16.09.2026 13:02 / Güncelleme: 13:18

Bakan Şimşek: Savaş olmasaydı, enflasyon en az 7 puan aşağıda olurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyonda ciddi anlamda yavaşlama olduğunu öne sürerek; “Savaş olmasaydı enflasyonda yıl sonunu yüzde 20-22 civarında tamamlardık” dedi. Şimşek seçim sürecinde de dezenflasyondan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Bakan Şimşek: Savaş olmasaydı, enflasyon en az 7 puan aşağıda olurdu

Fotoğraf: ANKA

Bloomberg HT ve Habertürk ortak canlı yayınında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek rakamlara bakıldığında enflasyonda ciddi anlamda yavaşlama olduğunu savunarak; “Savaş olmasaydı enflasyonda yıl sonunu yüzde 20-22 civarında tamamlardık" dedi. Bakan Şimşek seçim sürecinde de dezenflasyondan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Ücretlere ilişkin konuşan şimşek "Bütün kamu çalışanlarımızın emeklilerin maaşları her zaman en az enflasyon kadar artacak" ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek gelecek yıl eşel mobili devam ettirmeyi düşünmediklerini, eşel mobilin yıl sonuna kadar mazotta sürdürüleceğini belirtti

Bakan Şimşek'in açıklamalarından önemli satır başları:

“OVP'nin 2 temel fonksiyonu var. Kamu açısından bağlayıcı. Özel sektör açısından bir yol haritası.

Büyük resme baktığımızda 3 yıl politika çerçevesini koruduk. Temel hedefimiz dezenflasyon ama arzuladığımız hızda değil. Dış faktörler var. Bu sene savaş olmasaydı, enflasyon bugün itibariyle en az 7 puan aşağıda olurdu.

Savaş sadece petrol ve doğalgaz üzerinden etkilemiyor. Bütün emtia fiyatlarında artış var. Bu artış enflasyonu olumsuz etkiliyor. Bizde enflasyon yüksek olduğu için görece olarak daha fazla etkiliyor.

Tahminler o günün koşullarını yansıtır. IMF yılda dört kez tahmini gözden geçirir. Biz sadece bir kez yapıyoruz.

OVP açısından en bağlayıcı hedef bütçedir. Çünkü kamunun önemli ölçüde kontrolündedir. Bütçe açığının milli gelire oranında hedefimizden daha iyi performans gösterdik. 2026'da eşel mobil uyguladık, ciddi bir gelirden feragat ettik. Buna rağmen yüzde 3,5 hedef karşısında yüzde 3,1 performans göstereceğimizi söylüyoruz.

Dışarıdaki şoka rağmen büyüme yüzde 3,3 olacak. Buradaki sapma da yaşanan şoka oranla çok ciddi oranda değil.

Mali disiplini tesis edeceğiz dedik. OVP sayesinde birçok hedef başarıldı. Kur korumalı mevduattan bu doğrultuda çıktık. Rezervler mesele olmaktan çıktı. Büyüme ılımlı ama dünyaya oranla makul seviyede.

Enflasyonda modelin öngördüğünden daha fazla atalet var. Çünkü geçmişe endeksleme güçlü. Kirada, eğitimde ve ücretlerde endekslemeler oldukça güçlü.

Kur tarafında yüzde 30-40'lık bir geçişkenlik var.

Politika çerçevesinde ve yönünde bir değişiklik yok. Hedefler büyük oranda tutuyor.

Dezenflasyon fiyatları düşmesi değil, fiyat artışlarının yavaşlamasıdır. Burada büyük ölçüde bir başarı var.

Dezenflasyon 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren başladı. Para politikası temel mal enflasyonunda daha etkili. Bu gibi alanlarda dezenflasyonun etkili olduğu görülüyor.

TÜİK, uluslararası standartlar neyse o yönde veri üretiyor.

"Savaş olmasa enflasyonda yıl sonunu yüzde 20-22 civarında tamamlardık"

Rakamlara baktığınızda enflasyonda ciddi anlamda yavaşlama var. Tabii ki biz hedeflerde ciddi ölçüde iddialıydık. Özellikle hizmetlerde atalet vardı ama orada da tepki vermeye başladı. Savaş olmasaydı enflasyonda yıl sonunu yüzde 20-22 civarında tamamlardık. Başlangıçta öngördüğümüz zaman çizelgesi bir miktar uzayabilir.

Hayat pahalılığı bizim en büyük önceliğimizdir. Seçim sürecinde de dezenflasyondan vazgeçmeyeceğiz. Sürdürülebilir büyüme için dezenflasyona ihtiyacımız var.

“Maaşlar en az enflasyon kadar artacak"

Ücretli kesimin en az enflasyon kadar alım gücünün korunması kadar değerli bir şey yok. Bizim bunda bir tereddütümüz yok. Her zaman memurumuzu, emeklimizi, kamu çalışanlarını en az enflasyon artışı kadar artış verdik vermeye ve devam edeceğiz. Bütün kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin maaşları her zaman en az enflasyon kadar artacak.

