgede yaşayan üretici Nizamettin İnci ve Çaltı Zanaat ve Sanat Derneği Başkanı Gürol Kaplan’la konuştuk.
Kirlilik hızla artıyor
Gediz Nehri'nin Menemen'in kırsal mahallesi olan Ayvacık Mahallesi Küme Evleri mezarlık altındaki bölümünde köylülerin karşılaştığı toplu balık ölümleri kirliliğin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Mahalle Muhtarı Fatih Altay, baraj sularının verilmesiyle balıkların üremeye başladığını ve köylülerin balık tutmaya başladığını söyledi. Altay, Manisa kanalizasyonunun deşarj edilmesi ve baraj suyunun verilmemesi sonucu toplu balık ölümünün yaşandığı bilgisini paylaştı.
“Gelecek nesillere kirlilik mi bırakacağız”
Fotoğraf: Evrensel
Ayvacık Mahallesi’nde sebze üreticiliği yapan 57 yaşındaki Nizamettin İnci, böyle bir olaya daha önce hiç karşılaşmadığını söyledi.
Sulama mevsimi bittiği için regülatör kapakları açılınca üstte bulunan temiz suyun boşaldığını söyleyen Nizamettin İnci, “Yaşanan toplu balık ölümleri kirliliğin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Gediz nehrinin kıyısında küçük bir arazide çiftçilik yapıyorum. Böyle bir olaya daha önce hiç şahit olmadım. Nehrin alt kısımda kalan ağır metal atıklı toksitli mil Gediz Nehri tabanındaki oksijeni tamamen yok ediyor. Toplu balık ölümlerinin de basit nedeni bu. Bir başka sorun da temiz bir doğa temiz bir sanayi tesisi kuramamış olmamızdan kaynaklanıyor” dedi.
“Toprağımızı koruyamıyoruz”
Gediz Nehri’nin ve havzasının korunamadığını belirten Çaltı Zanaat ve Sanat Derneği Başkanı Gürol Kaplan, “Pik demir tesisi, çöp toplama, yoğurtçu kalesindeki taşocağı kirliliği ve TOKİ’nin foseptik atık suyu Gediz Havzasını kirletiyor. Bu kirlilik 5 km çapında olan bir arazi içinde oluyor. Manisa’daki sanayi tesislerinin yarattığı kirliliği hesaba katmıyoruz. Toprağımızı Manisa Yunus Emre Sanayi Bölgesine yapılan pik eritme tesisi için Çaltı Zanaat, Sanat ve Kültür Derneği Uzunburun Köylüleri ve Manisa Çevre Koruma Derneği ile beraber dava açtık. Bu tür olayların olmaması için birlikte mücadele ediyoruz. Ayağımızın altındaki toprağı korumazsak suyumuzu korumazsak gelecek nesillere ne bırakacağız” dedi.
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et