15.09.2026 16:38

AB, yapay zeka risklerine karşı küresel kurallar için toplanıyor

AB ülkelerinin temsilcileri, yapay zeka modellerinin yaratabileceği risklere karşı uluslararası ortak kurallar oluşturulması gündemiyle Brüksel'de bir araya gelecek. Toplantıda G7, G20 ve BM çatısı altında yürütülen çalışmalar da ele alınacak.

AB, yapay zeka risklerine karşı küresel kurallar için toplanıyor

Fotoğraf: Xinhua

AB üyesi ülkelerin temsilcilerinden oluşan Avrupa Yapay Zeka Kurulu, 17 Eylül’de Brüksel’de toplanacak.

Politico’nun haberine göre, toplantıda AB Komisyonu, birlik ve uluslararası kuruluşların yapay zeka politikalarındaki son gelişmelere ilişkin bilgi verecek. Komisyon yetkilileri ayrıca son dönemde yapay zeka alanında yaşanan gelişmelere ilişkin teknik sunum yapacak.

Görüşmelerin ana gündemini, gelişmiş yapay zeka modellerinin yol açabileceği risklerin azaltılması için küresel ölçekte iş birliği oluşturacak. Bu kapsamda G7, G20 ve Birleşmiş Milletler bünyesinde yürütülen çalışmalar değerlendirilecek.

Teknoloji şirketlerinden “yavaşlatma” çağrısı

Toplantı, teknoloji sektörünün önde gelen isimlerinin yapay zeka geliştirme çalışmalarının hızının düşürülmesi yönündeki çağrılarının ardından gerçekleştirilecek.

Anthropic CEO’su Dario Amodei, OpenAI CEO’su Sam Altman ve Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu teknoloji dünyasının bazı önde gelen isimleri, yapay zekanın geliştirilmesinin yaratabileceği risklere dikkat çekerek çalışmaların yavaşlatılması çağrısında bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ise bu yaklaşımın tersine, yapay zeka çalışmalarının yavaşlatılmasının Çin’e bu alanda avantaj sağlayacağını savunuyor.

“Küresel kurallara ihtiyaç var”

AB Komisyonu'nun Teknolojik Egemenlik, Güvenlik ve Demokrasi’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen de geçen hafta yaptığı açıklamada yapay zeka konusunda küresel kurallar oluşturulması ve uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Yapay Zeka Kurulu, AB Yapay Zeka Yasası’nın uygulanmasını izlemek ve üye ülkeler arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla düzenli olarak toplanıyor.

(Dış Haberler)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.09.2026 10:44 / Güncelleme: 14:47

Akıllı telefonlarda yeni zam dalgası yolda: 'İmkanı olan ertelemesin'

Küresel çip krizi ve artan maliyetler nedeniyle akıllı telefon fiyatlarında yeni artışlar bekleniyor. MOBİSAD Başkanı Turnacı, yeni zamların gelebileceğini söyledi.

Akıllı telefonlarda yeni zam dalgası yolda: "İmkanı olan ertelemesin"

Fotoğraf: Pixabay

15.09.2026 11:36

Antalya'da rüşvet soruşturması: 2'si emniyet şube müdürü, 6 kişi tutuklandı

Antalya'da kamu görevlilerine rüşvet verildiği iddialarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında emniyette görevli 2 şube müdürünün de yer aldığı 6 şüpheli tutuklandı.

Antalya'da rüşvet soruşturması: 2'si emniyet şube müdürü, 6 kişi tutuklandı

Fotoğraf: DHA

15.09.2026 11:31

Eskişehir'de siyanür tehdidi büyüyor: Kaymaz altın madeni yine kapasite artırıyor

Eskişehir Sivrihisar’daki Kaymaz altın madeninde kapasite artışı ve atık barajının büyütülmesi için yeni ÇED süreci başlatıldı. Konutlara 700 metreye kadar yaklaşan proje, su kaynaklarını, tarım arazilerini ve endemik türleri tehdit ediyor.

Eskişehir'de siyanür tehdidi büyüyor: Kaymaz altın madeni yine kapasite artırıyor

Fotoğraf: Özer Akdemir

15.09.2026 09:42

Raci Şaşmaz’ın ifadesi: Osman Sınav tehdit edildiği için Kurtlar Vadisi’nden ayrıldı

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturmada ifadesi alınan Kurtlar Vadisi senaristi Raci Şaşmaz, yönetmen Osman Sınav'ın tehdit aldığını ve diziden ayrılmak istediğini kendisine aktardığını belirtti.

Raci Şaşmaz’ın ifadesi: Osman Sınav tehdit edildiği için Kurtlar Vadisi’nden ayrıldı

Fotoğraf: DHA

15.09.2026 06:06

Manisa'da devrilen traktörün altında kalan çiftçi hayatını kaybetti

Manisa'nın Kula ilçesinde tarlada çalıştığı sırada traktörünün direksiyon hakimiyetini kaybeden 56 yaşındaki Hüseyin Leylek, devrilen aracın altında kalarak olay yerinde hayatını kaybetti.

Manisa'da devrilen traktörün altında kalan çiftçi hayatını kaybetti

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
15.09.2026 13:14

Finlandiya'da Arktik zirvesi: AB'den Kuzey Kutbu'nu kontrol planı

Finlandiya’nın en kuzeyinde bulunan Rovaniemi’de iki gün süren AB-Arktik zirvesi düzenlendi. 12 ülke liderinin katıldığı zirvenin en önemli gündemi, Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki etkisini kırmak olurken, yeraltı kaynaklarına yönelik planlar da yapıldı.

Finlandiya'da Arktik zirvesi: AB'den Kuzey Kutbu'nu kontrol planı

Fotoğraf: Jesco Denzel/Almanya Federal Hükümet resmi web sitesi

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!