Gökkuşağı Ailelerinden Atilla Dirim: Ailelerimiz güvende değil
LGBTİ derneklerine yönelik “Ailem Güvende” operasyonlarını değerlendiren Gökkuşağı Aileleri Derneğinden Atilla Dirim, “Çocuklarımızı toplum düşmanı gibi lanse etmeye çalışıyorlar. Hiçbir şekilde güvende değiliz” dedi.
Sıla Altun
[email protected]
“Ailem Güvende” adı altında LGBTİ derneklerine yapılan operasyonlarda onlarca gözaltı yapılırken; LGBTİ, HIV ile mücadele, cinsel şiddetle mücadele hatta üniversitelerin kadın ve toplumsal cinsiyet topluluklarının dahi hesaplarına erişim engeli getirildi. Yaşanan operasyonlara ilişkin konuştuğumuz Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneğinden Atilla Dirim ise bu saldırıları Evrensel gazetesine değerlendirdi.
“Çocuklarımız toplum düşmanı gibi lanse ediliyor”
Dirim, uzun süredir baskı olduğunu, 11. ve 12. yargı paketlerinde LGBTİ’leri kriminalleştirmek ve LGBTİ örgütlülüğünü hedef alan yasa tekliflerinin öne sürüldüğünü ancak kabul edilmediğini belirterek bugün gerçekleşen operasyonların bunlar geçmemiş gibi uygulandığını belirtti.
Bu sürecin LGBTİ çocukları olan aileler açısından yarattığı durumun oldukça olumsuz olduğunu belirten Dirim, “Ailemiz güvende demişler, sağ olsunlar bu operasyona da. Çocuklarımıza nefret kusan, çocuklarımızı her an hedef gösterip çocuklarımızın sanki toplum düşmanıymış gibi lanse edilmeye çalışıldığı bir ortamda elbette güvenli değiliz, asla değiliz. Biz aile değil miyiz?” diye sordu.
Dirim, LGBTİ çocukları olan aileler açısından bu kriminalleştirme sürecinin çocukları daha fazla baskılama ve şiddet ile de sonuçlanabileceğini belirterek, “Toplumun yüzde 6 ile yüzde 10 arasındaki oranının LGBTİ+ olduğunu biliyoruz. Bu, LGBTİ+ çocuğu olan bir sürü aile demek. Belli bir nefret ortamında ebeveynlerin çocuklarına bundan etkilenip kötü davranma, şiddet uygulama ihtimali var. Bu da aileyi güvensizleştiren bir durum. Ebeveynler bakımından kendilerini mutsuz hissettikleri, etraflarından korktukları, hedef haline gelmekten korktukları bir durum var. LGBTİ+ çocukları olan aileler çocukları için zaten korkuyorlar. Bu yüzden bu koşullarda baskı yapıp kendi varoluşlarını yaşamamasını belki de çocuklarının güvenliği için istiyorlar ama bu tabii ki çok yanlış bir durum. Çünkü hiçbir şekilde güvende değiliz” dedi.
Fonlar illegal yollarla getiriliyormuş gibi algı yaratılıyor
Bu operasyonlar sırasında gerekçe olarak kullanılan fon meselesine de değinen Dirim, “Sanki bu fonlar illegal yollarla Türkiye’ye getiriliyor gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Halbuki LGBTİ+ derneklerinin tümü mevzuata uygun olarak kurulmuş, giren çıkan para hepsi devlet tarafından defalarca denetlenen kurumlar. Devlet kurumlarının aldığı fonları da buradan saymak mümkün tabii. Bu da LGBTİ+ varoluşunun kriminalize edilmesi sürecinde hak savunucuları da büyük bir saldırıyla karşılaşıyor” dedi.
LGBTİ hakları insan haklarıdır
Ailelerin gerçekten güvende olabilmesi yolunda LGBTİ haklarının sağlanmasının önemine vurgu yapan Dirim, “LGBTİ+ hakları insan haklarıdır. İnsan haklarına yapılan bir saldırı toplumun tümünü ilgilendiriyor. Bu sadece LGBTİ+’ların çözebileceği bir mesele değil. Tabii ki burada toplumun mücadele etmek isteyen, daha güzel bir dünyada yaşamak isteyen bütün kesimlerinin bu duruma karşı çıkması gerekir” dedi.
Dirim, LGBTİ haklarının demokratikleşme açısından öneminin altını çizerek, “Demokratik bir toplumda yaşamak isteyen tüm kesimlerin bu hakları savunması gerekir” dedi.
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et