23.09.2026 09:22

Petrol fiyatları yeniden düşüşe geçti: Brent petrol 100 doların altına geriledi

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın kritik boru hattında sevkiyatı artırması ve ABD-İran savaşının sona erdirilmesine yönelik diplomatik görüşmelerin etkisiyle geriledi. Brent petrol 99,18 dolara, WTI ise 90,17 dolara indi.

Petrol fiyatları yeniden düşüşe geçti: Brent petrol 100 doların altına geriledi

Fotoğraf: David Thielen/Unsplash

 

Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz’e uzanan kritik petrol boru hattında ham petrol sevkiyatını yeniden artırmaya başlaması ve New York’taki Birleşmiş Milletler görüşmeleri üzerinden ABD-İran savaşına diplomatik çözüm bulunabileceğine ilişkin beklentiler petrol fiyatlarını aşağı çekti.

Bloomberg HT’nin derlediği habere göre Brent ham petrol vadeli kontratları yüzde 0,07 düşüşle varil başına 99,18 dolara gerilerken, ABD ham petrolü (WTI) yüzde 0,39 kayıpla 90,17 dolara indi.

Arz görünümündeki iyileşme ve yaklaşık yedi aydır devam eden çatışmayı sona erdirmeye yönelik diplomatik girişimler, Brent petrolün salı günü 8 Eylül’den bu yana ilk kez varil başına 100 doların altında kapanmasına neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, salı günü İran’ı “yok edebilecekleri” yönünde tehdit ederken, elçileri Steve Witkoff ve Jared Kushner’ın savaşı sona erdirmek amacıyla İran’ın arabulucularıyla verimli görüşmeler yaptığını söyledi.

Trump, “Bir anlaşma yapmaları yönünde büyük bir ivme olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KCM Trade Başanalisti Tim Waterer, küresel petrol arzına ilişkin piyasa görünümünün birkaç hafta öncesine göre daha olumlu olduğunu belirtti.

Waterer, ABD ve İran heyetlerinin New York’taki görüşmesinin yatırımcılarda beklenti yarattığını belirterek, sert söylemlerin devam etmesine rağmen piyasanın görüşmelerin gerçekleşme ihtimalini fiyatlamayı tercih ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan boru hattını yeniden devreye aldı

Konuya ilişkin bilgi sahibi üç kaynağa göre Suudi Arabistan, salı günü Doğu-Batı Petrol Boru Hattı’ndaki operasyonları yeniden başlattı. Bu gelişme, Orta Doğu’dan petrol akışının arttığına yönelik işaretlerle birlikte geldi.

Suudi Arabistan, Iraklı milisleri sorumlu tuttuğu drone saldırıları nedeniyle 11 Eylül’de boru hattını kapatmış ve Yanbu Limanı’ndaki ham petrol yüklemelerini durdurmuştu.

ABD ve İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaşın Suudi Arabistan ile diğer Körfez ülkelerinin Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştirdiği petrol akışını sekteye uğratmasının ardından Riyad, bu boru hattını günde yaklaşık 4 milyon varil petrolü Hürmüz Boğazı’nı bypass ederek Yanbu’ya yönlendirmek için kullanıyor.

(Ekonomi Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
23.09.2026 07:06

Sıcaklıklar düşüyor: Meteoroloji kuvvetli sağanak beklenen illeri açıkladı

Yurt genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkisini artırıyor. İstanbul, Bursa, Antalya ve Zonguldak dahil pek çok kentte kuvvetli yağış beklenirken; sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olunması istendi.

Sıcaklıklar düşüyor: Meteoroloji kuvvetli sağanak beklenen illeri açıkladı

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

23.09.2026 02:00

Deniz Yavuzyılmaz: Avrupa Otoyolu özelleştirilirse geçiş ücreti 780 TL'ye kadar çıkacak

Yeni Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İstanbul-Edirne güzergahındaki KGM Avrupa Otoyolu’nun özelleştirilmesi halinde 168 lira olan geçiş ücretinin kademeli olarak 780 liraya kadar çıkabileceğini öne sürdü.

Deniz Yavuzyılmaz: Avrupa Otoyolu özelleştirilirse geçiş ücreti 780 TL'ye kadar çıkacak

Deniz Yavuzyılmaz / Fotoğraf: ANKA

22.09.2026 22:11

Trump, ABD'li yetkililerin İran heyetiyle görüştüğünü açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'li yetkililerin New York'ta İran heyeti temsilcileriyle yaklaşık üç saat süren bir görüşme yaptıklarını ve görüşmenin iyi geçtiğini bildirdi.

Trump, ABD'li yetkililerin İran heyetiyle görüştüğünü açıkladı

Fotoğraf: AA

23.09.2026 01:24

Kolombiya, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasındaki müdahillik bildirimini geri çekti

Uluslararası Adalet Divanı, Kolombiya'nın, Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin (Soykırım Sözleşmesi) ihlali gerekçesiyle Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya yönelik müdahillik bildirimini geri çektiğini bildirdi.

Kolombiya, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasındaki müdahillik bildirimini geri çekti

Fotoğraf: Yeu Ninje/Wikimedia Commons CC0 1.0

23.09.2026 07:40

BM yaptırım listesindeki işlemlere MASAK engeli: Erteleme ve bildirim zorunluluğu getirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyinin yaptırım listesindeki kişi ve kuruluşların finansal işlemlerine erteleme ve MASAK'a bildirim zorunluluğu getiren tebliği Resmi Gazete'de yayımladı.

BM yaptırım listesindeki işlemlere MASAK engeli: Erteleme ve bildirim zorunluluğu getirildi

Resmi Gazete ekran görüntüsü

23.09.2026 00:20 / Güncelleme: 01:30

Trump'ın en içten Erdoğan övgüleri: 'ABD Başkanı'nı asla hayal kırıklığına uğratmayan adam'

ABD Başkanı Donald Trump ne zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bahsetse onu "sert adam", "zor adam", "akıllı adam" gibi ifadelerle övüyor ama açıklamalarının ortak noktası şu: "Beni hiç hayal kırıklığına uğratmıyor."

Trump'ın en içten Erdoğan övgüleri: "ABD Başkanı'nı asla hayal kırıklığına uğratmayan adam"

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!