Enflasyonda tek hane olursa esnek bir kur rejimine geçilebilir"

Türkiye'de olması gereken normalde dalgalı kur rejimidir. İdealin bu olduğunu söyledik. Tek yönlü bir piyasa varsa yönetilen bir kur rejimi var. Uzun zamandır TL'ye ilgi var, bırakırsanız TL aşırı değerlenir, piyasaya girerseniz bu sefer tersi yönlü bir etki olur. Enflasyonda tek hane olursa esnek bir kur rejimine geçilebilir, şu an şartlar izin vermiyor ama zamanı gelince tartışabiliriz.

Sanayiye en ucuz enerjiyi Orta Doğu dışında rakiplerine göre Türkiye verir. Dış talep tarafında ticaret ortaklarımızın büyüme oranları da oldukça önemli bir konu.

Bütün tartışmaları kura indirgediğiniz zaman çok sağlıklı olmuyor.İdeal olarak bütüncül yaklaşım üzerinde olacağız. Reformlar üzerinde verimliliği nasıl artırırız onlara bakıyoruz.

Enerji piyasasında çok hassasız, büyük darboğaz petrol ve doğalgaz türevlerinde. Türkiye hammadde temininde bir sorun yaşamıyor. Reel sektör açısından finansmana erişim kalıyor. Reel sektöre rekabeti çok gözeterek ciddi destekler veriyoruz. Reel sektörün rekabet gücünü önemsiyoruz.

Seçici ve hedefli politikalarla reel sektörün stresini azaltmaya çalışıyoruz. Seçim ekonomisi uygulayacağımızı söyleyen arkadaşlar ya OVP'yi okumadı ya da matematik bilmiyor. Bütçede son üç yılda hedefleri tutturduk ve daha iyi performans gösterdik.

"Vergilerde yeni düzenleme yok"

Deprem konutlarını önemli ölçüde bitirdik, önümüzdeki birkaç yılda yılda 750 bin adet sosyal konut inşa edeceğiz. Bütçede 250 milyar TL ayıracağız bunun için.

Gündemimizde kurumlar vergisi, gelir vergisi ve cari açığı dengeleme dışında dolaylı vergilerde yeni bir düzenleme yok.

“Gelecek yıl eşel mobili devam ettirmeyi düşünmüyoruz"

Gelecek yıl eşel mobili devam ettirmeyi düşünmüyoruz, eşel mobil yıl sonuna kadar mazotta devam edecek.

Kayıt dışılıkla mücadelede büyük başarı elde ettik. Gelir vergisi veren mükellef sayısı yükseldi.

2027 vergi gelirlerinde artış öngörüyoruz. Bu GSYH büyümesi, eşel mobilin devam etmeyeceği varsayımı ve kayıt dışı ile mücadeleden kaynaklanacak. Büyümede son birkaç yılda göreceli bir yavaşlama var. Ama dünya ekonomisine paralel büyüyoruz. Ticaret ortaklarımızın 1,5-2 katı büyüyoruz.

(Haber Merkezi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.09.2026 12:12

Okul kantinlerinde hangi ürünler yasaklandı? Yeni fiyat tarifesi belli oldu

2026-2027 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla okul kantinlerinde yeni dönem kuralları yürürlüğe girdi. Cips, asitli içecek, yağda kızartılmış yiyecek ve bazı paketli ürünlerin satışına izin verilmeyecek

Okul kantinlerinde hangi ürünler yasaklandı? Yeni fiyat tarifesi belli oldu

Fotoğraf: DHA

16.09.2026 12:47

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırıda biri çocuk, 2 kişi hayatını kaybetti

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında yer alan Mevasi bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırlara İsrail tarafından düzenlenen saldırıda biri çocuk, 2 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırıda biri çocuk, 2 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

16.09.2026 11:23 / Güncelleme: 11:49

Trump’ın görevden alınmasını talep eden karar Temsilciler Meclisi'nde askıya alındı

ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen politikaları nedeniyle azledilmesini isteyen karar tasarısı, Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamayla askıya alındı. Tasarının askıya alınması 147’ye karşı 232 oyla kabul edildi.

Trump’ın görevden alınmasını talep eden karar Temsilciler Meclisi'nde askıya alındı

Fotoğraf: DHA

16.09.2026 10:15 / Güncelleme: 11:09

Maraş'taki okul saldırısı soruşturması: Müdür, müdür yardımcısı ve 2 öğretmen hakkında soruşturma izni istendi

Savcılık, Maraş’taki okul saldırısıyla ilgili okul müdürü, müdür yardımcısı ve bir öğretmen hakkında "saldırı sırasında okulu terk ettikleri", rehber öğretmen hakkında ise "fail hakkında bildirimde bulunmadığı" gerekçesiyle soruşturma izni istedi

Maraş'taki okul saldırısı soruşturması: Müdür, müdür yardımcısı ve 2 öğretmen hakkında soruşturma izni istendi

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!