11.09.2026 14:22

Körfez ülkeleri Hürmüz için İran'la görüşecek

Körfez ülkelerinin dışişleri bakanlarının, Hürmüz Boğazı’ndan ticari gemi geçişlerinin yeniden başlaması için İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüşmesi bekleniyor. Görüşme, Umman'ın girişimiyle 14 Eylül'de Salalah kentinde yapılacak.

Körfez ülkeleri Hürmüz için İran'la görüşecek

Fotoğraf: DHA

Körfez ülkeleri ile İran arasında Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi trafiğinin yeniden başlatılması için diplomatik temaslar yoğunlaşıyor.

Financial Times’ın (FT) haberine göre, Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının gelecek hafta Umman’da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Umman’ın girişimiyle yapılması planlanan görüşmenin 14 Eylül’de, ülkenin güneyindeki Salalah kentinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. FT, toplantının ayrıntılarının henüz kesinleşmediğini ancak bazı ülkelerin katılımının şimdiden teyit edildiğini aktardı.

Ticari gemi geçişleri ele alınacak

Görüşmenin temel gündemini Hürmüz Boğazı’ndan ticari gemi geçişlerinin yeniden başlamasına yönelik geçici bir düzenleme oluşturacak.

Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi’ndeki petrol ve doğalgaz ihracatının dünya piyasalarına ulaştırılmasında kritik bir geçiş noktası konumunda. Boğazdaki askeri gerilim ve gemi trafiğine yönelik kısıtlamalar, enerji taşımacılığının yanı sıra bölge ülkelerinin ticaretini de doğrudan etkiliyor.

FT’nin konuya ilişkin bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı habere göre, Körfez ülkeleri, İran ile yürütülen temaslarda ticari gemiciliğin yeniden başlamasına yönelik geçici bir anlaşmaya destek sağlamaya çalışıyor.

Umman arabuluculuk rolünü sürdürüyor

Görüşmenin Umman’ın girişimiyle gerçekleştirilmesi, Maskat’ın İran ile Körfez ülkeleri arasındaki diplomatik temaslarda üstlendiği arabulucu rolünü de ortaya koyuyor.

İran ile Umman’ın daha önce Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğinin yeniden düzenlenmesine yönelik geçici bir formül üzerinde çalıştığı bildirilmişti. Yeni görüşmenin bu girişimin Körfez ülkelerinin desteğini alarak genişletilmesini amaçladığı belirtiliyor.

Toplantının kesin içeriği ve katılımcı listesi ise henüz tamamlanmış değil. Bu nedenle 14 Eylül’deki görüşme şu aşamada planlanan bir diplomatik toplantı niteliğinde bulunuyor.

(Dış Haberler)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
11.09.2026 11:55 / Güncelleme: 12:08

2026-2027 eğitim ödeneğinde tarih ve tutar belli oldu: Kimler kesintili alacak?

2026-2027 eğitim öğretim yılı için öğretmenlere verilecek hazırlık ödeneğinin brüt tutarı 8 bin 665 lira oldu. Ödemelerin eylül ayında yapılması beklenirken, göreve başlama tarihi ve çalışma statüsü hesaba yatacak tutarı değiştirecek.

2026-2027 eğitim ödeneğinde tarih ve tutar belli oldu: Kimler kesintili alacak?

DHA

11.09.2026 10:39

Akaryakıtta yeni zam dalgası: Benzin 80 TL'yi aşıyor, motorin 100 TL sınırında

Akaryakıt fiyatlarına zam devam ediyor. Benzine bu gece yarısı 3 TL 20 kuruş zam yapılması bekleniyor. Motorinin litre fiyatına da salı günü artış gelmesi gündemde.

Akaryakıtta yeni zam dalgası: Benzin 80 TL'yi aşıyor, motorin 100 TL sınırında

Fotoğraf: Gustavo Fring/Pexels

11.09.2026 13:34

France TV'de Gazze sansürü: Oyuncu Haenel 'Soykırım var' dedi, programın tekrarı yayından kaldırıldı

Oyuncu Adele Haenel, France TV'de İsrail'in Gazze'deki eylemlerini "soykırım" olarak nitelendirip Fransa'yı suç ortaklığıyla eleştirince  programın tekrarı internet sitesinden kaldırıldı. Siyasetçiler kararı skandal ve sansür olarak nitelendirdi.

France TV'de Gazze sansürü: Oyuncu Haenel "Soykırım var" dedi, programın tekrarı yayından kaldırıldı

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

11.09.2026 11:26

Trump, Husilere yönelik saldırı talebini reddetti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman’ın, Kızıldeniz’de artan gerilim nedeniyle ABD Başkanı Trump'tan Husilere saldırmasını istediği, Trump'ın ise talebi reddettiği öne sürüldü. ABD’nin Husilere yönelik istihbarat desteği verdiği belirtildi.

Trump, Husilere yönelik saldırı talebini reddetti

Fotoğraf: ABD Ordusu/Wikimedia Commons

11.09.2026 11:33

Diyarbakır'da depremde 77 kişinin öldüğü Serin-2 Apartmanı'nda kolon kesildiği uzman raporunda

Diyarbakır’da depremde 77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı'na ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kolonun kesilmesini gerçekleştiren, yaptıran veya bu işleme karar veren kişilerin sorumluluk taşıdıkları belirtildi.

Diyarbakır'da depremde 77 kişinin öldüğü Serin-2 Apartmanı'nda kolon kesildiği uzman raporunda

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!