İBB davasında 'saklanan bilgi' tepkisi: Sorsanız bülbül gibi şakıyacak
İBB davasının 84'üncü günü, davaya geçtiğimiz cuma günü 29 sanıklı ek iddianamenin sunulmasının ardından başlıyor
Fotoğraf: Dilan Temiz/ Evrensel
İBB davasında 2. celsenin 20. günü başlıyor. Davanın geçen cuma genişlemesiyle, 29 sanıklı ek iddianame hazırlandı. Hazırlanan ek iddianame de tıpkı Beyoğlu dosyası gibi ana davayla birleştirildi.
Tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, gazeteciler, izleyiciler ve mahkeme heyeti yerini aldı, duruşma başladı. Salonda bulunan izleyiciler, “Cumhurbaşkanı İmamoğlu” sloganlarıyla tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu karşıladı.
Mahkeme başkanı, birleştirilen ek iddianameyle ilgili bu hafta savunma almayacaklarını belirtti.
Sanık kürsüsüne gelen ilk isim, eski İBB Emlak Yönetimi Daire Başkanı İrşadi Akbaş oldu. Savunmasında mülkiye müfettişlerinin hakkında soruşturma izni vermediğini belirten Akbaş, hakkındaki yürütülen kovuşturmanın hatalı olduğunu belirtti.
Akbaş’ın ardından reklamcı Muhammed Emre Kızılırmak sanık kürsüsüne geldi. Neden bu davada yer aldığını bilmediğini belirten Kızılırmak, yalnızca SGK’lı bir çalışan olduğunu vurguladı.
Çek ve altınlarını talep etti
Akabinde kürsüye reklamcı Ahmet Taha Bilgin çıktı. Tutuksuz sanık olan Bilgin, hiçbir dönemde kamu kurumuna ait bir metrekare bile yer kiralamadıklarını vurguladı. Bu dava kapsamında yargılanan çoğu kişiyi tanımadığını ifade eden Bilgin, ev araması sırasında polisler tarafından 4 adet çek ve altınlarına el konulduğunu ifade ederek iadelerini talep etti.
"Tutuklarım derseniz bülbül gibi şakıyacak"
Bir diğer tutuksuz sanık olan reklamcı Mert Saraç ise, rüşvet suçlamasıyla ilgili emniyette verdiği ifadeleri tekrar ettiğini belirtti. Ardından Saraç’ın sorgusuna geçildi. Tutuklu Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, Saraç’a kim tarafından yönlendirildiğini sordu. Saraç’ın hatırlamadığı yönünde cevap vermesi üzerine Ongun, mahkeme başkanına seslendi ve “Yönlendiren kişinin ismini söyle yoksa tutuklarım deseniz bülbül gibi şakıyacak. Yönlendirenin kim olduğu önemli ama buna cevap vermiyor” dedi.
‘Gerçekleşmeyen bir kamu zararından yargılanıyorum”
Saraç’ın sorgusu ve avukatının savunmasının ardından sanık kürsüsüne Erkay Er çıktı. Er, görevi alanında olmayan bir husustan sorumlu tutulduğunu ve gerçekleşmeyen bir kamu zararından yargılandığını söyleyerek, beraatini talep etti.
Başka bir tutuksuz sanık olan İSFALT Satın Alma Müdürü Rana Uysal, sanık kürsüsüne geldi. Görevinin talep yapılan işin ihale usulüyle ilgili bilgileri girmek olduğunu söyleyen Uysal, "Benim bu konuyla ilgili herhangi bir görevlendirmem bulunmamaktadır" dedi. Ardından söz alan avukatı Abdülkadir Aksu, müvekkilinin beraatini talep etti.
'Fiilen mümkün değil'
Uysal’ın ardından kürsüye gelen tutuksuz sanık İhale Komisyonu Başkanı Levent Tunca, şartname hazırlama sürecinin komisyonun görev ve yetki alanı dışında olduğunu savundu. İhale şartnamesinin düzenlenmesi ve buna bağlı hususlarda üzerine atılı suçu işlemesinin fiilen mümkün olmadığını belirten Tunca, mahkemeden beraatini istedi.
'Suç oluşmamış dosyada ihaleye fesat suçundan karşınızdayım'
Tunca’nın ardından savunma yapan tutuksuz sanık İBB Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Nurten Uğursoy ise dosyada şahsı ve çalışma arkadaşları aleyhine ihaleye fesat karıştırma suçuna dair hiçbir delil bulunmadığını dile getirdi. Uğursoy savunmasında, "İhaleye fesat suçu oluşmamış dosyada, ihaleye fesat suçuyla karşınızdayım. İSFALT'ın 2022 ve 2024 yıllarına ait denetim raporları mevcuttur. Bu ihalelere ilişkin raporlarda tek bir usulsüzlük bulgusu dahi yer almamıştır" ifadelerini kullandı.
Çapraz sorguda 'baz kaydı' tartışması
Uğursoy ve avukatının beyanlarının tamamlanmasının ardından sanık kürsüsüne Adem Yavuz çıktı. Savcılık aşamasındaki ifadelerini tekrar ettiğini belirten Yavuz’un sorgusuna geçildi. Duruşmada söz alan tutuklu sanık Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, Yavuz’a "Aldığımız ürünlerin fiyatlarını nereden biliyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Yavuz, söz konusu bilgileri itirafçı sanık Ümit Polat’tan edindiğini öne sürdü.
Çapraz sorguda Ali Sukas’ın avukatı Kaptan Yılmaz, Yavuz’un önceki beyanlarındaki çelişkilere dikkat çekerek, "İfadenizde Ağaç A.Ş.’ye iki kez gittiğinizi söylemiyorsunuz, ancak bugün iki kez gittiğinizi iddia ediyorsunuz" dedi. Yavuz bu soruya "Şimdiki ifadem doğru" yanıtını verdi. Avukat Yılmaz’ın "Ağaç A.Ş.’ye gittiğinizi öne sürüyorsunuz ancak dosyada buna dair baz kaydı bulunmuyor" tespiti üzerine Yavuz, "O gün ne söylüyorsam ifademi tekrarlıyorum" demekle yetindi.
Adem Yavuz’un sorgusunun ve avukatının savunmasının tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi.
(Politika Servisi)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et