15.09.2026 17:21

MHP'li Feti Yıldız'dan yeni siyasi partiler kanunu çıkışı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 'siyasi parti kurmanın şirket açmaktan daha kolay hale geldiğini' belirterek yeni bir siyasi partiler kanunu çağrısında bulundu.

MHP'li Feti Yıldız'dan yeni siyasi partiler kanunu çıkışı

Fotoğraf: ANKA

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, siyasi partilerin kuruluş süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yıldız, mevcut mevzuatı eleştirerek "Siyasi parti kurmanın şirket kurmaktan kolay olduğunu, defalarca dile getirmiştik. Yeni bir siyasi partiler kanununa ihtiyaç bulunduğu izahtan varestedir" dedi.

Yıldız, Özgür Özel liderliğinde kurulan Yeni Parti'ye, Yenilik Partisi temsilcisinin yaptığı isim itirazını hatırlatarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partiye adını değiştirmesi yönünde uyarıda bulunduğuna dikkat çekti. Yıldız ayrıca, Yargıtay’a kayıtlı 189 siyasi parti bulunduğunu, Yüksek Seçim Kurulu’nun 2026/159 sayılı kararına göre ise seçime katılma yeterliliğine sahip parti sayısının 41 olduğunu belirtti.

"41 il şartını sağlamayan parti kurulmuş sayılmamalı"

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan son milletvekili genel seçim sonuçlarını hatırlatan Yıldız, seçime katılan 24 siyasi partiden 14'ünün binde bir ile binde iki arasında oy aldığını vurguladı. Tabela partisi olarak nitelendirilen ve toplumsal hayata hiçbir katkısı olmayan bu yapıların oy oranlarının ortada olduğunu belirten Yıldız, Yargıtay kayıtlarına bakıldığında bazı partilerin ülke genelinde 100-200 üyesinin dahi bulunmadığının görüleceğini ifade etti.

Siyasi parti kurmanın şirket kurmaktan kolay olduğunu ifadelerini tekrarlayan Yıldız, “Yeni bir siyasi partiler kanununa ihtiyaç bulunduğu izahtan varestedir. Mesela bir örnek olarak; en az 41 il nüfusu ve bunların 1/3 ilçelerinde il-ilçe yönetim kurulu üye sayısı, il nüfus sayısı veya seçmen sayısının 0/001 üyesini (Bu oran alt ve üst sınırı tartışılabilir) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na tasdik ettirip İçişleri Bakanlığına teslim etmeyen siyasi partiler kuruluşunu tamamlamamış sayılmalıdır" dedi.

(Politika Servisi)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.09.2026 10:44 / Güncelleme: 14:47

Akıllı telefonlarda yeni zam dalgası yolda: 'İmkanı olan ertelemesin'

Küresel çip krizi ve artan maliyetler nedeniyle akıllı telefon fiyatlarında yeni artışlar bekleniyor. MOBİSAD Başkanı Turnacı, yeni zamların gelebileceğini söyledi.

Akıllı telefonlarda yeni zam dalgası yolda: "İmkanı olan ertelemesin"

Fotoğraf: Pixabay

15.09.2026 12:30

Madran Dağı alarm veriyor: Yangın felaketi yetmezmiş gibi Madran’da bir maden daha kapasite arttırıyor

Büyük bir yangın atlatan Aydın Madran Dağı’nda yeni bir maden projesi için ÇED süreci başlatıldı. Yaklaşık 47 bin ağacın kesilmesini öngören kapasite artışı, su kaynaklarını, yerleşim yerlerini ve 8 bin yıllık kaya resimlerini tehdit ediyor.

Madran Dağı alarm veriyor: Yangın felaketi yetmezmiş gibi Madran’da bir maden daha kapasite arttırıyor

Fotoğraf: Özer Akdemir

15.09.2026 12:05

Gülistan Doku soruşturmasında 4 tutuklama daha: Toplam sayı 36'ya yükseldi

Gülistan Doku soruşturmanın 6'ncı dalga operasyonunda adliyeye sevk edilen 5 kişiden 4'ü tutuklandı. Son kararlarla birlikte dosyadaki toplam tutuklu sayısı 36'ya ulaştı.

Gülistan Doku soruşturmasında 4 tutuklama daha: Toplam sayı 36'ya yükseldi
15.09.2026 11:27

Zam sonrasında illere göre motorin satış fiyatı değişiyor: Hakkâri'de 98 lira 40 kuruşa yükseldi, üç büyük ilde en pahalısı İzmir'de

Motorinin litresi, bugün gelen 6 lira 62 kuruşluk zamla birlikte birçok ilde 100 liraya dayandı. Hakkâri'de bir litre motorinin fiyatı 98 lira 40 kuruşa çıktı. Üç büyükşehirde İzmir 96 lira 98 kuruşla, Ankara ve İstanbul'un önünde yer alıyor.

Zam sonrasında illere göre motorin satış fiyatı değişiyor: Hakkâri'de 98 lira 40 kuruşa yükseldi, üç büyük ilde en pahalısı İzmir'de

Fotoğraf: ANKA

15.09.2026 13:34

EMEP Gebze İlçe Başkanı Akar: Patronların ucuz emek dayatmasına karşı işçilerin birliğini büyüteceğiz

EMEP Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, şirketlerin işçi haklarına karşı yan yana geldiğini belirterek; “Patronlar kendi çıkarları için birleşiyorsa işçiler birleşmeli. EMEP olarak işçilerin mücadelelerini büyütmek için çalışacağız” dedi.

EMEP Gebze İlçe Başkanı Akar: Patronların ucuz emek dayatmasına karşı işçilerin birliğini büyüteceğiz

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!